Αντισυνταγματικές ρυθμίσεις και φωτογραφικές διατάξεις κατήγγειλε η αντιπολίτευση κατά την έναρξη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής της συζήτησης για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. Τις απόψεις τους σχετικά με το νομοσχέδιο κατέθεσαν και οι εκπρόσωποι φορέων. Θετικό επί της αρχής χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι των Οικοδομικών Συνεταιρισμών, ενώ κάθετα αντίθετοι δήλωσαν η WWF και οι φορείς του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), που έκαναν λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Από την πλευρά του o αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νικόλαος Ταγαράς έκανε λόγο για χρυσή τομή ανάμεσα σε επενδύσεις με νέες θέσεις απασχόλησης και ισορροπία και προστασία του περιβάλλοντος.

Ads

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «μια πρώτη σημαντική προσπάθεια που τολμά να βάλει τα πράγματα στη θέση του για να μην εξελιχθούν όλα αυτά που με λάθος τρόπο εξελίχθηκαν εδώ και χρόνια». Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, αντέτεινε ότι αφορά μόνο όσους έχουν νόμιμες άδειες και δεν είναι αυθαίρετοι, ενώ μπορούν να οικοδομηθούν κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. «Δύο είναι οι δυνατότητες που έχουμε. Ή γκρεμίζουμε τα σπίτια και το ξανακάνουμε δάσος ή μέσα από νόμιμες διαδικασίες δίνουμε λύση σε ένα ερμαφρόδιτο τοπίο», σχολίασε.

Διαβάστε επίσης: Διαφοροποίηση Μανιάτη για τους αιγιαλούς

Η ΝΔ στηρίζει το νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι με αυτό απλοποιούνται οι διαδικασίες, διευκολύνονται οι πολίτες, προστατεύονται οι δασικές εκτάσεις και το περιβάλλον, αυξάνεται η διαφάνεια, ενώ δίνεται απόλυτη προτεραιότητα για πράξεις μεγάλων επενδυτικών έργων. Υπέρ του νομοσχεδίου είναι και το ΠΑΣΟΚ.

Ads

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι καταστρατηγεί το Σύνταγμα και βάζει ταφόπλακα στο φυσικό περιβάλλον και στα δάση. Το ΚΚΕ το απορρίπτει μιλώντας για φωτογραφικές και ρουσφετολογικές διατάξεις που θα αποτελέσουν ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τάσσονται εναντίον λέγοντας ότι ανοίγει τον δρόμο για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις σε περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, ενώ οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές μίλησαν για συνοπτικές διαδικασίες και τερατώδη κατάτμηση δασικών εκτάσεων. Η ΔΗΜΑΡ ζήτησε να γίνει με άλλους όρους η συζήτηση και όχι μόνο με αυτούς της οικονομικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά των φορέων υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο θεωρεί ότι «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», τάσσεται ο Συλλόγος Πολιτικών Μηχανικών, που θέλει να προχωρήσουν άμεσα και οι υπουργικές αποφάσεις ώστε να μην μείνει «γράμμα κενό». Ως πολύ σημαντικό αλλά και ως το πρώτο μεγάλο και σοβαρό βήμα για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών. Θετική επί της αρχής είναι και η Συνομοσπονδία Ανατολικής Αττικής. 

Από την άλλη πλευρά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας συμμερίζεται μεν την απόλυτη ανάγκη εξορθολογισμού πολλών στρεβλών διατάξεων, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ύπαρξη του Εθνικού Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών ή των αεροφωτογραφιών που θα απεικονίζουν την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα. Κατά το ΤΕΕ πρώτα πρέπει να διασφαλιστούν τα θεσμοθετημένα εργαλεία, για να γίνει ένας ουσιαστικός εξορθολογισμός και να λύσουμε χρόνια προβλήματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις για την προστασία του δημόσιου φυσικού πλούτου της χώρας.

Έντονα επικριτικό είναι και το ΓΕΩΤΕΕ και η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), που μιλώντας για συνοπτικές διαδικασίες συζήτησης και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, και ζήτησαν την απόσυρσή του.

Η WWF κάνει λόγο για «απαράδεκτο νομοσχέδιο οικοδόμησης δασών, είτε από οικοδομικούς συνεταιρισμούς είτε από βιομηχανίες, για νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, οριζόντιων ρυθμίσεων και φωτογραφικών διατάξεων», και ζήτησε την απόσυρσή του.