Κόντρα εκδηλώθηκε μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά τη διάρκεια της παράδοσης – παραλαβής του υπ. Εξωτερικών.
 

Ads

«Η Ελλάδα είναι ο σχετικός φωτεινός φάρος σταθερότητας και αυτό πρέπει και οφείλουν να το αντιληφθούν και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας ιδιαίτερα εκείνοι οι οποίοι νομίζουν και πιστεύουν ότι μπορούν μέσω του χρέους να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση την Ελλάδα και τη θέση της στο διεθνές σύστημα» υποστήριξε ο Νίκος Κοτζιάς. 

Τόνισε επίσης ότι «ήταν πολλοί εκείνοι που παραβίασαν τους κανόνες και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η κυβέρνηση. Εάν νομίζουν ότι στο  όνομα του χρέους θα μας κάνουν  να παραιτηθούμε από την κυριαρχία μας για την ενεργή δραστήρια συμβολή στις ευρωπαϊκές πολιτικές κάνουν λάθος. Θέλουμε να είμαστε Έλληνες πατριώτες, θέλουμε να είμαστε ευρωπαϊστές, θέλουμε να είμαστε παγκόσμιοι διεθνιστές».
 

 

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών διέκοψε το Νίκο Κοτζιά και έσπευσε να υποστηρίξει ότι «ούτε μια φορά, ούτε μια στιγμή η Ελλάδα απεδέχθη πίεση ή προσπάθεια πίεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας με μοχλό την οικονομική κρίση και ιδίως τα ζητήματα δημοσίου χρέους. Ουδείς τόλμησε να ασκήσει τέτοια πίεση. Εύχομαι στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών να μην ζήσει αντίστοιχες εμπειρίες και να φέρει κάτι παραπάνω από αυτό που βρίσκει έτοιμο. Να φέρει κάτι καλύτερο. Προς Θεού όχι κάτι χειρότερο».
 
Στην συνέχεια ο Νίκος Κοτζιάς περιέγραψε, επίσης, τους άξονες της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης,οριοθετώντας το στο τρίπτυχο διαμεσολάβηση, διαιτησία και διαπραγμάτευση.