Την απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών μέσα στον ερχόμενο Μάιο, οπότε λήγει το 18μηνο της προσωρινής κράτησης, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Ads

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7, ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα για την φύλαξή τους. Ωστόσο, σημείωσε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κίνδυνος για κάποιον, όπως συνέβη με τις απαγωγές των φερόμενων ως στελέχη του δικτύου Γκιουλέν στο Κόσοβο, προσθέτοντας ότι ανησυχούν αυτοί «οι οποίοι παρέδωσαν τον Οτσαλάν».

Σε ό,τι αφορά στη διάταξη για τους προς έκδοση καταδικασθέντες, είπε ότι δεν παρατείνεται η κράτηση πέρα από το 18μηνο, αλλά δεν δίνονται οι γνωστές ολιγοήμερες άδειες σε καταδικασθέντες από ελληνικό ποινικό δικαστήριο, εάν έχει ζητηθεί και αποφασιστεί η έκδοσή τους.

Στην υπόθεση του Βασίλη Δημάκη, o υπουργός ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία τακτική του υπουργείου στο συγκεκριμένο ζήτημα, διότι το υπουργείο δεν επιλαμβάνεται του αιτήματος». Όπως είπε ο κ. Κοντονής, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου δεν δεσμεύθηκε ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος θα πάρει άδεια, αλλά ότι θα εξεταστούν τα αιτήματά του στο πλαίσιο του νόμου, καθώς ο γ.γ. δεν μπορεί να δεσμευθεί για απόφαση του εισαγγελέα ή του συμβουλίου της φυλακής η πλημελειοδικών.

Ads

Ο κ. Κοντονής είπε ότι σωστά απορρίφθηκε τις προηγούμενες ημέρες η αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει ο Δημάκης, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανές το γεγονός ότι αυτή υπεβλήθη στο συμβούλιο φυλακής για απόφαση που είχε μεν λάβει σε πρώτο βαθμό το συγκεκριμένο συμβούλιο, όμως είχε επικυρωθεί και σε δεύτερο βαθμό από το συμβούλιο πλημμελειοδικών. Όπως σημείωσε, πλέον ο Δημάκης αναμένεται να ζητήσει μία έκτακτη άδεια από τον Εισαγγελέα επόπτη της φυλακής, για δύο φορές την εβδομάδα και σε δύο μήνες από τώρα θα επανεξεταστεί το αίτημά του για εκπαιδευτική άδεια, όπως ορίζει ο νόμος. Ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ότι το υπουργείο δεν επεμβαίνει σε υποθέσεις της Δικαιοσύνης. “Δεν μπορεί ένα υπουργείο να υπερβεί τη νομιμότητα” είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ και την ανάρτηση Πολάκη στο Facbook ότι«’Εξεστέλιωσε το ΣτΕ… στο τέλος θα βγαλουν αντισυνταγματική την κυβέρνηση» ο κ. Κοντονής είπε ότι ο κάθε υπουργός έχει δικαίωμα να κρίνει τις αποφάσεις. «Τη λειτουργία της Δικαιοσύνης την υπερασπίζεται η ίδια η Δικαιοσύνη» είπε ο κ. Κοντονής, τονίζοντας πως οι αποφάσεις της γίνονται σεβαστές, «είτε συμφωνούμε είτε όχι».