Την αποκάλυψη ότι κομμάτια του αρχαιολογικού χώρου του τύμβου της Αμφίπολης, έχουν μεταφερθεί από τον λόφο Καστά σε μουσείο όλου του κόσμου, ήδη από τον 19ο αιώνα, κάνει ο ο αρχιτέκτοντας της ανασκαφής κ. Μιχάλης Λεφαντζής.

Ads

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Λεφαντζής λέει ότι οι αρχαιολόγοι που μελετούν τον τύμβο, βρήκαν και ταύτισαν σε τρία μουσεία του εξωτερικού -Λούβρο, Κωνσταντινούπολης και Γκετί- τμήματα μαρμάρινων γλυπτών, τα οποία στην αρχαιότητα ανήκαν σε κατασκευές που υπήρχαν πάνω στον λόφο Καστά και συνδέονται με το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

Πέντε εξ αυτών εντοπίστηκαν στο Λούβρο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, όπου βρίσκονται εδώ και δύο αιώνες. Δύο ακόμη βρέθηκαν στο Μουσείο Γκετί, τα οποία είχαν πουληθεί σε αυτό από ιδιώτη.

Μάλιστα στα μουσεία αυτά υπάρχει αναλυτική καταλογογράφηση. Στο Λούβρο είναι όλα πιστοποιημένα, έχουν εγγραφεί το 1880-1890, υπάρχει χρονολόγηση θραυσμάτων, τα περισσότερα έχουν προέλευση την Αμφίπολη και κάποια την περιοχή της Μακεδονίας. Παράλληλα, πλήρης καταλογογράφηση υπάρχει και στο Αρχαιολογικλό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, όπως σημειώνει ο κ. Λεφατζής.

Ads