Ελλειμμα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών ταμείων για την μετανάστευση καταλόγισε στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιταλία, η επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου σε συζήτηση που έγινε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ads

Η συζήτηση αφορούσε ειδικά τη στήριξη και τα κριτήρια χρηματοδότησης των νησιών της Ευρώπης και η αρμόδια, ρουμάνα επίτροπος αναφερόμενη ειδικά στα νησιά του Αιγαίου επεσήμανε ότι «πάνω από 180.000 άτομα έφτασαν στην Ελλάδα μόνο μέσα στο 2015» αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για «τεράστιο βάρος για τη χώρα».

Πρόσθεσε, όμως, ότι «δυστυχώς η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε τα ευρωπαϊκά ταμεία για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της μετανάστευσης», επισημαίνοντας πως υπάρχουν δυνατότητες να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά, για τη δημιουργία κινητών νοσοκομείων, νηπιαγωγείων και άλλων δομών. «Αντιθέτως, η Ιταλία ζήτησε τη στήριξη των ταμείων αυτών και η Επιτροπή έχει ήδη μεταφέρει σημαντικά ποσά προς την Ιταλία. Γνωρίζω τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως κάνουμε ό,τι περνάει το χέρι μας για να αντιμετωπίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες αδυναμίες των νησιών» είπε η Κορίνα Κρέτσου.

Η ίδια υποστήριξε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα οφείλεται και στις εθνικές επιλογές που έκανε η χώρα μας όταν εντάχθηκε στη συνθήκη Σένγκεν, αρνούμενη τότε καθεστώς ειδικής μεταχείρισης για τα νησιά. «Μερικές χώρες, δυστυχώς δεν επιθυμούν να εξετάζονται τα νησιά ως ξεχωριστή περίπτωση. Η Ελλάδα στη Συνθήκη Προσχώρησης ζήτησε να συζητηθεί ως ενιαία χώρα (ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα) και να μην αντιμετωπίζονται τα νησιά σαν να βρίσκονται κάτω από ειδικές συνθήκες. Άλλες χώρες, όπως επί παραδείγματι η Γαλλία, στη Συνθήκη Προσχώρησης είπε ότι τα νησιά της όπως η Ρεϋνιόν, η Γουαδελούπη, κ.λπ., έχουν ανάγκη από ειδικές πολιτικές. Άρα είναι θέμα επιμερισμένης ευθύνης, ιδιαίτερα για τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που είναι ευθύνη 100% των χωρών», δήλωσε η επίτροπος.

Ads

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης ερωτώμενος ειδικά για το θέμα αυτό από το ΑΠΕ απέντησε: «Είναι αμαρτία του ‘81, διαπραγματευτικό λάθος στην ένταξη».

Σε ό,τι αφορά τη μη αξιοποίηση των ταμείων από τις νησιωτικές αρχές, οΔημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι «οι ελληνικές αρχές κινούνται με ταχύτητα για να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν καθυστερήσεις και αδυναμίες στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και στην αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων» και τόνισε: «Είμαι βέβαιος ότι σε λίγους μήνες, όταν θα αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει επιτελέσει η ελληνική διοίκηση στην αντιμετώπιση αυτή, θα αποδειχθεί ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα».

«Ας μη ξεχνάμε, γιατί ορισμένοι στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο το ξεχνούν, ότι ένα μόνο νησί, η Λέσβος, με 85.000 πληθυσμό δέχθηκε μέσα στο 2015 έναν τεράστιο αριθμό προσφύγων. Πράγμα, που και ο ίδιος ο Φαμπρίς Λεγκερί, ο γενικός διευθυντής της Frontex αναγνώρισε και ζήτησε περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια και αλληλεγγύη για την Ελλάδα και όχι τιμωρητική διάθεση», πρόσθεσε.