Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αλλά και της Κομισιόν εξετάζουν τις τελευταίες ώρες ένα κείμενο, το οποίο θα αναφέρεται στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε περίπτωση που υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.

Ads

Σύμφωνα με άρθρο της Ελένης Βαρβιτσιώτη στην «Καθημερινή», το κείμενο αυτό θα αποτελεί ουσιαστικά μια ανανέωση της δήλωσης για την ελάφρυνση του χρέους που είχε κερδίσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, όταν υπουργός Οικονομικώ ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, που επικαλείται υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, το σενάριο που εξετάζεται και είναι το πιο πιθανό αυτή την στιγμή είναι να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των μελών της Ευρωζώνης την Πέμπτη το βράδυ της 25ης Ιουνίου μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη εκείνη την ημέρα και έχει πολύ βαριά ατζέντα.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, είναι με αυτό τον τρόπο το ελληνικό ζήτημα να μην επισκιάσει τα άλλα σοβαρά θέματα που έχουν να συζητηθούν όπως το Grexit αλλά και η μεταναστευτική πολιτική. Συγχρόνως, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», θα έχει περάσει και μία εβδομάδα από το σημερινό Eurogroup χωρίς κάποια άλλη συνάντηση με αποτέλεσμα να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ελληνική πλευρά.

Ads

Τέλος, κοινοτικές πηγές επισημαίνουν ότι η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες θα γίνει μόνο αν οι εκροές αυξηθούν επικίνδυνα τις επόμενες μέρες.