Στις 15 Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε και ανακοίνωσε το καθολικό lockdown, το ημερήσιο δελτίο κορονοϊού αριθμούσε 103 νέα κρούσματα. Στις 30 Μαρτίου, δεκαπέντε ημέρες μετά την επιβολή της γενικής καραντίνας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωνε στις 6 το απόγευμα 56 νέα κρούσματα και προειδοποιούσε ότι η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ads

Στις 15 Απριλίου τα ημερήσια κρούσματα είχαν περιοριστεί στα 22, αλλά ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδιαλάς προειδοποιούσε άπαντες να μην διανοηθούν καν να βγουν από το σπίτι τους για το Πάσχα διότι θα τον βρουν μπροστά τους. Και στις 26 Απριλίου, επίσης ο κ. Χαρδαλιάς απαγόρευε κάθε σκέψη για εξόρμηση Πρωτομαγιάς, κουνώντας ξανά το δάχτυλο στους «ανεύθυνους» και διακηρύσσοντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει.

Προχθές, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έφθασε στα 50 αλλά… ήταν απλώς Ιούλιος. Και χθες, 10 Ιουλίου πλέον και δύο μήνες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, τα κρούσματα έφθασαν στα 60 με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι… αφού παρέλθει πενθήμερο δεν θα επιτρέπει την είσοδο τουριστών από τον Προμαχώνα εάν δεν διαθέτουν αρνητικό τεστ κορονοϊού και πως, επίσης, μέσα στο Σαββατοκύριακο κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα κάνουν εκτεταμένους ελέγχους σε όλη τη χώρα.

Κοινώς, η χώρα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Μαρτίου, με περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα να προέρχονται από ταξιδιώτες εξωτερικού. Ενώ όμως τότε, τον Μάρτιο, η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν το γενικό κλείδωμα της οικονομίας, τώρα τα μοναδικά μέτρα που λαμβάνονται είναι τα εξής: Τα μεν κλιμάκια του Νίκου Χαρδαλιά θα ξεκινήσουν από σήμερα ελέγχους σε μπαρ, εστιατόρια, χορούς και πανηγύρια, και από τις 15 Ιουλίου όλοι όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα μέσω του Προμαχώνα θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αρνητικό τεστ κοροναϊού που θα έχει γίνει τουλάχιστον 56 ώρες πριν.

Ads

Θα μπορούσε να είναι η νέα εκδοχή του ελληνικού καλοκαιριού ως… state of mind, στην πραγματικότητα όμως είναι απλώς η επιβεβαίωση της κυβερνητικής αδυναμίας και αδράνειας ενώπιον διπλού αδιεξόδου: Στην κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώνουν οι πληροφορίες και από την χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, έχει αποκλειστεί πλήρως το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown διότι δεν το αντέχει η οικονομία και διότι η ύφεση έχει ήδη πάρει πολύ πιο δραματική μορφή απ’ ό,τι αρχικά προσδοκούσαν. Για τον ίδιο λόγο έχει αποφασιστεί ότι και τα τοπικά lockdowns θα είναι το έσχατο μέτρο, ειδικά εάν πρόκειται για τουριστικές περιοχές ή μεγάλα αστικά κέντρα.

Την ίδια ώρα όμως, το πλήρες και ανεξέλεγκτο άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, οδηγεί σε ευθεία απειλή αναζωπύρωσης της πανδημίας πολύ πριν από το φθινόπωρο. Οι ειδικοί ανησυχούν όχι μόνον για τα εισαγόμενα κρούσματα αλλά και για τα «ορφανά» κρούσματα εντός της κοινότητας (7 χθες στην Αττική και 8 στην Θεσσαλονίκη ). Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι η αυξητική πορεία των «ορφανών» κρουσμάτων στην Αττική αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας, ενώ ο λοιμοξιωλόγος Μάριος Λαζανάς προειδοποίησε ότι μπορεί να έχουμε δεύτερο κύμα της πανδημίας εντός του Αυγούστου.

«Επειδή η χώρα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τουρίστες», είπε χθες, «θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να είναι ακίνδυνοι. Το πρώτο θέμα είναι ο έλεγχος στις πύλες εισόδου. Είναι θέμα κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά οι λοιμωξιολόγοι θα επιθυμούσαμε να γίνεται καθολικός έλεγχος όχι μόνον στα χερσαία σύνορα αλλά σε όλες τις πύλες εισόδου».

Η κυβέρνηση όμως δεν άκουσε την «επιθυμία» των ειδικών, παρ’ ότι ακόμη και ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε χθες στη σύσκεψη στου Μαξίμου πως τον ανησυχούν οι μεγάλες εστίες κορονοϊού στα Βαλκάνια.

Η κυβέρνηση περιορίστηκε να ζητήσει εκ των υστέρων «υγειονομικά διαβατήρια» μόνον για τον Προμαχώνα, κι αυτό αφού προηγουμένως είχε αφήσει επί δέκα ημέρες εντελώς ελεύθερη την είσοδο – με δειγματοληπτικούς ελέγχους μόνον – σε χιλιάδες τουρίστες από τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που έχουν γίνει η νέα εστία της πανδημίας στην Ευρώπη με εκατοντάδες νέα κρούσματα καθημερινά.

Είναι μια επιλογή που υπαγορεύθηκε από την κατάρρευση των τουριστικών εσόδων από τις άλλες ταξιδιωτικές αγορές. Τα χθεσινά στοιχεία της Πολιτικής Αεροπορίας είναι αποκαλυπτικά αφού δείχνουν δραματική πτώση της αεροπορικής κίνησης τον Ιούνιο με μείωση 93% και με μόλις 588.186 επιβάτες έναντι 8.427.908 επιβατών πέρσι. Το γεγονός αυτό έστρεψε όλο το βάρος, για τον Ιούλιο τουλάχιστον, στον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια που αποτέλεσε και δεδηλωμένη προτεραιότητα – και μια ακόμη… επιτυχία – του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Ανάλογο αλαλούμ καταγράφεται και σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές εστίες συνωστισμού και πιθανής μετάδοσης του ιού, με τον μεν κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να παραπέμπει τώρα στην «ατομική ευθύνη επιχειρηματιών και εργαζομένων» στην εστίαση, και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση να αποφεύγει οποιαδήποτε νύξη για απαγόρευση των πανηγυριών. Ο μόνος περιορισμός που προανήγγειλε – ζηλεύοντας προφανώς την δόξα του Χάρη Θεοχάρη – είναι πως εξετάζεται να επιβληθεί «μέτρο στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να… σηκωθούν για χορό» στα πανηγύρια.