Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ Ευάγγελου Βενιζέλου και Νίκου Παππά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Η κόντρα αφορούσε τόσο το νομοσχέδιο όσο και την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα αλλά και τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. 

Ads

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι έχει την πρόθεση να ψηφίσει το νομοσχέδιο αρκεί να ανατεθεί σε διεθνή ελεγκτική εταιρεία ο έλεγχος των εταιρειών ώστε να φανεί το φυσικό πρόσωπο του ιδιοκτήτη και πού βρήκε τα χρήματα, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κραυγαλέο εργαλείο αδιαφάνειας και διαπλοκής είτε εφαρμοστεί είτε δεν εφαρμοστεί. Αν δεν εφαρμοστεί οι υφιστάμενοι σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό εκβιασμό. Αν εφαρμοστεί χάνουν την άδειά τους και κλείνουν οι εταιρείες τους».  

Στη συνέχεια επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «ο απόλυτος κυνισμός έχει ανάγκη από ορισμένους εξωραϊσμούς, προκειμένου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν τα μέτρα» και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τα κανάλια πρόσχημα. Έκανε επιπλέον λόγο για διαπλεκόμενα και κατεστημένα μέσα ενημέρωσης που αντιμετώπισαν καλύτερα τον Γιάνη Βαρουφάκη από τον ίδιο, όταν ήταν στο υπουργείο Οικονομικών. Τέλος χαρακτήρισε όψιμο φίλο και συνεργάτη του Γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θυμίζοντας την δήλωση περί Ολανδρέου και κάνοντας λόγο για μεταστροφή. 

Ads

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αναγνώρισε το λάθος δρόμο που την οδήγησε ο νεοφιλελευθερισμός, όπως και το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ.

«Στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία υπάρχουν διεργασίες. Προσωπικώς θα ευχόμουν να μπορείτε να τις παρακολουθήσετε» υποστήριξε τονίζοντας ότι «σε κάποιο βαθμό» οι σοσιαλδημοκράτες επανεξετάζουν την σχέση τους με την ευρωπαϊκή δεξιά. «Το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα είναι το αντιπαράδειγμα. Συζητούν μεταξύ τους οι σοσιαλδημοκράτες πώς θα αποφύγουν να πάθουν αυτό που έπαθε το άλλοτε κραταιό κόμμα του ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε ο Νίκος Παπάς. 

Όσο για την κατηγορία του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση θέλει να συντηρήσει καθεστώς συναλλαγής με τα κανάλια, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε: «Επαναλαμβάνω και εξηγώ. Με το που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κάνει. Το ΕΣΡ μπορεί να κάνει την δημοπρασία και να μελετήσει τους φακέλους. Η δημοπρασία είναι η μέθοδος για να τιμολογηθεί από τους ενδιαφερόμενους η αξία της άδειας».