Με έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.

Ads

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Φώφη Γεννηματά ότι με ύβρεις προσπαθεί να υπερασπιστεί τις επιλογές της για καταψήφιση της απλής αναλογικής και τόνισε ότι απόψε έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι ηγέτης με στόφα.

Η Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απαντώντας στην τοποθέτησή του σημείωσε πως δεν μπορεί να κατανοήσει τη στάση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του Ποταμιού, που καταψήφισαν την απλή αναλογική. «Αρνείστε ένα δώρο ιστορικού χαρακτήρα και ταυτίζεστε με την δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Αποκαλυπτόμενοι στον ελληνικό λαό μας χαρίζετε και την ηθική υπεροχή και τη δυνατότητα ο ελληνικός λαός το 2019 να μας ξαναψηφίσει και να σας κατατάξει στο παλιό πολιτικό σύστημα και να σας βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, για να θυμηθώ άλλη μια ιστορική φράση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Φώφη Γεννηματά είπε πως «η κυβέρνηση είναι αυτή που διατηρεί το μπόνους των 50 εδρών, καθώς δεν επιδίωξε ευρύτερες συναινέσεις». «Εμείς είμαστε κόμμα της κεντροαριστεράς με μακρά ιστορία σε μεγάλες αλλαγές, και όχι ένα κόμμα που κυβερνά με τη δεξιά απόφυση. Μιλάτε εσείς που πήρατε τους καριερίστες και τους αριβίστες στο κόμμα σας», πρόσθεσε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό και κατέληξε:

Ads

«Να είστε πολύ πιο προσεκτικός, κύριε πρωθυπουργέ, γιατί δεν έχετε αξιοπιστία και κύρος. Δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης. Δεν σας ενδιαφέρει ούτε η απλή αναλογική ούτε η συνεννόηση, γιατί δυο φορές επιδιώξατε να κυβερνήσετε με το κόμμα της ακροδεξιάς και δεν επιδιώξατε με άλλα κόμματα»

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού. «Στην πολιτική σταδιοδρομία των ηγετών δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αποδείξουν την ηγετική τους στόφα. Χάσατε αυτή την ευκαιρία. Αποδείξατε ότι είστε ουραγός, όχι μόνο του κ. Μητσοτάκη αλλά και των πολιτικών επιδιώξεων που σας υπερβαίνουν» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Κρίμα. Προσπαθείτε να υπερασπιστείτε τις επιλογές σας με ύβρεις. Κρίμα».

Η αναφορά της Γεννηματά σε «ακροδεξιά απόφυση» προκάλεσε και την αντίδραση του Πάνου Καμμένου: «Εσείς είστε παρά φύση σοσιαλίστρια. Στην διακήρυξή του το ΠΑΣΟΚ μιλάει για απλή αναλογική. Να προσέχετε τα λόγια σας. Είστε ένα κόμμα που καταρρέει. Όσο θέλετε να γίνετε ηγέτης, σταματήστε να κοιτάτε πίσω σας τον κ. Βενιζέλο. Γυρίστε να δείτε τον κ. Βορίδη. Εσείς είστε χειροκροτητές της ακροδεξιάς απόφυσης», ανέφερε ο κ. Καμμένος.