Το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, για την κύρωση της διεθνούς σύμβασης για έλεγχο και διαχείριση Έρματος και Ιζημάτων που προέρχονται από τα πλοία.

Ads

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ, Νίκος Δένδιας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, υπενθυμίζοντας παλαιότερη δήλωση του υπουργού Οικονομικών με την οποία έλεγε ότι αν το αφορολόγητο πέσει κάτω από 9.100 ευρώ θα παραιτηθεί.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, χαρακτήρισε το κλείσιμο της αξιολόγησης, ως μια νέα προσπάθεια για να βγει η χώρα από την επιτροπεία και τις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ επιτέθηκε κυρίως στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι τελεί υπό πανικό και σύγχυση και καταλογίζοντάς της «μνήμη χρυσόψαρου».

«Είναι εντυπωσιακό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση για άλλη μια φορά διακατέχεται από τη λογική του χρυσόψαρου. Ξέχασαν τα ‘Ζάππεια’, τις δεσμεύσεις τους στον ελληνικό λαό και τι κάνανε μετά», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά, και όταν γίνουν οι εκλογές τέλος της τετραετίας , όλοι θα κριθούμε. Λίγη υπομονή. Εκείνο που θα κάνει η κυβέρνηση είναι να αρχίσει μια νέα προσπάθεια γιατί στόχος της είναι να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία και να μειώσουμε τις εξαρτήσεις και απαιτήσεις των δανειστών μας. Η κυβέρνηση ξεκινά μια νέα προσπάθεια, ασχολείται με την Ελλάδα, εσείς ασχολείστε με τον ΣΥΡΙΖΑ – θα μας κρίνεί όλους ο ελληνικός λαός», κατέληξε ο υπουργός Ναυτιλίας.



Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Δένδιας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια δημιουργίας ομίχλης ώστε να δικαιολογήσει τα ληστρικά μέτρα που συμφώνησε, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες και στους θεσμούς, που τα συνομολόγησαν, όπως είπε.

«Υπάρχει προσπάθεια από την κυβέρνηση να μην είναι καθαρό στην ελληνική κοινωνία τι συμφωνήθηκε. Υπάρχει προσπάθεια δημιουργίας ομίχλης για τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ με μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου. Να υπενθυμίσω ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε πει ότι θα παραιτηθεί. Αναμένω να τηρηθεί. Δεν είμαστε όμιλος συζητήσεων. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για όσα λέει και δεσμεύεται», είπε ο κ. Δένδιας ενώ κατέληξε λέγοντας:

Ads

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ομίχλη μιλώντας για δήθεν ευνοϊκά μέτρα. Όλα αυτά τα αντίμετρα ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού. Το 3,5% πλεόνασμα ή 3,7% που απαιτεί το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να καταληστεύσει τους πολίτες. Αποδίδουμε μεγάλη ευθύνη στην κυβέρνηση που συμφωνεί σε αυτά τα μέτρα αλλά και ευθύνη στην τρόικα γιατί συμφωνούν, συνομολογούν στα ληστρικά για την ελληνική οικονομία μέτρα που δεν οδηγούν σε ανάπτυξη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε το κλείσιμο της αξιολόγησης ως «Νέμεσι» για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Στην πολιτική ζωή όλα πληρώνονται. Και τα έφερε έτσι ώστε ανήμερα της Πρωτομαγιάς η κυβέρνηση να επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι Νέμεσις για τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος σημειώνοντας ότι τις επιλογές της κυβέρνησης θα τις στηρίξουν οι 152 βουλευτές της συγκυβέρνησης και τονίζοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να παραιτηθεί, αφού ο ίδιος το είχε δηλώσει δεσμευόμενος να μην πέσει το αφορολόγητο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, έκανε λόγο για «κάλπικη, ψεύτικη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ σε σχέση με τα μέτρα που έρχονται προς ψήφιση», τονίζοντας ότι η διαφωνία τους, δεν αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιβάλλει ένα νέο μνημόνιο σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων, αλλά τους όρους.
«Είναι πρόκληση να λέγεται ότι τα νέα μέτρα για μετά το 2018 αποτελούν το εξιτήριο από τα μνημόνια. Εμείς λέμε ότι είναι πιστοποιητικό θανάτου για τα λαϊκά στρώματα και τα εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα ανοχής και αναμονής προκειμένου να κερδίσει χρόνο ενώ η ΝΔ χωρίς να δεσμεύεται ότι δεν θα τα εφαρμόσει, όσα λέει είναι χρυσόσκονη στην αντιλαϊκή αυτή πολιτική», υπογράμμισε ο. κ. Συντυχάκης.

«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έφεραν δύο μνημόνια σε δύο χρόνια. Είναι παγκόσμιο ρεκόρ αυτό. Το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο και σας ζητούμε με το μαγικό ραβδάκι, όπως τα φέρατε αυτά τα μέτρα, να τα εξαφανίσετε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

«Ο ελληνικός λαός ξέρει ποιοι είναι υπεύθυνοι και πώς έχουμε οδηγηθεί εδώ όπου οδηγηθήκαμε», ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννη Σαρίδη.

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει τον άχαρο ρόλο να διαχειρίζεται μια καταστροφή που προκάλεσαν τα δύο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σχολίασε τέλος ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης.