Κοντά στο τέλος ενός πολύ μεγάλου ταξιδιού βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία κατευθύνεται προς την επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στην 22η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση, που οργανώνει ο Economist, στο Λαγονήσι.

Ads

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, απίστευτη δουλειά βρίσκεται σε εξέλιξη πριν από το επερχόμενο Eurogroup, προκειμένου να βρεθεί η συμφωνία.

Για το ζήτημα των κόκκινων δανείων, αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια, καθώς το ποσοστό τους στην Ελλάδα παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχολιάζοντας συνολικά τις εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως μετά την περσινή επίδοση, που ήταν η καλύτερη εδώ και μία δεκαετία και δη καλύτερη από εκείνη των ΗΠΑ, η ανάπτυξη θα συνεχιστεί φέτος, αν και με βραδύτερους ρυθμούς. Υπενθύμισε ότι η απασχόληση είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ οι επενδύσεις ανακάμπτουν και τα δημοσιονομικά μεγέθη βελτιώνονται. Προειδοποίησε, ωστόσο, για κινδύνους στον ορίζοντα, οι οποίοι και συνδέονται με τις εμπορικές αντιπαραθέσεις και την έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές.

Ads

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος αναφέρθηκε σε τρία κρίσιμα στοιχεία: την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και τη συμφωνία για το χρέος επί της οποίας, όπως και στη συνέντευξή του στο Euro2day.gr τη Δευτέρα, τόνισε ότι «εμπροσθοβαρή μέτρα θα είναι σημαντικά για να εξασφαλιστεί η σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές».

Τρίτο στοιχείο, η συμφωνία για το μεταμνημονιακό πλαίσιο, καθώς η χώρα «πρέπει να μείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά».

Θύμισε ότι η χώρα πρέπει να μείνει προσκολλημένη στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, ενώ μετά το ποσοστό θα μειωθεί σε τουλάχιστον 2%, καθώς «δεδομένου του χρέους, το περιθώριο για κινήσεις είναι περιορισμένο».