Με βίντεο το οποίο δείχνει την Ντόρα Μπακογιάννη, ως υπουργό Εξωτερικών, να αναφέρει πως το «Νέα Μακεδονία» θα μπορούσε να είναι γεωγραφικός προσδιορισμός συνοδεύει την ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, με την οποία ρωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν συμφωνεί με εκείνη την θέση.

Ads

«Συμφωνεί ή διαφωνεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης με τη θέση που εκφράζει στο βίντεο, η τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη για την ονομασία της ΠΓΔΜ;» αναφέρει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότιη Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργός Εξωτερικών ήταν αρχιτέκτονας της λύσης μίας ονομασίας με το συνθετικό «Μακεδονία». Μία λύση την οποία επισήμως παρουσίασε στα υπουργικά συμβούλια ως κυβερνητική θέση, με τη στήριξη του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. 

Ανάλογη θέση είχε εκφράσει και η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, μέσω του τότε υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, στις 30 Ιανουαρίου 2014, από το βήμα της Βουλής, είχε δηλώσει: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο “Μακεδονία” που θα διαφοροποιεί σαφέστατα το κράτος αυτό από την ελληνική Μακεδονία και βεβαίως θέλουμε ένα τέτοιο όνομα erga omnes, δηλαδή ένα όνομα για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή, διμερή και πολυμερή». 

Η απάντηση της ΝΔ 

«Οι δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη έγιναν το 2008. Σήμερα βρισκόμαστε σε άλλη συγκυρία το 2018. Ας μας πει το Μαξίμου ποια είναι η θέση του κυβερνητικού εταίρου του», απαντά η ΝΔ στο Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει: «Και εν τέλει, εφόσον θέλετε να επιστρέψουμε στο 2008, σας αποστέλλουμε κείμενο με τις υπογραφές των υπουργών σας της κυβέρνησης, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και κ. Κώστα Γαβρόγλου καθώς και της αντιπροέδρου της Βουλής κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο οποίο περιλαμβάνεται το εξής απόσπασμα: “υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα. Δεν υπάρχει κανένα “εθνικό συμφέρον” που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία”. Καλή ανάγνωση».

Ads