Είναι μερικές μέρες τώρα που όλο θέλω να γράψω για την περίπτωση της Loujain και της Zehra κι όλο το ανέβαλα…

Ads

Η Loujain al-Hathloul νεαρή ακτιβίστρια από τη Σαουδική Αραβία, έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο γιατί τόλμησε τον Νοέμβρη του 2014 να διασχίσει τα σύνορα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη χώρα της οδηγώντας η ίδια το αυτοκίνητό της!

Γι αυτό της το ξεδιάντροπο έγκλημα, συνελήφθη και έμεινε στη φυλακή για 73 μέρες. Την επόμενη χρονιά που οι γυναίκες στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είχαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, η Loujain έθεσε υποψηφιότητα. Παρόλο που η υποψηφιότητά της έγινε δεκτή, το όνομά της δεν μπήκε ποτέ στα ψηφοδέλτια. [!] Στις 4 Ιουνίου συνελήφθη ξαφνικά χωρίς κανέναν λόγο. Κρατείται χωρίς δικαίωμα για δικηγόρο και δίχως να μπορεί να επικοινωνήσει με την οικογένειά της.

image
Η Loujain al-Hathloul από τη Σαουδική Αραβία

Ads

Έπειτα είναι και η περίπτωση της Zehra Doğan από την Τουρκία. Η Κούρδισσα ζωγράφος και δημοσιογράφος  συνελήφθη λίγο καιρό μετά το πραξικόπημα και κρατείται σε φυλακές τύπου Ε στην Τουρκία. Τον περασμένο Μάρτιο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και δέκα μηνών από το Τουρκικό Δικαστήριο ως τιμωρία για τον πίνακα που ζωγράφισε στον οποίο έχει τοποθετήσει τουρκικές σημαίες σε κτήρια που καταστρέφονται από τις τουρκικές δυνάμεις. Από πέρσι τον Ιούλιο που την συνέλαβαν, οι αρχές αυτό πρόβαλαν ως απόδειξη ενοχής: τα έργα της Zehra  τα οποία κατά τη γνώμη τους, αποδείκνυαν περίτρανα ότι έχει διασυνδέσεις με το κουρδικό κόμμα PKK. [!]

image
Το έργο για το οποίο καταδικάστηκε η Zehra Doğan

Αυτά ήθελα να γράψω αλλά… πώς να γράψεις για τα κορίτσια πίσω από τα κάγκελα στη μεσαιωνική Σαουδική Αραβία ή ακόμη και στη γειτονική Τουρκία όταν εδώ στη χώρα μας, ένα 29χρονο κορίτσι , υποψήφια διδάκτωρ  του Πανεπιστημίου Αθήνας, βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα, μετά από μια δίκη που την  καταδίκασε σε κάθειρξη 13 ετών  χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή με μοναδικό στοιχείο ένα μερικό γενετικό υλικό [κακής ποιότητας], το οποίο -σύμφωνα με πραγματογνώμονα – δεν ταυτοποιήθηκε πλήρως. Με βασικό ενοχοποιητικό στοιχείο στην ουσία, τη σχέση της με τον σύντροφό της, ο οποίος κατηγορήθηκε για διασυνδέσεις  με τρομοκρατική οργάνωση, αλλά αθωώθηκε ομόφωνα.

Πώς να γράψεις και τι να πεις;

Στο διαδίκτυο εμφανίστηκε μόλις ένα ψήφισμα [petition] υπέρ της Ηριάννας που μπορούν να υπογράψουν οι χρήστες ενώ δεκαπέντε βουλευτές καλούν σε παρέμβαση τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Ένωση Δικαστών, τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα, τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις, την ΠΟΣΔΕΠ, τους φοιτητικούς συλλόγους, τη Διεθνή Αμνηστία, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, τον Συνήγορο του Πολίτη και κάθε φορέα της κοινωνίας των πολιτών και δημοκρατικό πολίτη. Στις 17 Ιουλίου θα εξετασθεί η αίτηση που έχει καταθέσει η υπεράσπιση για αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.  Για την ώρα πάντως, η Ηριάννα είναι πίσω από τα κάγκελα. Όπως και η Zehra. Όπως και η Loujain.

* Το εικαστικό είναι ένα γλυπτό έργο του Willy Verginer