Τον χαρακτηρισμό ως επείγοντος του πολυνομοσχεδίου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, Μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, Μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», αιτιολόγησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την έναρξη της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Ads

«Εμείς δεν έχουμε success story όπως λέγανε ότι είχαν οι προηγούμενοι. Είχα πει ότι στη συμφωνία υπάρχουν πολλά πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον κόσμο, αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι. Γι’ αυτό λέμε ότι η βασική μάχη που δίνουμε είναι η μάχη της επιτροπείας» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο.

«Θα υπάρχουν και ζώνες γκρίζες όταν θα φύγουμε από το πρόγραμμα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι πρόβλημα της επιτροπείας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είτε είναι σε πρόγραμμα είτε όχι.

«Ο στόχος μας είναι το 2018 να φύγουμε από αυτό το πρόγραμμα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι στόχος είναι «να φύγουμε από την ακραία επιτροπεία και να μπούμε σε έναν άλλο δρόμο. Και γι’ αυτόν τον άλλο δρόμο χρειάζεται μια λύση του χρέους ώστε να είναι βιώσιμο, χρειάζεται η έξοδος στις αγορές».

Ads

Αναφερόμενος στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις αναρωτήθηκε αν θα ήταν καλύτερο να έχουν αυτές ολοκληρωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο με καθαρά μέτρα χωρίς αντίμετρα.

«Αυτό το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για τη συζήτηση που έχει αρχίσει για το χρέος και ευελπιστούμε τη Δευτέρα να έχουμε ένα συνολικό πακέτο και για τα μέτρα και για το χρέος. Νομίζω όλοι κατανοούμε τον χαρακτηρισμό. Να σας θυμίσω ότι όλοι οι μνημονιακοί νόμοι εισήχθησαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνος με το κατεπείγον δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης και ανέφερε πως «Με αυτή τη συμφωνία, τον Αύγουστο του 2018, πλησιάζουμε σε ένα τέλος της επιτροπείας» και σημείωσε ότι, «Πρώτη φορά υπάρχουν καταγεγραμμένα σε μια συμφωνία τα ποιοτικά στοιχεία ενός κοινωνικού κράτους», επεσήμανε ο κ. Καραγιαννίδης, ενώ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά καταγράφεται επίσημα η ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους.

«Χαίρομαι που παραδέχεστε ότι φέρνετε ένα ακόμη μνημόνιο, το τέταρτο μνημόνιο» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης και τόνισε ότι αν παραδοθεί η έκθεση αύριο στις 8 το βράδυ, για ένα νομοσχέδιο 940 σελίδες, δεν είναι δυνατό να τύχει διεξοδικής συζήτησης και μελέτης από τους βουλευτές.

«Επιτομή της πολιτικής υποκρισίας και κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το 4ο μνημόνιο», όπως ανέφερε μιλώντας στο πολυνομοσχέδιο ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας. Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί των ημερών της η χώρα οπισθοχώρησε σε όλα τα επίπεδα και η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, η ανταγωνιστικότητα κατρακύλησε, η απαισιοδοξία εμπεδώθηκε.

«Η κυβέρνηση παρέλαβε την οικονομία στον πρώτο όροφο, την έριξε στο υπόγειο και τώρα προσπαθεί να την πάει στο ισόγειο», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και κατήγγειλε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί το 4ο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, περιλαμβάνει μέτρα μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου» και, «από το σκίσιμο του μνημονίου, περάσαμε στο δεύτερο μνημόνιο και από τα 12 δισ. παροχές, περάσαμε στα 14,2 δισ. ευρώ μέτρα». «Αυτός είναι ο λογαριασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με 16 αυξήσεις φόρων και με περικοπές των συντάξεων», είπε ο Σταϊκούρας.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ είπε ότι «το 4ο μνημόνιο είναι επιτομή της κοινωνικής υποκρισίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση μιλούσε για το τέλος της λιτότητας και αντί για αυτό έχουμε ακόμη περισσότερα μέτρα λιτότητας».

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Γιάννης Κουτσούκος είπε ότι «αυτό το έργο είναι χιλιοπαιγμένο τα τελευταία χρόνια και η εξαίρεση έχει γίνει κανόνας, με ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος μετά από μια ατέρμονη διαπραγμάτευση οδήγησε σε ένα νομοσχέδιο, το περιεχόμενο του οποίου δεν θα μπορέσει να μάθει ο ελληνικός λαός». Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία κοινωνική ομάδα που να μη θίγεται από το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου.

«Αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στο τέλος μιας διαδρομής πολύ σκληρής. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα είναι πολύ σημαντικό. Ανοίγει προοπτικές με μια υπερδύναμη. Και οι συναντήσεις που έχει με ηγέτες, δείχνει την υπερπροσπάθεια που κάνει σε μια κρίσιμη καμπή της χώρας» τόνισε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, κατά την επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, του νομοσχεδίου με τα μέτρα και αντίμετρα, της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος μίλησε ακόμα για ανακρίβειες που ακούγονται, σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα που συμφωνήθηκαν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι δεν ακούγεται τίποτα για τα 600 εκατ. που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για επίδομα στέγασης και αφορούν πάνω από 600.000 πολίτες ή τα 260 εκατ. ευρώ επίδομα σίτισης τέκνων και τα 300 εκατ. ευρώ επιχορήγηση του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση εργασίας.

«Όσα θετικά υπάρχουν στο νομοσχέδιο θα τα στηρίξουμε «ακομπλεξάριστα», ξεκαθάρισε ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ χαρακτήρισε αποτυχημένη τη διαπραγμάτευση και επικοινωνιακά τα αντίμετρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία, παλαιοκομματικές πρακτικές και κουτοπονηριές, τονίζοντας ότι αντιλαμβάνεται τη διακυβέρνηση ως γιουρούσι στο κράτος, κάτι που έμαθε από τους προηγούμενους και το οποίο συνεχίζει. «Όταν κάποιος είναι αναξιόπιστος του ζητάς τα 10 για να κάνει τα πέντε», τόνισε ενώ σημείωσε ότι «είναι όνειδος για τη χώρα να μιλάμε για όσα μιλάγαμε το 2015».

Η συζήτηση μεταφέρεται στην Ολομέλεια την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη θα γίνει η ψηφοφορία.