Ως «αιτία βαθιάς ανησυχίας» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παραίτηση του γ.γ. δημοσίων εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, επισημαίνοντας ότι προσβλέπει σε μια «αυστηρή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία για τον ορισμό του διαδόχου του». Σύμφωνα με την Κομισιόν, «η διοίκηση εσόδων διαδραματίζει ρόλο κλειδί στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η εξέλιξη αυτή είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας». Σημειώνεται ότι ο Χ. Θεοχάρης παραιτήθηκε αφήνωντας αιχμές και δηλώνοντας πως ο ίδιος δεν αποφάσισε κανένα μέτρο καθώς και ότι «αν κάποιοι ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα, ας κοιτάξουν τα δικά τους πεπραγμένα».

Ads

Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται ότι «ο κ. Θεοχάρης διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στον εκσυγχρονισμό και στην ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, αυξάνοντας τα ποσοστά συλλογής εσόδων και εφαρμόζοντας βασικές νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τη συλλογή εσόδων και τους φόρους περιουσίας», ενώ τονίζεται ότι «η διοίκηση εσόδων διαδραματίζει ρόλο κλειδί στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η εξέλιξη αυτή είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας».

«Κακώς εκδήλωσε ανησυχία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» ήταν το σχόλιο του υπουργείου Οικονομικών. «Ό,τι επιτεύχθηκε στην Ελλάδα, επιτεύχθηκε με το αίσθημα ευθύνης της κυβέρνησης, των βουλευτών που τη στηρίζουν και κυρίως με τις θυσίες του ελληνικού λαού» αναφέρει το υπουργείο. 

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά την ανακοίνωση παραίτησης τους Χ. Θεοχάρη – ο οποίος τόνισε πως «δεν έχει κανένας το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ. Παραιτούμαι γιατί πρέπει να παραιτηθώ»- το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος από την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014 έως και τις 15 Ιουνίου 2014, για την πλήρωση της θέσης του.

Ads

Εκτιμάται ότι η δυσφορία της Κομισιόν συνδέεται με το γεγονός ότι η θέση του γενικού γραμματέως Δημοσίων Εσόδων προβλέφθηκε από το μνημόνιο ως ανεξάρτητη και μη ανακλητή για να μην υπάγεται στις πιέσεις και τον έλεγχο των πολιτικών προϊσταμένων. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κομισιόν

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη της την παραίτηση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων της Ελλάδος, Χάρη Θεοχάρη.

»Από τον ορισμό του γ.γ. δημοσίων εσόδων τον Φεβρουάριο 2013, ως επικεφαλής μιας ημιαυτόνομης διοίκησης, εντός του υπουργείου οικονομικών, ο κ. Θεοχάρης διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στον εκσυγχρονισμό και στην ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, αυξάνοντας τα ποσοστά συλλογής εσόδων και εφαρμόζοντας βασικές νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τη συλλογή εσόδων και τους φόρους περιουσίας. Η διοίκηση εσόδων διαδραματίζει ρόλο κλειδί στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η εξέλιξη αυτή είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας.

»Είναι ουσιώδους σημασίας να διασφαλίσει η κυβέρνηση την πλήρη συνέχεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διοίκησης, η καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής και η διασφάλιση αυξανόμενων δημοσίων εσόδων.

»Όπως έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος Ρεν, πάνω από μία φορά κατά το παρελθόν, αυτό δεν είναι μόνο στοιχείο οικονομικής αποτελεσματικότητας, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μια πιο αυτόνομη διοίκηση εσόδων, όπως επίσης και για τις δεσμεύσεις με στόχο να θεσπιστούν αυστηρές διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες για τον ορισμό ανώτατων διοικητών στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Προσβλέπουμε σε μια αυστηρή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία για τον ορισμό του διαδόχου του κ. Θεοχάρη, προκειμένου να διασφαλιστούν υψηλά πρότυπα ακεραιότητας και διαφάνειας».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Ο,τι δεν είναι δικό μας το πολεμάμε. Σε αυτή την παλιά δοκιμασμένη συνταγή επιστρέφει μετά τις ευρωεκλογές η κορυφή της κυβέρνησης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι. «Οδήγησε σε “παραίτηση” τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Προφανώς σε κάποιους δε φτάνει να αλλάζουν κάθε τόσο τη φορολογική νομοθεσία, αλλά τώρα θέλουν να αλλάζουν και τους δημόσιους λειτουργούς, αναλόγως με τις εκάστοτε μικροκομματικές σκοπιμότητες», προστίθεται. «Η “παραίτηση” του Χάρη Θεοχάρη ξαναφέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για την δημιουργία ανεξάρτητων μηχανισμών για τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων, όπως έχει προτείνει το Ποτάμι. Πρώτη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό θα είναι να επιλέγονται οι καλύτεροι, χωρίς τις παρεμβάσεις των κομματικών μηχανισμών και του παλαιοκομματικού συστήματος», καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

«Η προσπάθεια να αποδοθεί η αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης σε συγκεκριμένα πρόσωπα δεν πείθει κανένα», αναφέρει το ΚΚΕ εν όψει του ανασχηματισμού, αλλά και για την αποχώρηση του Χ. Θεοχάρη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. «Αυτό που έχει ανάγκη ο λαός είναι η εναντίωση στο σημερινό αντιλαϊκό δρόμο ανάπτυξης που μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη χρεοκοπία και όχι οι ανασχηματισμοί και οι αλλαγές κυβερνήσεων ίδιας κοπής», προσθέτει ο Περισσός.

«Σέβομαι την παραίτηση για ‘προσωπικούς λόγους’ του γενικού γραμματέα Εσόδων κ. Χ.Θεοχάρη, αλλά είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην συνήθη πρακτική του ‘αποδιοπομπαίου τράγου’» αναφέρει ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ Δ.Χατζησωκράτης. «Είναι λυπηρό εντός ενός χρόνου ένας θεσμός, αυτός του γενικού γραμματέα Εσόδων 5ετούς θητείας μετά από διαγωνισμό, που χαιρετίστηκε ως μεταρρύθμιση, να οδηγείται εντός χρόνου στην απαξίωση και ουσιαστικά στην ακύρωση. Η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να υλοποιείται ουσιαστικά και να γίνεται αποτελεσματική  από εντεταλμένες κρατικές υπηρεσίες, αν δεν συνοδεύεται από μια αυθεντική πολιτική βούληση για τον σκοπό αυτό και κυρίως αν παρεμποδίζεται από σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, την τελευταία περίοδο, που φοροαπάλλαξαν επιχειρήσεις και επιχειρηματίες» καταλήγει.