Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει με αφορμή την επιλεκτική χρεοκοπία της Αργεντινής. Από το πρωί στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιπαραθέτουν τις απόψεις τους στα τηλεοπτικά παράθυρα. Το θερμόμετρο ανέβηκε και στη Βουλή. Νίκος Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ) και Παναγιώτης Ρήγας διασταύρωσαν τα ξίφη τους ανεβάζοντας τους τόνους.

Ads

 
Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, σήκωσε πρώτος τους τόνους αναφερόμενος στη δήλωση Τσίπρα: «Μακάρι να ήμασταν Αργεντινή». «Όταν, λοιπόν, κάποιοι μιλούν για κυνισμό και θράσος, θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι από αυτό εδώ το Βήμα ο Αρχηγός τους πριν από μερικούς μήνες γύρισε και είπε στην υπόλοιπη Βουλή, «Μακάρι να ήμασταν Αργεντινή». Αυτά, λοιπόν, να πάτε να τα πείτε στο λαό της Αργεντινής, που με τις πολιτικές τις οποίες εσείς θέλετε να εφαρμόσετε σε αυτή η χώρα χρεοκοπεί για τρίτη φορά!» σημείωσε μεταξύ άλλων.
 
Ακολούθησε ένταση με τον Νίκο Βούτση να ανταπαντά από τη θέση του ότι «η Αργεντινή χρεοκόπησε από τα κοράκια». «Τα κοράκια αυτά υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εσείς νομίζετε ότι μπορείτε να τα βάλετε με τα κοράκια. Εσείς νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε τους τσάμπα μάγκες» αντέτεινε ο Παναγιώτης Ρήγας.
 
Στην τοποθέτηση του λίγο αργότερα ο Νίκος Βούτσης αναρωτήθηκε «αν υπάρχει άνθρωπος στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, κόμμα ή παράγοντας που επιχαίρει γιατί η κυβέρνηση της Αργεντινής είναι διατεθειμένη να δώσει 300% κέρδος στα κοράκια, ενώ αυτά θέλουν 1.600% κέρδος». Έκανε επίσης λόγο για «άθλια funds» που «έχουν μείνει στην πλήρη ασυδοσία και ποδηγετούν πολιτικές ηγεσίες, ακόμη και την ΕΕ».
 
«Πως δίνουμε αυτό το δικαίωμα; Τι άλλο υπάρχει πέραν της αμέριστης και χωρίς αστερίσκους αλληλεγγύης στο λαό και την κυβέρνηση της Αργεντινής;» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε εμφατικά: «σιγά μην τους πούμε ότι έπρεπε να πληρώσουν 1.600%».
 
«Αν είναι να πάθουμε τέτοιο πράγμα, ο λαός μας απαντήσει με τον τρόπο που ξέρει από την ιστορία του. Και γι’ αυτό δεν θα μας συμβεί» εκτίμησε και δήλωσε ότι «δεν θα γίνουμε υπηρέτες ούτε ως χώρα ούτε ως λαός». Σχολιάζοντας δε όσα είπε ο Π. Ρήγας, ο Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «θα τρίζουν τα κόκαλα οποιουδήποτε πρώην αρχηγού του ΠΑΣΟΚ».

Το πρωί οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ) επιτέθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το ίδιο ζήτημα. «Κάποιοι δώσαμε μάχη για να μην γίνει η Ελλάδα Αργεντινή» δήλωσε ο πρώτος σε τηλεοπτική εκπομπή ενώ ο δεύτερος ανέφερε: «είστε επικίνδυνοι και καταστροφικοί. Πάρτε ένα αεροπλάνο, εσείς στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, να πάτε στην Αργεντινή που ονειρευόσαστε».
 
Μια απάντηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε από τον βουλευτή του κόμματος, Γιώργο Σταθάκη. «Η ΝΔ χαίρεται με την κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών, όπως έχει κατακτηθεί από τη Συνθήκη της Βεστφαλίας μέχρι σήμερα. Κοινώς, η ΝΔ λέει ότι  ένα δικαστήριο ξένης χώρας μπορεί  να γνωμοδοτήσει για το δημόσιο χρέος μιας άλλης χώρας και να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών δανειστών για την αποπληρωμή του χρέους. Και αυτό συμβαίνει, με δεδομένο μάλιστα ότι το διεθνές δίκαιο είναι υπέρ των ανεξάρτητων χωρών» σημειώνει σε ανακοίνωσή του.
 
«Ο διεθνής οικονομικός τύπος παραμένει ουδέτερος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κρατάει αποστάσεις, ενώ σύσσωμες οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και των περισσότερων χωρών του κόσμου, δήλωσαν ευθέως σήμερα ότι υποστηρίζουν την Αργεντινή. Η ΝΔ και η ελληνική κυβέρνηση είναι με τους δυο «γύπες» που αγόρασαν 15 σεντς τα αργεντίνικα ομόλογα και απαιτούν να πληρωθούν στην ονομαστική αξία των 100. Συγχαρητήρια!» καταλήγει.
 
Διαβάστε επίσης:
Η Αργεντινή και οι γύπες Γεωργιάδης – Κωνσταντινόπουλος. Του Σ. Κούλογλου