«Ανησυχητική» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης Ερνστ Τόβε.

Ads

«Η Επιτροπή έχει επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί, η οποία είναι ανησυχητική, ωστόσο συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών» διαβίωσης για τους μετανάστες», είπε η Τόβε.

Η εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε ότι η Επιτροπή βοηθάει στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων υποδοχής για τους μετανάστες, καθώς επίσης και στη μεταφορά των πλέον ευάλωτων ατόμων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και τη δέσμευσή της ότι θα συνεχίσει να συνδράμει τις ελληνικές Αρχές.

Ads

Επίσης, ρωτήθηκε αν η Κομισιόν γνωρίζει για τις εξελίξεις στην υπόθεση των ελέγχων στα γερμανικά αεροδρόμια. «Με πρωτοβουλία της Κομισιόν, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, όπου δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις. Η γερμανική πλευρά δεσμεύθηκε ότι οι έλεγχοι στο εξής θα πραγματοποιούνται στην πύλη του χώρου Σένγκεν του αεροδρομίου, αντί να μεταφέρονται οι επιβάτες στον χώρο εκτος-Σένγκεν, καθώς και ότι οι έλεγχοι θα περιορίζονται στον έλεγχο της ταυτότητας και στην εγκυρότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί, ούτε από τη γερμανική, ούτε από την ελληνική πλευρά καμία αθέτηση των δεσμεύσεων», τόνισε.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι γερμανικές αρχές ελέγχουν τις πτήσεις που προέρχονται από Ελλάδα για να μειώσουν τις πιθανότητες παράνομης μετανάστευσης. «Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα και τη Γερμανία. H συνολική συνεργασία μεταξύ τους είναι πολύ καλή μέχρι στιγμής και η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνδράμει και να ενθαρρύνει την περαιτέρω πρόοδό της», κατέληξε η Ερνστ Τόβε.