Θέμα εγκυρότητας ορισμένων διατάξεων νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και είχαν λιγότερες από 151 ψήφους, ενώ απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής καθώς δεν τους δόθηκε ειδική άδεια για να παραστούν στην ψηφοφορία, έθεσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ads

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα κινηθούν διαδικασίες για το θέμα αυτό, η πρόεδρος της Βουλής απάντησε χαρακτηριστικά: «Προφανώς θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τις οποίες θα ενημερωθείτε».

Πρόστιμο στους αδικαιολόγητα απόντες

Μεταξύ άλλων η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως τα φαινόμενα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου με κατεπείγοντα νομοσχέδια δεν μπορεί να επαναληφθούν, αλλά ούτε και η κατάθεση τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια. Επίσης ανακοίνωσε πως θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής σε ό,τι αφορά την αδικαιολόγητη απουσία βουλευτών. Έτσι, μετά από πάνω από πέντε αδικαιολόγητες απουσίες από τις συνεδριάσεις θα γίνεται περικοπή 1/5 της αποζημίωσης του βουλευτή.

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου

Γερμανικές αποζημιώσεις και λογιστικός έλεγχος χρέους

Ads

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι την Τρίτη το απόγευμα θα γίνει ειδική συνεδρίαση για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, τονίζοντας ότι «είναι ιστορική υποχρέωση της Βουλής να φέρει σε πέρας την αποστολή της αυτή». Επεσήμανε επίσης ότι θα αποκωδικοποιηθούν όλες οι παράμετροι που συντέλεσαν στη διόγκωση του χρέους και θα εξεταστούν συμβάσεις, όπως αυτές για τη Siemens και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ειδικά για το ζήτημα του χρέους είπε πως  τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η συγκρότηση της επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχό του, η οποία είναι ήδη υπό συγκρότηση.

Πίσω τα γραφεία των πρώην πρωθυπουργών

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ακόμη ότι αύριο θα αποστείλει επιστολές προς τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου με την οποία θα τους ζητά να αποδώσουν τους χώρους που καταλαμβάνουν μέσα στο κεντρικό κτίριο της Βουλής, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο για τις ανάγκες των βουλευτών.

Για τα αυτοκίνητα

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα καταγγελθεί η σύμβαση leasing για τα βουλευτικά αυτοκίνητα, η οποία λήγει τέλη Δεκέμβρη. Μέχρι τότε θα μπορεί η Βουλή να επανεκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο υποβοηθούνται οι Βουλευτές στον τρόπο μετάβασής τους, αλλά και να υπάρξει εκλογίκευση στις δαπάνες.

Για τις δικογραφίες

Η νέα πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη πως θα υπάρξει πρόταση στο πλαίσιο της Επιτροπής Κανονισμού του Κοινοβουλίου να συγκροτηθεί όργανο ώστε οι ποινικές δικογραφίες που φτάνουν στη Βουλή «να μην πέφτουν στο πηγάδι, αλλά να καθίστανται αντικείμενο έρευνας», καθώς από την προηγούμενη περίοδο υπάρχουν εκατοντάδες δικογραφίες.