Κορυφώνεται η κόντρα στη Βουλή για την «εθελοντική» φορολόγηση των εφοπλιστών, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν ονομαστική ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Ναυτιλίας «εκπρόσωπο Τύπου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών», με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να υπερασπίζεται την επίμαχη τροπολογία

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης κατατέθηκε τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με την οποία αποκτά ισχύ νόμου το ειδικό «εθελοντικό» καθεστώς φορολόγησης των κερδών των εφοπλιστών, καταργείται το άρθρο 14 του νόμου 4223/13 που προέβλεπε την «οικονομική παροχή» της ναυτιλιακής κοινότητας, ώστε να διασφαλιστεί ο «οικειοθελής», και όχι υποχρεωτικός, χαρακτήρας της παροχής.

Υπερασπιζόμενος την τροπολογία, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε ότι «τίθεται ένας συγκεκριμένος οικονομικός στόχος για το πόσο που θα συνεισφέρει η ναυτιλιακή κοινότητα: 420 εκατ. σε τέσσερα χρόνια βάση οικιοθελούς, αλλά δεσμευτικής εισφοράς, η οποία θα καταβληθεί σε τέσσερις δόσεις», για να λάβει την κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος είπε από το βήμα της Βουλής ότι «όταν χθες ζήτησα την απόσυρση της τροπολογίας δεν περίμενα ότι ο υπουργός θα ερχόταν στη Βουλή εν οίδει εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και μη κάνοντας διάκριση του πολιτικού του ρόλου», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας επισημαίνοντας ότι «η φορολογία με βάση το τονάζ δεν συγκεντρώνει παραπάνω από 80 εκατ., δηλαδή λιγότερα από όσα δίνουν σε παράβολα οι μετανάστες».

Απαντώντας ο Μιλτιάδης Βαρβτσιώτης είπε: «Κατηγορήθηκα ως εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών επειδή αναφέρθηκΑ στις επιτυχίες της ελληνικής ναυτιλίας. Ο Θ. Δρίτσας τις υπερασπίζεται ή όχι; Θέλει να τις ενσωματώνει στην ελληνική φαρέτρα ή όχι;» και πρόσθεσε: «αν αρνηθείτε την τροπολογία, περιγράψτε ποιοι θα είναι οι όροι του δικού σας συμβολαίου. Δεν μπορείτε να κλείνετε και τα δυο σας μάτια, γιατί τότε θα οδηγείστε στα τυφλά».

Ads

Ο κ. Δρίτσας από την πλευρά του έκανε λόγο για «κραυγαλέα διάκριση» υπέρ των εφοπλιστών και σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «ο υπουργός έρχεται και λέει ότι και πολλοί είναι και να τους αναγορεύσουμε σε εθνικούς ευεργέτες επειδή θα δώσουν σε 4 χρόνια 420 εκατ. και μάλιστα όλοι μαζί». Ο υπουργός απαντώντας είπε πως ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έκρινε «εν αμφιβόλω» την υποχρεωτική εισφορά, και γι’ αυτό επιλέχθηκε η οικιοθελής.

Κάνοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρβιτσιώτης άφησε αιχμές για τη συνάντηση Τσίπρα – εφοπλιστών, λέγοντας ότι «δεν μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να πηγαίνει στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, να πηγαίνει σε συναντήσεις που δεν ανακοινώνονται και να διαβεβαιώνει ότι δεν θα πειράξει το συνταγματικό καθεστώς και σήμερα να ακούμε άλλες κουβέντες». Απαντώντας στην αναφορά του υπουργού Ναυτιλίας για κρυφές συναντήσεις με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Ή λάθος σας πληροφόρησαν υποβολιμαία ή επίτηδες διαλέγετε την επίθεση αντί για την άμυνα».