Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τους διορισμούς και τους μετακλητούς υπαλλήλους με αφορμή την υπόθεση του γραμματέα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Ιάσονα Σχινά – Παπαδόπουλο, που κατηγορήθηκε για διορισμό συγγενών του σε κρατικές θέσεις. Η αντιπολίτευση κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για έφοδο κατάληψης του κράτους ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για επίθεση με λάσπη και συκοφαντίες. Τι απαντά η κυβέρνηση 

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων και των ειδικών συμβούλων είναι από το νόμο προσωρινές και δεν συνιστούν μόνιμους διορισμούς στο Δημόσιο. Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις θέσεις αυτές επιλέγονται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό και τους εκάστοτε υπουργούς. Η θητεία τους ολοκληρώνεται μόλις ολοκληρωθεί και η θητεία του πολιτικού προσώπου που τους τοποθέτησε.

Προσθέτει πως «οι μόνοι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί από την παρούσα κυβέρνηση είναι αυτοί που απολύθηκαν αντισυνταγματικά από την κυβέρνηση Σαμαρά, υπό την αιγίδα του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, εκτός των άλλων, είχε διορίσει 51 μετακλητούς υπαλλήλους στο υπουργικό του γραφείο».

«Είναι προκλητικό να μιλούν οι αρχιτέκτονες του πελατειακού κράτους για ρουσφέτια, όταν οι ίδιοι απαξίωναν συστηματικά κάθε έννοια αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση, διορίζοντας μόνιμους δημοσίους υπάλληλους τα “δικά τους παιδιά” χωρίς κανένα κριτήριο. Είναι προσβλητικό για τους πολίτες να μιλούν για αύξηση των μετακλητών στα υπουργεία, όταν μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ήταν με νόμο να τους μειώσει» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Χαρακτηρίζει επίσης απαράδεκτο «να μιλάει η ΝΔ για τους διοικητές των νοσοκομείων όταν για πρώτη φορά η επιλογή τους έγινε με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια από επιτροπή στην οποία μετείχαν και στελέχη του κόμματος της». «Είναι προφανές, εν όψει και της αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων, πως η διαπλοκή παίζει τα ρέστα της. Θα τα χάσει κι αυτά» καταλήγει. 

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για έφοδο κατάληψης του κράτους. «Την ώρα, που βάλλεται η ανάπτυξη και η εργασία, την ώρα που χάνονται κάθε μέρα δουλειές, το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκαλεί την κοινωνία. Αυτό που όλοι βλέπουμε είναι έφοδος κατάληψης του Κράτους. Παντού “σύντροφοι”, συγγενείς και φίλοι της εξουσίας» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε ότι «σε μόνο δύο μήνες διπλασίασαν τους μετακλητούς στα υπουργεία, αποκεφάλισαν διοικήσεις νοσοκομείων, μεθόδευσαν έκτακτες κρίσεις στην Αστυνομία». «Εμείς επιμένουμε στην αριστεία και στην αξιοκρατία» κατέληξε.

Για «στήσιμο κομματικού κράτους» κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Δεν τιμά την χώρα μας να μας ζητάει ο οποιοσδήποτε εταίρος να υπάρχει αξιοκρατία και όχι κομματοκρατία. Είναι ντροπή» ανέφερε, τονίζοντας ότι οι κομματικοί διορισμοί αποτελούν «λυπηρή τακτική για την αριστερά και τους διαχρονικούς αγώνες για μία δίκαιη κοινωνία και τον προοδευτικό κόσμο». 

«Οι νέες και νέοι που βρίσκονται στην ανεργία όπως και όσοι τα έχουν καταφέρει με πολύ κόπο στην ζωή τους έχουν κάθε δίκιο να νιώθουν απογοήτευση (…) Ο κ. Τσίπρας τον Ιανουάριο του 2015, λίγες μέρες πριν αναλάβει την εξουσία, δήλωνε ‘Ερχόμαστε για να εμπιστευθούμε τη Δημόσια Διοίκηση, ανεξάρτητα από το σε ποιο κόμμα ανήκουν’. Ο ορισμός της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος. Κρίμα» κατέληξε. 

Στην κόντρα Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των διορισμών σε θέσεις συμβούλων παρενέβη το Ποτάμι, επικρίνοντας και τα δύο κόμματα. «Κάθε μέρα και μια νέα σύζυγος, μια νέα κόρη, ένας νέος φίλος βρίσκει φιλόξενη στέγη σε κάποιο από τα γραφεία του νέου καθεστώτος» τόνισε το κόμμα σε σχετική ανακοίνωση κατηγορώντας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδίδονται σε έναν χαρτοπόλεμο για το ποιος είναι ο πραγματικός πρωταθλητής στο διορισμό συγγενών και φίλων σε θέσεις συμβούλων.

Σύμφωνα με το Ποτάμι, «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προχωρούν στο στρωμένο έδαφος των ρουσφετιών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Θέλουν κι αυτοί να χορτάσουν με τα λεφτά του δημοσίου τους υπάκουους που τους περιτριγυρίζουν. Η λύση είναι μία: γκρέμισμα του κομματικού κράτους εδώ και τώρα. Το Ποτάμι είναι έτοιμο με προτάσεις και λύσεις. Τα άλλα κόμματα θέλουν;».