Το κολέγιο των Ευρωπαίων Εισαγγελέων απέρριψε οριστικά τους δυο από τους 7 εισαγγελείς που επέλεξε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για να στελεχώσουν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Ελλάδα, υπό τον Έλληνα Ευρωπαίο εισαγγελέα Δημ. Ζημιανίτη, αιτιολογώντας την με τη διατύπωση περί «έλλειψης κατανόησης της διάρθρωσης των αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας».

Ads

Το έγγραφο που εστάλη στους δυο ανώτερους εισαγγελικούς λειτουργούς αναφέρει: «ο υποψήφιος παρουσίασε κατά της διάρκεια της συνέντευξης έλλειψη κατανόησης της διάρθρωσης των αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών και της ΕPPO…. όσο και έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους ευρωπαίους εισαγγελείς που εμπλέκονται στη διαδικασία διορισμού και βασικών δεξιοτήτων συνεργασίας που είναι υψίστης σημασίας … Ο υποψήφιος δεν διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα και δεν πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας…».

Όπως αναφέρει το dikastiko.gr, που κάνει και τη σχετική αποκάλυψη, η απόρριψη δυο εισαγγελέων Εφετών , του Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και της Αμαλίας Μπακαλώνη, που επελέγησαν ομόφωνα από το Ανώτατο Δικαστικό όργανο της χώρας αποτελεί προσβολή για το δικαστικό μας σύστημα.

Για συμπεριφορά στα όρια της ασέβειας μιλούν δικαστικές πηγές, σημειώνοντας πως αφενός η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει τον τελικό λόγο για την επιλογή, αλλά είναι εκτός συστημάτων δυτικού Τύπου και δημοκρατιών , να τίθενται εν αμφιβόλω οι ομόφωνες αποφάσεις ανωτάτων δικαστικών οργάνων.

Ads