Αντιπαράθεση μεταξύ του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 σχετικά με τον ιμπεριαλισμό (αμερικανικό και γερμανικό) εκδηλώνεται τις τελευταίες μέρες, θυμίζοντας προεκλογικό κλίμα και ιδεολογική ένταση μεταξύ, αριστερών εν προκειμένω κομμάτων, που απευθύνονται σε κοινό ακροατήριο. 

Ads

Αφορμή στάθηκε πρόσφατο προσυνεδριακό κείμενο του ΜέΡΑ25, στο οποίο σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στη γερμανική σφαίρα ηγεμονίας και μεταξύ άλλων ασκείται κριτική στην «στρατηγική του ΚΚΕ να μην στοχεύει ενάντια στον γερμανικό ιμπεριαλισμό».

Η αναφορά δεν πέρασε απαρατήρητη και την περασμένη Τρίτη, 23 Νοεμβρίου στη συνεδρίαση της Βουλής με κεντρικό ζήτημα τις ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι εμφανίζεται «ντούρος εχθρός μόνο του γερμανικού ιμπεριαλισμού, κλείνοντας το μάτι σε άλλους -ισμούς, όπως ο αμερικανικός».

Οι αναφορές του Δ. Κουτσούμπα προκάλεσαν την αντίδραση του Γ. Βαρουφάκη ο οποίος τόνισε ότι το ΜέΡΑ25 δεν κάνει καμία διάκριση σε ιμπεριαλισμούς, επισημαίνοντας πως το ΜέΡΑ25 έχει πρωτοστατήσει για τον Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά «αντιθέτως το ΚΚΕ επιλέγει να μιλάει συνέχεια για τον αμερικανικό και όχι τον γερμανικό».

Ads

Η κόντρα μεταξύ των κομμάτων συνεχίστηκε και η απάντηση του ΚΚΕ ήρθε μέσω του 902.gr σε άρθρο με τίτλο «Ο Γ. Βαρουφάκης δεν επιλέγει ιμπεριαλιστή: Έχει ήδη επιλέξει».

Αναφερόμενο μάλιστα και στον Τζούλιαν Ασάνζ, το άρθρο κατηγορεί το ΜέΡΑ25 για «ηχηρή αφωνία στην μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο πολέμων κι επεμβάσεων για λογαριασμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Καταλήγει μάλιστα με μια πρόκληση: «Σε λίγο κάθε χωριό θα έχει και μία βάση του ΝΑΤΟ αλλά ακόμα θα περιμένουμε μία τοποθέτηση του ΜέΡΑ25… Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον κάποια διαρροή από τα wikileaks για το τι έχει μεσολαβήσει για αυτήν την αφωνία».

«Ποιος επιλέγει τελικά ιμπεριαλιστή;» διερωτάται στη σημερινή απάντησή του το ΜέΡΑ25 στο ΚΚΕ για τον Τζούλιαν Ασάνζ και τον ιμπεριαλισμό (αμερικανικό και γερμανικό).

«Πριν σπεύσουμε να αραδιάσουμε ολόκληρο κατάλογο με τοποθετήσεις του ΜέΡΑ25 εναντίον του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού που αναιρούν το σχόλιο περί αφωνίας, ένα σχόλιο για την σκωπτική αναφορά στα wikileaks» τονίζεται στο απαντητικό κείμενο που προσθέτει: «Αρνείται το ΚΚΕ την τεράστια συνεισφορά του Τζούλιαν Ασάνζ και των wikileaks στο ξεμπρόστιασμα του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού; Αρνείται το ΚΚΕ ότι ο Αμερικανικός ιμπεριαλισμός σκοτώνει καθημερινά το σώμα και την ψυχή του Ασάνζ κρατώντας τον χρόνια τώρα, υπό απάνθρωπες συνθήκες, στο Βρετανικό Γκουαντάναμο; Αλήθεια, γιατί το ΚΚΕ δεν έχει συνδράμει το ΜέΡΑ25 στις καθημερινές μας προσπάθειες να σωθεί η ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ από τα πλοκάμια του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού που την πνίγουν;».

Και αφού παραθέτει δημόσιες αναφορές και τοποθετήσεις του ΜέΡΑ25 κόντρα στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, καταλήγει: «Αναμένουμε από τους φίλους του ΚΚΕ τις αντίστοιχες δημόσιες αναφορές τους καταγγελίας και καταδίκης του γερμανικού ιμπεριαλισμού που μας καταδυναστεύει τα τελευταία 30 χρόνια. Επί πλέον, θα εκτιμούσαμε μια δημόσια στήριξη του διεθνιστικού αγώνα για την άμεση αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ».