«Η ΝΔ συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει με το προσφυγικό / μεταναστευτικό», αναφέρει η κυβέρνηση σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου.

Ads

«Η συνεχής εκφορά πολιτικά ανούσιων και διπλωματικά επικίνδυνων δηλώσεων σε ένα μόνο μπορούν να στοχεύουν: στην υπονόμευση της προσπάθειας της χώρας. Αν η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να στηρίξει ή να συνεισφέρει παραγωγικά, ας σωπάσει», σημειώνουν από την κυβέρνηση.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, δήλωσε πως «δυστυχώς αυτή δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες δεσμευτικές και εφαρμόσιμες αποφάσεις και έτσι η Ελλάδα παραμένει σε απόλυτη εκκρεμότητα».

«Χωρίς τη στήριξη μιας κοινής ευρωπαϊκής θέσης μένει αντιμέτωπη με την παράταση της σημερινής δραματικής κατάστασης. Αφενός, με δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Αφετέρου, με συνέχιση των εκτός ελέγχου μεταναστευτικών ροών στα σύνορά μας. Η αποτελεσματική συνεργασία της Τουρκίας είναι απαραίτητη. Όμως, μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι υπερβολικές τουρκικές απαιτήσεις, προκειμένου η Άγκυρα να εφαρμόσει συμβατικές υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδας και της ΕΕ», ανέφερε και πρόσθεσε:

Ads

«Επιπλέον, το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν μπορεί να γίνεται πρόφαση ή άλλοθι για μη τήρηση και των υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρας. Οι ημέρες μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων. Η ελάχιστη ελληνική επιδίωξη είναι αυτή που κατεγράφη στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Αυτό τουλάχιστον περιμένουμε να επιτύχει ο κ. Τσίπρας και όχι να γίνεται “συνήγορος” των “δελεαστικών”, όπως είπε, προτάσεων του κ. Νταβούτογλου».

Ποτάμι: Να μη μπουν στη ζυγαριά οι διεκδικήσεις της Άγκυρας

Το ανατολίτικο παζάρι χθες στις Βρυξέλλες μετέθεσε τις αποφάσεις για το προσφυγικό σε νέα σύνοδο, έδωσε όμως την ευκαιρία στην Τουρκία να αναβαθμίσει το ρόλο της και να βάλει στη ζυγαριά τα ανοιχτά θέματά της με την ΕΕ.

Δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης φαίνεται διατεθειμένο να κλείσει τα μάτια στο προσφυγικό πρόβλημα, έναντι κάποιων οικονομικών ανταλλαγμάτων προς την ‘Αγκυρα. Χωρίς άνοιγμα των συνόρων της Σένγκεν και χωρίς σχέδιο απορρόφησης και ενσωμάτωσης προσφυγικών ροών αναλογικά με τις δυνατότητες κάθε χώρας και με ουσιαστικά κριτήρια, η λύση δε θα είναι κοινή ευρωπαϊκή, αλλά αποσπασματική και θνησιγενής. Χρήματα στην Τουρκία και την Ελλάδα για περίθαλψη των εγκλωβισμένων δε συνιστούν αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ.Τσίπρας- ύστερα από ένα χρόνο- ανακάλυψε την ανάγκη να σταματήσουν οι ροές στην Τουρκία και το ρόλο των διακινητών που “ηγεμονεύουν στο Αιγαίο”. ‘Ισως τώρα αντελήφθη πως με τη στάση του διευκόλυνε τα σχέδια της ‘Αγκυρας. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την ελληνική πλευρά ώστε η προσφυγική κρίση να μην οδηγήσει σε αναβάθμιση των τουρκικών διεκδικήσεων αφού έγινε σαφές και χθες ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως διπλωματικό όπλο. Ζήτησε το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει η Κύπρος δίχως να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ παράλληλα προωθεί τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση οφείλει να επαγρυπνεί ώστε να μην υποστούμε ήττες σε άλλους τομείς.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Οι κατευθύνσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, που φέρουν και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες, αφού χειροτερεύουν την – ήδη απελπιστική – κατάσταση των προσφύγων και επιταχύνουν τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα. Προϊδεάζουν για τις αρνητικές, τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο στις 17 Μάρτη. Συγκεκριμένα:

1) Με τη ρητή διαπίστωση ότι «οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει», επιβραβεύεται η απαράδεκτη πολιτική σφραγίσματος των βόρειων συνόρων κι εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, που γίνεται πλέον επίσημη πολιτική της ΕΕ, σε πλήρη αντίθεση με τις παραπλανητικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού περί δήθεν απομόνωσης των χωρών που κλείνουν τα σύνορα. Τη διαχείριση του εγκλωβισμού εξυπηρετούν και τα κονδύλια που θα δοθούν στην Ελλάδα.

2) Η απόφαση για άνοιγμα όλων των «παγωμένων» κεφαλαίων σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, για κατάργηση της βίζας, για κονδύλια επιπλέον των 3 δισ. κλπ, αλλά και η αναφορά σε «κοινή προσπάθεια Τουρκίας-ΕΕ για βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Συρία» συνιστούν προκλητική εύνοια απέναντι στην τουρκική άρχουσα τάξη κι εγκυμονούν ακόμη περισσότερους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στη Συρία. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η στήριξη της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

3) Παραβιάζεται ευθέως η Συνθήκη της Γενεύης και η διεθνής προστασία των προσφύγων με την πρόβλεψη για Σύρους, που θα γίνονται εκ νέου δεκτοί στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, αφού ανοίγει ο δρόμος έτσι ώστε, μαζί με τους πρόσφυγες άλλων χωρών, που αυθαίρετα θεωρούνται παράτυποι μετανάστες, όπως οι Αφγανοί, πλέον κι οι Σύροι ουσιαστικά να μην αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες στο σύνολό τους. Δρομολογείται η εφαρμογή επιλεκτικών κριτηρίων αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας, που εφαρμόζουν ήδη η ΠΓΔΜ, οι χώρες των Δυτ. Βαλκανίων και χώρες της ΕΕ, δηλαδή ανάλογα με την περιοχή προέλευσης του κάθε Σύρου πρόσφυγα.

4) Η Κοινή Δήλωση χαρακτηρίζεται από την ένταση της καταστολής, της επιστράτευσης και αναβάθμισης όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ (Frontex, Europol) που στρέφονται κατά των προσφύγων-μεταναστών, αλλά και λαϊκών ελευθεριών.

Η κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός, που για άλλη μια φορά στήριξε την απόφαση και την χαρακτήρισε ως «ένα βήμα μπροστά», ενώ χαρακτήρισε «δελεαστικές» τις προτάσεις της Τουρκίας, ξεπέρασαν κάθε όριο εξαπάτησης και παραπλάνησης του λαού.

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με δεδομένες τις ευθύνες τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελληνικής Κυβέρνησης, για λάθη, παραλείψεις και ολιγωρίες, επισημαίνουμε ότι ΤΩΡΑ είναι η ώρα της κοινής δράσης και της κοινής ευθύνης, για όλες της Ευρωπαϊκές χώρες να δώσουν  λύσεις στο Προσφυγικό, με βάση τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

ΤΩΡΑ πρέπει να διαφυλαχθούν  τα κρίσιμα συμφέροντα της Ελλάδας, που συνδέονται άρρηκτα με την Εθνική μας ασφάλεια, και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.  ΤΩΡΑ είναι η ώρα της ευθύνης και για την προάσπιση των συμφερόντων του ευρύτερου Ελληνισμού, με αιχμή μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού. Η Τουρκία οφείλει να αναλάβει ευθύνες και δεσμεύσεις για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες, τις συμφωνίες και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να σεβαστεί τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Διεθνές Δίκαιο.

ΤΩΡΑ είναι η ώρα να υπάρξουν σαφείς αποφάσεις για μια ουσιαστική και ριζική λύση του προσφυγικού προβλήματος με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες, μακριά από λογικές κλειστών συνόρων, που παραβιάζουν τις Διεθνείς Συμβάσεις για τους πρόσφυγες.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα, ότι αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε ως Εθνική γραμμή στη συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του οφείλουν αυτό το πλαίσιο να διεκδικήσουν τις επόμενες κρίσιμες ημέρες, χωρίς παζάρια, συμψηφισμούς, εκπτώσεις και υποχωρήσεις.

Β. Λεβέντης:  Δεν είχαμε αποτελέσματα, αλλά υποσχέσεις στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας

Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό δεν είχαμε αποτελέσματα αλλά υποσχέσεις, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος κερδισμένος ήταν η Τουρκία.

«Η Τουρκία μπαίνει στο παιχνίδι, οριστικοποιεί και επισημοποιεί τις βλέψεις της στο Αιγαίο μέσω του ΝΑΤΟ και η ελληνική κυβέρνηση σιωπά» τόνισε ο κ. Λεβέντης, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι τα προηγούμενα χρόνια κατηγορούσε τη Γερμανίδα καγκελάριο και τώρα «κρέμεται από το μεσοφόρι της κ. Μέρκελ».

Σε ερώτηση πώς είναι δυνατόν να ζητάει τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ αρνείται να συμφωνήσει ακόμα και στο προσφυγικό, ο κ. Λεβέντης είπε ότι δεν ζητάει ακριβώς οικουμενική κυβέρνηση, αλλά «κυβέρνηση ευρέως πέλματος στα πρότυπα της Γερμανίας. «Κυβέρνηση ευρέως πέλματος, όπως στη Γερμανία, μεγάλο συνασπισμό και αυτή την κυβέρνηση τη θέλω για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα» διευκρίνισε.

Εξάλλου, αναφερόμενος στην πρόσφατη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, υπογράμμισε ότι αυτό που ζήτησε ο ίδιος ήταν να γίνει πρόσθετη συζήτηση δύο ωρών για το οικονομικό ή να καθοριστεί άλλη ημερομηνία. Όπως προέβλεψε, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός θα υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών και εξήγησε ότι για τον λόγο αυτό ζήτησε να γίνει η συζήτηση για το οικονομικό πριν από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.