Κι ενώ πληροφορίες του Reuters, σύμφωνα με τις οποίες ο Λουκάς Παπαδήμος άσκησε πιέσεις στην ΕΕ να κάνει σκληρές δηλώσεις για την ανάγκη τήρησης του Μνημονίου, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η Κομισιόν εντείνει τις πιέσεις της προς την Ελλάδα. Σε έκθεσή της υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις αν θέλει να συνεχίσει να λαμβάνει την πλήρη οικονομική στήριξη που προβλέπει το Μνημόνιο. Προειδοποιεί μάλιστα πως η επόμενη επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου.
 

Ads

«Η ημερομηνία της επόμενης αποστολής αξιολόγησης… εξαρτάται από την πολιτική έκβαση των επαναληπτικών εκλογών», αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεση – αξιολόγηση του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος σταθερότητας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. «Η αποστολή έχει προγραμματιστεί προς το παρόν να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου / αρχές Ιουλίου του 2012, ωστόσο η ημερομηνία ίσως αλλάξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες», σημειώνει.
 
Σε ό,τι αφορά την καταβολή της πρώτης δόσης που συμφωνήθηκε να εκταμιευθεί τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, υπογραμμίζεται ότι δεν απαιτείται νέα απόφαση του Eurogroup ή της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, αλλά διευκρινίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξετάζει με την Ελλάδα τις συγκεκριμένες ημερομηνίες για την καταβολή της εναπομείνασας δόσης. Η ακριβής ημερομηνία θα αποφασιστεί σε συντονισμό με την τρόικα.
 
Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι η συνέχιση της παροχής διεθνούς βοήθειας στη χώρα εξαρτάται άμεσα από την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και την υλοποίηση των αναπτυξιακού χαρακτήρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.
 
Επισημαίνει εξάλλου ότι η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών σχετικά με την αυστηρή τήρηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί θα ελεγχθεί τους επόμενους μήνες, όταν θα καθοριστούν τα μέτρα για το κλείσιμο της δημοσιονομικής τρύπας της περιόδου 2013-2014. «Οι κίνδυνοι για την εφαρμογή (των μεταρρυθμίσεων) παραμένουν πολύ υψηλοί», επισημαίνει η Κομισιόν, ξεκαθαρίζοντας πως η διεθνής στήριξη θα συνεχιστεί «μόνο εφόσον βελτιωθεί η εφαρμογή» των μεταρρυθμίσεων.
 
Παράλληλα, η Επιτροπή σημειώνει στην έκθεσή της ότι μεσοπρόθεσμα παρατηρείται «ένταση» μεταξύ του «εσωτερικού αποπληθωρισμού» και της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Για τον λόγο αυτόν, επιμένει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα μέσα από τον εσωτερικό αποπληθωρισμό, δηλαδή μέσα από τη μείωση των τιμών και του κόστους παραγωγής, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και να υπάρξει μετάβαση της οικονομίας, από την έμφαση στην κατανάλωση, στην τόνωση των εξαγωγών.
 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να υπάρξουν οφέλη στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι απαιτείται εμπροσθοβαρής μείωση στους ονομαστικούς μισθούς και στο μη μισθολογικό κόστος. Εκτιμά επίσης ότι θα απαιτηθούν συμπληρωματικές προσπάθειες και στοχευμένα μέτρα προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.
 
Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της δημοσιονομικής «τρύπας» για την περίοδο 2013-2014 ύψους 5,5% του ΑΕΠ, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές δαπανών, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπώνονται στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
 
Υποστηρίζει ακόμη ότι η πρόοδος στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων υπήρξε περιορισμένη σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, κάτι που, όπως λέει, οφείλεται σε δυσμενείς συνθήκες της αγοράς αλλά και σε τεχνικά και νομικά εμπόδια.
 
Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, η Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 6,9% το 2011 και ότι η ανάκαμψη, που είχε αρχικά προβλεφθεί για το 2013, θα καθυστερήσει περισσότερο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων εκτιμάται ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2013, ενώ από το 2014 θα πρέπει να αναμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
 
Διαψεύδουν τα περί «σκληρής δήλωσης» Παπαδήμος και Μπαρόζο

image
 
Στο μεταξύ, ο Λ. Παπαδήμος διέψευσε το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ή αλλιώς να φύγει από το ευρώ» προήλθε μετά από αίτημα του Έλληνα πρώην Πρωθυπουργού. «Δεν ζήτησα από κανέναν να κάνει καμία δήλωση, ούτε μίλησα με πρωτοβουλία μου με κανέναν εκείνες τις ημέρες. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα», ξεκαθάρισε ο Λ. Παπαδήμος μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα Fm.

Και εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέψευσε το τηλεγράφημα του Reuters, σημειώνοντας ότι ο κ. Μπαρόζο ουδέποτε δέχτηκε πιέσεις ούτε του υποβλήθηκε αίτημα από τον τέως πρωθυπουργό της Ελλάδας, προκειμένου να προβεί σε «σκληρές δηλώσεις» για την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Μπαρόζο συμφωνεί με τα όσα δήλωσε σήμερα ο Λ. Παπαδήμος.
 
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο δημοσίευμα του Reuters, σημείωσε ότι με την κ. Κατσέλη συμφώνησαν πως μεγαλύτερος εχθρός και κίνδυνος για την Ελλάδα, τη σταθερότητα της οικονομίας, δεν είναι οι εταίροι, αλλά εγχώριες δυνάμεις που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με θεσμικά και εξωθεσμικά κέντρα των Βρυξελλών. «Υπό το πρίσμα αυτό η αποκάλυψη δεν μας ξάφνιασε. Αυτό που μας ξαφνιάζει είναι το πόσο αδίστακτοι είναι ορισμένοι, που προκειμένου να παίζουν πολιτικά παιχνίδια, δεν διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της οικονομίας», σημείωσε.

Ads

Επίθεση κατά του τέως πρωθυπουργού εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, σημειώνοντας πως το κόμμα του δεν δέχεται τη διάψευσή του κ. Παπαδήμου και θεωρεί αξιόπιστο το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Όπως ανέφερε ο κ. Κουίκ, μεταξύ του ειδησεογραφικού πρακτορείου και του κ. Παπαδήμου «είναι σαφές ότι μεγαλύτερη αξιοπιστία αποδίδουμε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο με την παγκόσμια αναγνώριση και εγκυρότητα».