Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητος που συζητείται τα τελευταία εφτά χρόνια στη Βουλή, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην Ολομέλεια και εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που «μετά από δύο έτη σκληρών προσπαθειών, πρωτίστως του λαού, κατατίθεται ένας Προϋπολογισμός όπως θα έπρεπε να είναι σε μία ανεπτυγμένη χώρα και που δεν χαρακτηρίζεται από τις ανωμαλίες και τις περιπέτειες του παρελθόντος».

Ads

«Η εποχή που ο προϋπολογισμός χαρακτηριζόταν μονίμως από αποσπασματικά, χωρίς σχεδιασμό και διαπραγμάτευση μέτρα, έχει παρέλθει χωρίς γυρισμό. Οι εποχές που ο προϋπολογισμός περιελάμβανε μειώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, δεν θα ξαναγυρίσουν όσο εμείς έχουμε αναλάβει την ευθύνη της κυβερνήσεως», είπε ο κ. Καμμένος.

Καταλόγισε δε, στη ΝΔ και τους βουλευτές της μειωμένο ενδιαφέρον για την κορυφαία διαδικασία στη Βουλή και υποστήριξε ότι «μετά τη μετατροπή της ΝΔ σε Ποτάμι, του ξηροποτάμου του κ. Θεοδωράκη, με τη στήριξη της κ. Γεννηματά, ούτε στη συζήτηση του Προϋπολογισμού δεν έρχονται». Καθώς υπήρξε έντονη αντίδραση στα λεγόμενα του προέδρου των ΑΝΕΛ, από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΣΥ, ο κ. Καμμένος επανήλθε για να πει ότι τώρα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάνε στο Συνέδριο της ΝΔ και «η κ. Γεννηματά κάθεται έμπροσθεν των Διόσκουρων, του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη και χειροκροτείται από τα ακροδεξιά στοιχεία τα οποία το ΠΑΣΟΚ κάποτε κατήγγειλε».

Όπως είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ο Προϋπολογισμός που οδηγεί στο τέλος των Μνημονίων, οδηγεί στο τέλος της διαπραγμάτευσης για τη δόση, «δεν θα υπάρξει ξανά διαπραγμάτευση για τη δόση ανάλογα με τα μέτρα τα οποία θα θέλουν οι δανειστές». «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα πλέον βγαίνει από την εποχή των μνημονίων, βγαίνει από την εποχή της παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος και είπε με νόημα ότι κάποιοι μπορεί να λυπούνται «που δεν κράτησε ο Γερούν γερά», αλλά «κράτησε ο λαός και αυτή η κυβέρνηση κράτησε και θα κρατήσει για να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Ads

Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επισήμανε ότι το υφεσιακό πρόγραμμα το οποίο «έτρεξαν», στοίχησε στο λαό 280 δισ. σε νέο χρέος, 58,6 δισ. σε μέτρα, 61,6 δισ. σε απώλεια του ΑΕΠ, 58 δισ. σε νέα «κόκκινα» δάνεια. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε τη συνέχιση μιας τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία επιβάλλεται από το τουρκικό προξενείο και θέλει να υποδαυλίσει στη Θράκη την εθνική συνοχή»

Κατά την ομιλία του σημειώθηκε ένταση και με την βουλευτή της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη. Απευθυνόμενος στην κ. Βούλτεψη ανέφερε: «Κι εσείς τα παίρνατε, κυρία Βούλτεψη, από τέτοια συγκροτήματα από τον Ελεύθερο Τύπο, όταν έπαιρνε δάνεια δεν τα παίρνατε; Μαζί τα φάγατε. Όταν έπαιρνε δάνεια ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις πεινάγανε. Τα μοιράσατε μεταξύ σας».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Σοφίας Βούλτεψη που είπε άρχιζε να φωνάζει προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας πως «είναι απατεώνας». Οι τόνοι ανέβηκαν και υπήρξε «πυροσβεστική» παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος ζήτησε να διαγραφούν από τα πρακτικά οι χαρακτηρισμοί.

Στη συνέχεια η κ. Βούλτεψη πήρε το λόγο επί προσωπικού: Εγώ ούτε κότερα έχω ούτε αγόρασα τη Μερσεντές του Αμίν Νταντά. Γιατί εδώ πρέπει να ξαναγνωριστούμε με τον κόσμο. Εμφανίζεται ο Καμμένος στη Βουλή… Πού ήταν, όταν ήταν εδώ ο Ερντογάν; Πήγε στη Θράκη, δεν μας είπε εάν συμφωνεί να εκλέγονται οι μουφτήδες!». Απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο της Βουλής τόνισε: «Αυτά που είπε ο κ. Καμμένος ακούστηκαν στην τηλεόραση και κακώς διεγράφησαν από τα πρακτικά για τον ιστορικό του μέλλοντος».

Απαντώντας ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι η Μερσεντές «δεν ήταν του Αμιν Νταντά αλλά του Μεταξά»» κι ότι με το «κότερό» του, στο οποίο αναφέρθηκε η κ. Βούλτεψη, πήγαινε βόλτα και η ίδια.

Σε ό,τι αφορά την απουσία του από την επίσκεψη Ερντογάν, την οποία επισήμανε η κ. Βούλτεψη, είπε ότι ήταν σε Νατοϊκή άσκηση. «Είμαι υπουργός Άμυνας και η δουλειά μου όταν ήρθε ο Ερντογάν ήταν να βρίσκομαι στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση. Ο Ερντογάν ήρθε εδώ για να βρούμε λύση συνύπαρξης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εάν απαιτηθεί, θα παραιτηθούν, λόγω μίας επισκέψεως προέδρου από την άμυνα της χώρας. Η λογική που υπηρετεί η κυρία Βουλτεψη είναι των ζεϊμπέκικων και των κουμπάρων. Άλλο να ασκούμε εξωτερική πολιτική και άλλο να χορεύουμε ζεϊμπέκικα», τόνισε.