Αιχμές κατά της ΓΣΕΕ άφησε σήμερα το υπουργείο Εργασίας με αφορμή την παράταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Το υπουργείο αφού κάνει λόγο για «άρτι εκλεγείσα, μετά το πολυτελές συνέδριο της Ρόδου, Διοίκηση της ΓΣΕΕ», στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η μετενέργεια της ΕΓΣΕΕ δεν λήγει στις 31 Μαρτίου, αλλά στα τέλη Ιουνίου, ωστόσο προσθέτει ότι η κυβέρνηση καλωσορίζει τυχόν απόφαση των κοινωνικών εταίρων να την παρατείνουν έως το τέλος του 2016. Επιπλέον, τονίζεται ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη επαναφορά της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας έχει ως εξής:

«Η άρτι εκλεγείσα, μετά το πολυτελές συνέδριο της Ρόδου, Διοίκηση της ΓΣΕΕ μέμφεται την κυβέρνηση γιατί δεν ανέλαβε πρωτοβουλία για την παράταση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ, ενόψει της υποτιθέμενης λήξης της μετενέργειας της τελευταίας την 31η Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται όμως ότι βάσει της ρύθμισης του άρθρου 40 του νόμου 4320/2015 της πρώτης κυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν καταργήθηκε και ισχύει: "Οι κανονιστικοί όροι εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο από τη λήξη ή καταγγελία και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό".

Επομένως, οι όροι της ΕΓΣΣΕ ισχύουν για όλους τους εργαζομένους μέχρι τέλος Ιουνίου. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέχρι τότε να έχει επανέλθει πλήρως η ελευθερία συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη νέα ΕΓΣΕΕ.

Στις 6 Απριλίου έχει ορισθεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σκοπό αυτό, σε εκπλήρωση της σχετικής κυβερνητικής δέσμευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση καλωσορίζει τυχόν απόφαση των κοινωνικών εταίρων να παρατείνουν, παρόλα αυτά, μέχρι το τέλος του 2016 την ισχύ της ΕΓΣΣΕ, ούτως ώστε να μην υπάρχει πίεση χρόνου στην μελλοντική διαπραγμάτευση τους.»

Στην αντεπίθεση η ΓΣΕΕ

Στην αντεπίθεση πέρασε η ΓΣΕΕ, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για την ισχύ της ΕΓΣΣΕ και το «πολυτελές συνέδριο στη Ρόδο». «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι», ήταν το σχόλιο της ΓΣΕΕ.

Στην ανακοίνωση της η Συνομοσπονδία αναφέρει:

«Με ανακοίνωσή της που φέρει τον τίτλο «Με γελοίους υπαινιγμούς επιχειρούν να 'ξεπλύνουν' όσα χρωστούν στους εργαζόμενους» η ΓΣΕΕ απαντά στο υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρει: «Προκαλεί -τουλάχιστον- έκπληξη το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας»

Θα μπορούσαμε αντί άλλων να δίναμε την απάντηση (που πλέον ακούγεται από κάθε μισθωτό): 'Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι'.

Και η αλήθεια είναι ότι χρωστάνε πολλά στους εργαζόμενους που βιώνουν την πλήρη ανασφάλεια δικαίου -πέραν των άλλων- αναφορικά με τη συλλογική προστασία. Τι μας 'χρωστάνε';

- «Με ένα νόμο και ένα άρθρο κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων…»

- «Το πρώτο ν/σ της Κυβέρνησης της αριστεράς θα είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ…».

Χρωστάνε πολλά στους μισθωτούς, τους ανέργους, τον Ελληνικό λαό που δεν 'ξεπλένονται' με γελοιότατους υπαινιγμούς περί 'πολυτελούς συνεδρίου', που αλιεύονται από σκανδαλοθηρικά δημοσιεύματα, ακολουθώντας τον ολισθηρό δρόμο της συκοφαντίας και της διαβολής που άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, τον οποίο έχει ενάγει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Η Δεύτερη «Κυβέρνηση της Αριστεράς», η οποία ανακάλεσε όσα υποσχέθηκε η Πρώτη «Κυβέρνηση της Αριστεράς», που τώρα συζητά μόνο με εργοδότες, ενοχλήθηκε προφανώς από τα αποτελέσματα του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ και γι’ αυτό περί άλλων τυρβάζει…

Η ΓΣΕΕ δεν εστίασε στο νομικό ζήτημα της μετενέργειας (όπου οι νομικοί δίνουν διάφορες ερμηνείες), αλλά στην απαγόρευση διαπραγμάτευσης ΕΓΣΣΕ με οικονομικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την 6η Π.Υ.Σ, σε εφαρμογή μνημονιακής πολιτικής την οποία η Κυβέρνηση (της "Αριστεράς") εφαρμόζει.

Στο τέλος του δελτίου αναγκάζονται να πουν την αλήθεια!

Καλωσορίζουν την απόφασή μας '…ούτως ώστε να μην υπάρχει πίεση χρόνου στη μελλοντική διαπραγμάτευσή τους», καθώς «επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι μέχρι τότε να έχει επανέλθει πλήρως η ελευθερία συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την νέα ΕΓΣΣΕ'.

Κύριοι της Κυβέρνησης, δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην 'επιδίωξή' σας. Άλλωστε, ακόμα περιμένουμε τη δια νόμου επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που εμείς υπογράψαμε το 2008 και το 2010 με ΕΓΣΣΕ».