Κόντρα έχει ξεσπάσει στο εμπόριο για τις Κυριακές αλλά και για την εθιμοτυπική αργία της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων καθώς υπήρχε η πρόθεση σε μεγάλο εμπορικό κέντρο να λειτουργήσουν κανονικά τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται εκεί.

Την λύση για το θέμα της λειτουργίας των επιχειρήσεων την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων που εθιμικά τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά έδωσε με απόφαση της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η οποία υπέγραψε σχετική απόφαση που ορίζει ως επίσημη αργία την ημέρα αυτή. Η ΕΣΣΕ τάχθηκε υπέρ της απόφασης αυτής. 

Η διαμάχη πάντως συνεχίζεται για το ζήτημα των Κυριακών. Αίσθηση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει μεταξύ του εμπορικού κόσμου η ανακοίνωση του ΣΕΛΠΕ στην οποία ζητάει από την πολιτεία προστασία για τα καταστήματα που θα ανοίξουν τις τρεις Κυριακές κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

«Σε μια ύστατη προσπάθεια από πλευράς του συνδέσμου μας αποφυγής γεγονότων παρόμοιων με αυτά της Κυριακής 5/11/2017, καθώς και προηγούμενων Κυριακών, που αφορούν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και που είχαν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών και σωματικών βλαβών, προπηλακισμών, εξυβρίσεων και προσβολών ιδιοκτησίας και προσωπικότητας, απευθύνουμε έκκληση και καλούμε την ελληνική πολιτεία όπως ανταποκριθεί στο στοιχειώδες καθήκον της που σχετίζεται με τη διαφύλαξη της άσκησης του δημοκρατικού δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής των Ελλήνων πολιτών» τονίζει ο ΣΕΛΠΕ, σε ανακοίνωσή του.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νομοταγείς επιχειρήσεις δεν είναι μόνο ο αριθμός των Κυριακών που επιτρέπεται να έχουν ανοικτά τα καταστήματά τους, αλλά ποιες από αυτές μπορούν να ανοίξουν τα εμπορικά τους σημεία δίχως να παρεμποδιστούν παρανόμως, από τη στιγμή που ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται η νομοθεσία για το άνοιγμα συγκεκριμένων Κυριακών μέσα στο χρόνο», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: 

«Επειδή μέλημα όλων είναι η τήρηση της έννομης τάξης και η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, αιτούμεθα από την ελληνική πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πράξουν τα δέοντα ώστε να περιφρουρηθεί η τάξη και να διασφαλισθεί ήρεμο κλίμα στην αγορά τις επόμενες Κυριακές 17-24-31/12/2017 καθώς και 14/1/2018 όπου επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, προς όφελος των πολιτών, της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου». 

ΕΣΕΕ: Το εμπόριο δεν χρειάζεται αστυνομική προστασία τις ημέρες των εορτών 

Η ανακοίνωση του ΣΕΛΠΕ προκάλεσε πάντως την αντίδραση της ΕΣΕΕ. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «...Θεωρώ τουλάχιστον - επιπόλαιο - το αίτημα κάποιων ανεύθυνων - εκπροσώπων - να ζητήσουν τη προστασία της ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια του εορταστικού ωραρίου της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Προκαλούν χωρίς λόγο και αιτία, εκτός βεβαίως εάν περιμένουν κοσμοσυρροή πελατών και χρειάζονται την Αστυνομία να τους βάλει σε σειρά και τάξη. Για να τους καθησυχάσω, πάντως, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το 51% των καταναλωτών προτιμούν για χριστουγεννιάτικες αγορές τα μικρά εμπορικά καταστήματα, ενώ οι πολυεθνικές αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα εκτιμάται ότι θα έχουν πτωτική κίνηση φέτος τις γιορτές σε 17% από το 25% πέρυσι...»

Επιπλέον, η ΕΣΕΕ τίθεται υπέρ της μετατροπής των εθιμικών αργιών της δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων σε ημέρες αργίας για το εμπόριο. Όπως έχει γίνει γνωστό, στις 13 Δεκεμβρίου, συγκλήθηκε στο υπουργείο Εργασίας η ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας με θέμα ημερήσιας διάταξης την γνωμοδότηση για την κήρυξη της 26ης Δεκεμβρίου ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας. Η ΕΣΕΕ, εκφράζοντας την πλειονότητα του εμπορικού κόσμου της χώρας, συμφωνεί απόλυτα με την πρωτοβουλία σας αυτή.

Όπως δήλωσε, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης «σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΣΕΕ, συγκεκριμένη επιχείρηση, αφού δεν κατόρθωσε να ανοίξει όλες τις αγορές της χώρας τις Κυριακές όπως τη συνέφερε, προτίθεται να ανοίξει τις επιχειρήσεις που στεγάζονται στο - εκπτωτικό χωριό - της, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, μία ημέρα που παραδοσιακά η Ελλάδα αργεί και τα καταστήματα είναι κλειστά, επικαλούμενη τη -Boxing Day - σε Αμερική και Αγγλία. Είναι αυτονόητο ότι μία τέτοια κίνηση, πρώτον θα θέσει σε διακινδύνευση όλο το παραδοσιακό πλαίσιο της αγοράς σε σχέση με τις αργίες, δεύτερον θα δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνισμού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αθήνας, οι οποίες θα δουν ένα μεγάλο μέρος του προσδοκώμενου τζίρου τους να κατευθύνεται προς τα εκεί και τρίτον, θα ανατρέψει στην κυριολεξία όχι μόνο τον εορταστικό προγραμματισμό των εργαζομένων αλλά και τις παραδοσιακές συνήθειες της κοινωνίας μας. Γινόμαστε δε ακόμη μια φορά θεατές της συνεχούς και με κάθε μέσο προσπάθειας των μεγάλων επιχειρήσεων να αναδιανείμουν προς όφελός τους τον περιορισμένο - λόγω κρίσης και ύφεσης - κύκλο εργασιών της ελληνικής αγοράς».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει από το Υπουργείο να δρομολογήσει την κήρυξη ως υποχρεωτικής αργίας, όχι μόνο της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων, αλλά και μίας άλλης εθιμικής αργίας, αυτής των Θεοφανείων, «για την οποία επίσης λαμβάνουμε μηνύματα ότι σκέφτεται να ανοίξει τα καταστήματά της πολυεθνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ» όπως σημειώνει ο κ. Κορκίδης. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «πρωτοβουλίες που διαφυλάσσουν τις παγιωμένες συνήθειες και την ζωή του ελληνικού λαού και προφυλάσσουν τον μικρό και μεσαίο εμπορικό κόσμο της χώρας, αλλά και τις θέσεις εργασίας που αυτός προσφέρει η ΕΣΕΕ τις επιδοκιμάζει και τις χαιρετίζει».