Για «δικαιολογίες και υπεκφυγές» προκειμένου να καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία κατηγορεί η κυβέρνηση , μέσω του εκπροσώπου της τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τους όρους που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στην σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να διορθώσει δύο βασικά σημεία στα εν λόγω άρθρα: Τα σημεία  που αφήνουν εκτός αμυντικής συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

Διαβάστε επίσης: Δύο όρους βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσει την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία

Απαντώντας ο Γιάννης Οικονόμου χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ιστορική» και υποστηρίζει ότι «ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει», ενώ όπως αναφέρει «από την εισήγηση του κ. Τσίπρα στο ΠΣ του κόμματός του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε κάποιες δικαιολογίες και υπεκφυγές προκειμένου να καταψηφίσει την ιστορικής σημασίας Συμφωνία με τη Γαλλία που περιέχει την πρωτοφανή ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης. Μια Συμφωνία που, κατά τα λοιπά, θα την έφερνε και ο ίδιος κι ακόμη καλύτερη αλλά και αυτή τη φορά δεν πρόλαβε… Ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει. Και αξιολογεί πώς τοποθετείται ο καθένας σε ιστορικές στιγμές και για μία Συμφωνία που αποτελεί μεγάλη εθνική επιτυχία και προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας. Τα υπόλοιπα στη Βουλή».

Ads

Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τα όσα υποστήριξε χθες ο Πάνος Καμμένος, αλλά και επαναλαμβάνοντας τα ερωτήματα που έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Γιατί εξαιρεί από αυτήν τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες; Ώστε να συνεχίζει το κάθε Oruc Reis να σεργιανίζει ανενόχλητο και να βγαίνουν υπουργοί του κ. Μητσοτάκη να πουλάνε τρέλα ότι  τα ερευνητικά πλοία που παραβιάζουν κατ’ εξακολούθηση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα παίρνει ο αέρας;» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα συνιστούσαμε στον παρ’ ολίγον μετακλητό υπάλληλο του κ. Καμμένου αντί για εξυπνάδες να απαντήσει αν συμφωνεί η κυβέρνηση η όχι με τους δυο όρους που έβαλε ο κ. Τσίπρας, ώστε να στηρίξει την Αμυντική Συμφωνία: Γιατί εξαιρεί από αυτήν τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες; Ώστε να συνεχίζει το κάθε Oruc Reis να σεργιανίζει ανενόχλητο και να βγαίνουν υπουργοί του κ. Μητσοτάκη να πουλάνε τρέλα ότι  τα ερευνητικά πλοία που παραβιάζουν κατ’ εξακολούθηση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα παίρνει ο αέρας;  Συμφωνούν να αποστέλλονται Έλληνες στρατιώτες σε γαλλικές εκστρατείες στο Σαχελ; Τα υπόλοιπα για το λογαριασμό τουλάχιστον 10 δις από την έλλειψη σχεδίου του κ. Μητσοτάκη στα εξοπλιστικά στη Βουλή».

Κατόπιν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε σημειώνοντας «Προφανώς οι παλιές αγάπες ΣΥΡΙΖΑ και κ. Καμμένου δεν ξεχνιούνται, για αυτό και η Αξιωματική Αντιπολίτευση υιοθετεί, σε ό,τι με αφορά, τα ασύστολα ψεύδη, τους ανυπόστατους και «ανιστόρητους» για όποιον καταλαβαίνει, ισχυρισμούς του συνεργάτη τους. Δυστυχώς, η αδυναμία πολιτικής αναπληρώνεται με περίσσευμα αχρειότητας. Παρεμπιπτόντως, πάντως, το θέμα της ημέρας με τον κ. Καμμένο είναι άλλο και για αυτό κάποια στιγμή καλό θα ήταν να ακούσουμε κάτι».