Σε «φθηνό λαϊκίστικο εντυπωσιασμό και πολιτικό καιροσκοπισμό» αποδίδει την απόπειρα παραβίασης χώρου του Πνευματικού Κέντρου από άστεγους και αλληλέγγυους ο δήμος Αθηναίων. Κοινωνικά «φοβική και ανάλγητη» χαρακτηρίζει τη δημοτική αρχή η Ανοιχτή Πόλη. Σε πρώτο πλάνο οι άστεγοι. Τι συνέβη χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας.

Ads

 
Τα γεγονότα
 
Περίπου 40 άτομα, που δήλωσαν άστεγοι και αλληλέγγυοι πολίτες, επιχείρησαν να ανοίξουν την πόρτα καφενείου του Πνευματικού Κέντρου ώστε να προφυλαχθούν από το κρύο άνθρωποι οι οποίοι κοιμούνται στο δρόμο. Μετά από επέμβαση των ΜΑΤ, προσήχθησαν 15 άτομα σε βάρος των οποίων ο δήμος Αθηναίων υπέβαλε μήνυση, την οποία στη συνέχεια απέσυρε. Ωστόσο, μετά από την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ένα άτομο οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα.
 
Οι αιτιάσεις
 
Περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, ο κ. Παναγιώτης Σκούτας, συντονιστής της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη, σημειώνει καταρχάς ότι επρόκειτο για χώρο ο οποίος βρισκόταν εκτός λειτουργίας. Ο ίδιος εκφράζει τη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι κατά τη γνώμη του η δημοτική αρχή δεν αντιμετώπισε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θετικά και εποικοδομητικά.
 
Ερωτηθείς από το tvxs.gr γιατί δεν ζητήθηκε επισήμως από το Δήμο να περιθάλψει τους άστεγους, όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει ότι πράττει τουλάχιστον αυτές τις μέρες της κακοκαιρίας, ο ίδιος ανέφερε ότι πρόσφατα επιτροπή αλληλέγγυων στους άστεγους είχε θέσει ανάλογα θέματα στην 1η κοινότητα του δήμου Αθηναίων, ωστόσο, «η πλειοψηφία Καμίνη δεν θέλησε να συζητήσει, λέγοντας ότι ο Δήμος έχει την πολιτική του κ.ο.κ.».
 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι άστεγοι της Αθήνας είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της πόλης και πως τίθεται πρακτικό θέμα μετακίνησης στα σημεία τα οποία έχει προβλέψει για εκείνους η δημοτική αρχή. Άλλωστε, αναφέρει, «όλο το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος τους διώχνει από τα σημεία στα οποία βρίσκονται και πλέον αντιμετωπίζουν τις αρχές με φόβο».
 
Η απάντηση
 
Από την πλευρά του, ο δήμος Αθηναίων παρουσιάζει μέσω non paper την ακόλουθη εκδοχή:
 
«Την ώρα που οι εργαζόμενοι στο δήμο Αθηναίων, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι αρμόδιοι φορείς, εθελοντές και πολίτες, τείνουν να κερδίσουν μία μεγάλη και δύσκολη μάχη, ώστε κανένας άστεγος να μη μείνει μόνος του και απροστάτευτος απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα, κάποιοι – σίγουρα όχι άστεγοι – επιδίδονται σε ασκήσεις φθηνού λαϊκίστικου εντυπωσιασμού και πολιτικού καιροσκοπισμού.
 
Υπενθυμίζεται, λοιπόν, ότι ο σχεδιασμός για τους άστεγους όχι μόνο ήταν έγκαιρος αλλά κινητοποίησε τις πιο δραστήριες δυνάμεις της πόλης της Αθήνας και εφαρμόστηκε ως εξής:  
 
·       σύσκεψη του δημάρχου Αθηναίων, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, με τους εκπροσώπους ΜΚΟ και φορέων, για το σχεδιασμό εν όψει της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων
 
·       δημοσιοποίηση την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, των τεσσάρων κτιρίων προσωρινής φιλοξενίας και των τηλεφωνικών γραμμών 24ωρης επικοινωνίας
 
·       ο αριθμός των 25 άστεγων πολιτών, που την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου (πρώτη μέρα της κακοκαιρίας) κατέφυγαν στα δημοτικά κτίρια, ανήλθε τις δύο τελευταίες νύχτες της κακοκαιρίας (30 και 31 Ιανουαρίου) στους 100, με αρκετά μεγάλη – ακόμη και σήμερα – ευχέρεια φιλοξενίας
 
·       τουλάχιστον πέντε ομάδες εργασίας δρόμου (street work), αποτελούμενες από εργαζόμενους στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), μέλη ΜΚΟ και εθελοντές, μέρα και νύχτα, ενημέρωναν τους άστεγους συμπολίτες μας για τους διαθέσιμους χώρους, διαπίστωναν έκτακτες ανάγκες ενίσχυσης (κουβέρτες, τρόφιμα, φάρμακα), διακομιδής (σε περιπτώσεις κλονισμένης υγείας) ή μετακίνησης
 
·       χιλιάδες πολίτες, φορείς, οργανώσεις και εταιρίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΥΑΔΑ για τρόφιμα και είδη ιματισμού
 
·       συνεχής αλληλοκάλυψη και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων σε ελλείψεις ειδών      
 
Ο δήμος Αθηναίων και η κοινωνία των πολιτών, σε απόλυτο συντονισμό και συνεργασία, θα συνεχίσουν την προσπάθεια, ώστε κανένας να μην είναι μόνος του στην κρίση. Η μάχη συνεχίζεται.»