Έντονη αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Οι τόνοι ανέβηκαν και η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγα λεπτά μετά τις αντεγκλήσεις βουλευτών.

Ads

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την τροπολογία της κυβέρνησης που απαγορεύει σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα και τους συγγενείς τους να έχουν off shore, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο γεγονός πως το Ποτάμι «υπερψήφισε την δήθεν σκανδαλώδη διάταξη αλλά στη συνέχεια έβγαλε ανακοινώσεις ακραίου λαϊκισμού».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης ισχυρίστηκε πως ο πρωθυπουργός «έχει πάρει ανθρώπους του Άκη Τσοχατζόπουλου, ανθρώπους που έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα». Από τον ΣΥΡΙΖΑ του ζήτησαν να πει ονόματα ή να ανακαλέσει, ωστόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης επέμεινε χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα άτομα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος του ζήτησε να ανακαλέσει: «Να ανακαλέσει τώρα, αλλιώς να πάει τώρα στον εισαγγελέα», φώναξε, ενώ διαμαρτύρονταν δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δόθηκε η δυνατότητα να πει ότι είπε κάτι εν τη ρύμη του λόγου του. Επιμένει όμως», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αυτό είναι συκοφαντία. Και επιβεβαίωσε την συκοφαντία με τον χειρότερο τρόπο. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Απλά λυπάμαι για σας κ. Θεοδωράκη».

Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλοιυ αποφάσισε να διαγράψει τις αναφορές Θεοδωράκη από τα πρακτικά της Βουλής.«Καλό θα είναι να λέτε ονόματα», επεσήμανε και η προεδρεύουσα και συνέστησε: «ανακαλέστε αυτό που είπατε ή πείτε ένα όνομα που κατά την γνώμη σας έχει αυτά τα προβλήματα». Στη συνέχεια διέκοψε για λίγα λεπτά την συνεδρίαση.

Ads

«Δεν ήξερα ότι όταν λείπει από την αίθουσα ο Κ. Μητσοτάκης τον αντικαθιστά ο Στ. Θεοδωράκης», σχολίασε ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «μία ακόμη συνηγορία» στην ΝΔ την παρέμβαση του επικεφαλής του Ποταμιού.

«Ήρθατε να σκοινοβατήσετε ανάμεσα σε ένα λόγο που φαντάζει σοβαρός και τεκμηριωμένος και τον λαϊκισμό. Αν θυμάμαι καλά,  υπερψηφίσατε και εσείς αυτή την διάταξη. Παρόλα αυτά το Ποτάμι ήταν από τους πρώτους που έβγαζαν επί τρεις μέρες ανακοινώσεις ακραίου λαϊκισμού. Ωσάν να μην συμβαίνει τίποτα βγήκατε και εσείς να σύρετε το χορό του λαϊκισμού», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Ήρθατε ως συνήγορος του απόντος για να μας πείτε ότι κάνουμε υπερβολή; Τότε γιατί επί τρεις μέρες μας καταγγείλατε;».

«Λέτε ότι η ρύθμιση θα καταπέσει στα δικαστήρια. Ποιος θα προσφύγει; Κάποιος από εδώ;», αναρωτήθηκε ειρωνικά και μιλώντας και σε προσωπικό τόνο ξεκαθάρισε: «αυτή η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν θα ανεχτούμε μύγα στο σπαθί μας σε θέματα ηθικής. Το ηθικό πλεονέκτημα το παλαιό πολιτικό σύστημα ούτε σε 40 χρόνια δεν θα μπορέσει να το αποκτήσει»