Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι «λαμβάνει υπόψη της την απόφαση του δικαστηρίου» όσον αφορά τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, επισημαίνοντας πάντως ότι η σημερινή απόφαση δεν είναι σύμφωνη με την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου.

Ads

Σημειώνεται ότι ο Ανδρέας Γεωργίου καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθήνας σε ποινή φυλάκισης δυο ετών, με τριετή αναστολή.  

Οι δικαστές δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στο πρόσωπο του κατηγορουμένου και του επέβαλαν την ανώτατη ποινή με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας Λάμπρου Πατσαβέλλα. Μάλιστα, ο εισαγγελέας σημείωσε πως η πράξη που αποδίδεται στον κατηγορούμενο έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο τον καταδίκασε γιατί δεν ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για τη διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, τον Νοέμβριο 2010. Αντίθετα, τον απάλλαξε από την κατηγορία που αντιμετώπιζε διότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ και από εκείνη που αφορούσε το ότι διατηρούσε παράλληλα θέση και στο ΔΝΤ για λίγους μήνες, μαζί με τα καθήκοντά του στην ΕΛΣΤΑΤ.

Ads

Η αντίδραση της Κομισιόν

Κληθείσα να σχολιάσει την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για τον Γεωργίου, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί, απάντησε:

«Η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών στα κράτη – μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ. Λαμβάνουμε υπόψη τη σημερινή ειδική απόφαση, η οποία παρατηρούμε ότι δεν είναι σύμφωνη με την απόφαση σε προηγούμενη διαδικασία. 

» Κατανοούμε ότι η σημερινή απόφαση είναι ανοικτή για προσφυγή για νομικούς λόγους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2010 – 2015 και μετά».