Για συνήθη διαδικασία που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, η οποία αφορά τις προξενικές αρχές που έχουν αρκετά έσοδα, κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων προξενείων και πρεσβειών. Σφοδρή κριτική ασκεί η αντιπολίτευση.

Ads

Οι εισπράξεις από τις προξενικές πράξεις, πάντα, εξαιρουμένων των λειτουργικών δαπανών των διπλωματικών και προξενικών αρχών μας στο εξωτερικό, ως χρήματα του ελληνικού κράτους, επέστρεφαν στα δημόσια ταμεία του κράτους, σημείωσαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας πως «αυτό που αλλάζει στην προκειμένη περίπτωση είναι μόνο η νομική βάση για την μεταφορά των προξενικών εισπράξεων».

Ν.Δ.: Η κυβέρνηση να δώσει διευκρινίσεις

Διευκρινίσεις και πλήρη ενημέρωση για τους λόγους που αποφασίστηκε η μεταφορά από τις διπλωματικές και προξενικές αρχές της χώρας των προξενικών τους εισπράξεων, ζήτησε από την κυβέρνηση ο  Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ads

«Οφείλει να το πράξει άμεσα για να μη δημιουργούνται  στο εξωτερικό εντυπώσεις, που πλήττουν την εικόνα και τα συμφέροντα της χώρας», σημείωσε.

Ποτάμι: Επιστροφή στην εποχή του Όθωνα

Για επιστροφή στην εποχή του Όθωνα κατηγόρησε την κυβέρνηση το Ποτάμι. «Έχει πάψει να μας εκπλήσσει η “εφευρετικότητα” του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην προσπάθειά του να μαζέψει λεφτά από εδώ και από εκεί» σημείωσε και ανέφερε ότι οι πρεσβείες αποψιλώθηκαν από τα χρήματά τους και τελικά καταργήθηκαν εντελώς και επί Όθωνα, την άνοιξη του 1843.

«Λίγο μετά το ελληνικό κράτος κήρυξε μία από τις πρώτες του στάσεις πληρωμών. Ευχόμαστε τουλάχιστον η σημερινή κυβέρνηση να μη μας επιφυλάσσει ανάλογο τέλος», κατέληξε το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του.

ΠΑΣΟΚ: Μήνυμα ότι η χώρα είναι κολλημένη στον τοίχο

«Τώρα η κυβέρνηση μαζεύει ό,τι εισπράξεις έχουν οι πρεσβείες και προξενεία μας από προξενικές πράξεις. Η ενέργεια αυτή – ιδίως τις ημέρες αυτές – στέλνει σε όλο το κόσμο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κολλημένη στο τοίχο λόγω ταμειακών αναγκών», ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ.

Η Χαριλάου Τρικούπη διερωτάται αν βοηθάει αυτό διαπραγμάτευση και αν εντάσσεται σε κάποια στρατηγική.