Ουσιαστική πρόοδο «βλέπει» από την Ελλάδα στο προσφυγικό η Κομισιόν, απελευθερώνοντας παράλληλα το ποσό των 12,7 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής προσφύγων στη χώρα μας.

Ads

Μιλώντας για την κατασκευή hotspots στα ελληνικά νησιά, η η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Έρνστ Τόβε εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες και πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένουν πως κι άλλα hotspots να τεθούν σε λειτουργία.

Αναφορικά με το ζήτημα των ελληνοσκοπιανών συνόρων, είπε ότι «οποιαδήποτε δράση στα σύνορα των Σκοπίων θα πρέπει να αναλαμβάνεται σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και τη Frontex».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο οι δραστηριότητες στα σύνορα των Σκοπίων οδηγούν στην απομόνωση της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι η Επιτροπή κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της στη διαχείριση αυτής της άνευ προηγουμένου μεταναστευτικής ροής και πρόσθεσε ότι η απάντηση της ΕΕ για την προσφυγική κρίση θα δοθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα και όχι κατά της Ελλάδας.

Ads

Τόνισε, παράλληλα, ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής, υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η τάση βελτίωσης.

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 12,7 εκατ. ευρώ

Επιπλέον η Κομισιόν ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 12,7 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για τη δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής προσφύγων στην ελληνική ενδοχώρα.

Τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τουλάχιστον 8.000 νέων θέσεων υποδοχής.

Η έκτακτη χρηματοδότηση των 12,7 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια και εγκατάσταση λυόμενων σπιτιών για να προσφέρει προσωρινή στέγαση στους πολίτες τρίτων χωρών στις περιοχές της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα 12,7 εκατ. ευρώ είναι επιπλέον χρηματοδότηση από αυτή που προβλέπεται βάσει του Εθνικού Προγράμματος της Ελλάδας για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ένταξη, η οποία καλύπτει το κόστος κατασκευής για την προετοιμασία των χώρων και το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015, η Επιτροπή χορήγησε 146 εκατ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια προς την Ελλάδα, είτε απ’ ευθείας στις ελληνικές Αρχές, είτε μέσω διεθνών οργανισμών, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).