Στην απόρριψη του αιτήματος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου «Aigaio Project» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ads

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η απόφαση κλείνει την πόρτα στη μετατροπή των 14 νησίδων του νοτιοανατολικού Αιγαίου, γνωστών ως «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», σε γιγαντιαίο αιολικό εργοστάσιο.

Ο αρχικός σχεδιασμός του έργου αφορούσε τη δημιουργία τριών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με την εγκατάσταση 106 ανεμογεννητριών, ύψους 150 έως 198,5 μ., σε 14 νησίδες, μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, με εγκατεστημένη ισχύ 486 MW από την εταιρεία Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε., που ανήκει στον ελληνικών συμφερόντων όμιλο EUNICE ENERGY GROUP (EEG).

Στα συνοδευτικά έργα περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η κατασκευή 70 χιλιομέτρων οδικού δικτύου, 14 λιμανιών, 14 ελικοδρομίων, πλήθους κτιρίων, δεξαμενών κ.λπ. και η εγκατάσταση μόνιμου έντονου φωτισμού τη νύχτα. Το έργο, που χωροθετούνταν εξ ολοκλήρου σε 10 περιοχές του δικτύου Natura 2000, 4 Ειδικές Ζώνες Διατήρησης και 6 Ζώνες Ειδικής Προστασίας, είχε προκαλέσει την καθολική εναντίωση 14 περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων.

Ads

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, Κώστα Δημόπουλου, η απόρριψη του αιτήματος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου έγινε «διότι οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου χαρακτηρίζονται εξαιρετικά σημαντικές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τεκμηριωθεί πως υπάρχει βεβαιότητα των αρμόδιων αρχών για το ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας)».

Η απόρριψη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου έρχεται ύστερα από αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ και ενώ το έργο ήταν υποψήφιο για χρηματοδότηση στα «Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία Κυκλαδικά Μελτέμια προκαταλάμβανε στον φάκελο που κατέθεσε ότι θα εγκριθεί η ΜΠΕ του έργου από το ΥΠΕΝ και, επιπλέον, είχε καταθέσει υπόμνημα προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ με το οποίο ζητούσε να εκδώσει θετική εισήγηση.