Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί η διαρροή της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικές.

Ads

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου με πλειοψηφία 17 – 14 αποφάνθηκε ότι τα εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά και οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέλαβαν ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά, τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων, όσο και τις μονιμοποιήσεις των επί συμβάσει υπαλλήλων.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη και την άμεση απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ads

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει με τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων, στήνοντας ανεύθυνα ένα εμπόριο ελπίδας, ενώ υψώνοντας ακόμα πιο πολύ τους τόνους σημείωσε ότι η «κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να ψεύδεται, να παρανομεί και να κοροϊδεύει τους πολίτες».

«Με το να στήνονται “παράγκες” στο ευρύτερο Δημόσιο δεν θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Προσπαθούν να φτιάξουν καθεστώς και φέρνουν χάος. Επαναλαμβάνουν τις χειρότερες πρακτικές του χθες, που όλοι οι Έλληνες θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Ευτυχώς, για άλλη μια φορά, το Σύνταγμα βάζει φραγμό στις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα και των Υπουργών του. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την δημοκρατική ομαλότητα και να εγγυηθούμε την κανονικότητα στη λειτουργία της χώρας. Υπεύθυνες λύσεις υπάρχουν. Υπέρ της κοινωνίας. Εμείς μπορούμε να τις υλοποιήσουμε», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απατώντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφού στηλίτευσε ως «απαράδεκτη» την δημοσιοποίηση της απόφασης στον Τύπο, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προχώρησε σε μια «απαράδεκτη» ανακοίνωση επιδεικνύοντας «χαιρεκακία» σε ένα θέμα που οι κυβερνήσεις του κόμματός του προκάλεσαν.

Ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων και ότι «θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρεία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Ολοκληρώνοντας σημείωσε ότι «το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα κληθεί σύντομα να πάρει σαφή και συγκεκριμένη θέση».

Από την πλευρά του και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης διαβεβαίωσε ότι «Το νομικό σύστημα της χώρας και η κοινωνική ευθύνη της κυβέρνησης, παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι ούτε μία ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη».

Ο υπουργός κάνει λόγο και για «αυθαίρετη και υπερχειλή πολιτικής σκοπιμότητας κριτική προς την κυβέρνηση με αφορμή ένα θέμα που δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας «που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων» και υπογραμμίζει ότι «η ομηρεία χιλιάδων εργαζομένων, η διαιώνιση φαινομένων πολιτικής και κοινωνικής παθογένειας και τα παιχνίδια πελατειακών σκοπιμοτήτων στην πλάτη της κοινωνίας δεν μπορούν πλέον να γίνονται ανεκτά».