Ένα νέο επεισόδιο για χαρακτηρισμό μιας δημοσιογραφικής πληροφορίας ως Fake News από τα Ellinika Hoaxes σημειώθηκε αυτή τη φορά με τον δημοσιογράφο του Mega Γιάννη Χρηστάκο. 

Ads

Ο δημοσιογράφος ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων του Mega ότι ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη λόγω της τραγικής, υγειονομικά, κατάστασης που επικρατούσε στην πόλη. Ωστόσο, τα Εllinika Hoaxes χαρακτήρισαν την πληροφορία ως fake news επειδή όπως αναφέρουν κάτι τέτοιο δεν προέκυψε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο τύπου της ΓΑΔΑ.

Το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς ο δημοσιογράφος αντέδρασε ζητώντας με επιστολή του εξηγήσεις από τα Ellinika Hoaxes. Ωστόσο η απάντηση που έλαβε είναι πως δεν μπορεί να δημοσιευτεί η αντίδρασή του. 

«Στην δική μου περίπτωση επιχειρώ να καταδείξω ότι αυτό που κάνατε σχετικά με την πληροφορία που μετέφερα, ΔΕΝ είναι fact checking και δεν επιτρέπεται να δυσφημείται το όνομά μου από κάποιον που αναλαμβάνει, με την άδειά σας, να βάζει κόκκινες σφραγίδες “fake news” σε δημοσιογράφους επειδή απλά ρώτησε την αστυνομία», έγραφε στην επιστολή στην οποία παρουσίαζε τα στοιχεία υποστηρίζοντας ότι ο χαρακτηρισμός της είδησης ως Fake News ήταν λάθος. 

Ads

«Τέλος σας ενημερώνω ότι ζητώ να αναρτηθεί η επιστολή μου στην ίδια θέση που βρίσκεται και η ανάρτηση του κ. Πουρνή, στην πρώτη σελίδα, ξεχωριστά από την ίδια την ανάρτηση καθώς και οτι ζητώ να συμπεριληφθεί και στην ίδια την ανάρτηση. Επίσης ζητώ να παραμείνει η ανάρτησή μου στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας σας τον ίδιο ακριβώς χρόνο που βρίσκεται αναρτημένο και το πόνημα του κ. Πουρνή το οποίο βλέπω ότι βρίσκεται εκεί ως σήμερα», ανέφερε. 

Ωστόσο τα Ellinika Hoaxes αρνήθηκαν να την δημοσιεύσουν. Η απάντηση του υπεύθυνου Θοδωρή Δανιηλίδη ήταν η εξής: «Κύριε Χρηστάκο, Σύμφωνα με τον κανονισμό που διέπει το Πρόγραμμα Ελέγχου Γεγονότων, στο οποίο συμμετέχουμε, έχετε δικαίωμα ένστασης εντός επτά ημερών σε περίπτωση που θεωρείτε εσφαλμένη ή ανακριβή την αξιολόγησή μας σε μέσο ενημέρωσης του οποίου είστε υπεύθυνος. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν προβλέπεται δημοσιοποίηση προσωπικής διαμαρτυρίας ή απόψεων στην ιστοσελίδα μας».