Πιθανή χαρακτηρίζεται πλέον η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη, μετά τους ανησυχητικούς αριθμούς κρουσμάτων που κατέγραψε χθες ο ΕΟΔΥ. Κυβέρνηση και ειδικοί εμφανίζονται έτοιμοι για την επιβολή νέων μέτρων, προκειμένου να μην επαναληφθούν όσα έγιναν πέρσι, με το σαρωτικό «πέρασμα» του κορονοϊού και τον πολύ δύσκολο Νοέμβριο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ads

Την κρισιμότητα της κατάστασης φανερώνει και το γεγονός πως ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα, μεταβαίνουν την Τετάρτη εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια σειρά συναντήσεων με τους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών. Μαζί τους μεταβαίνει και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ενώ επί τόπου βρέθηκε σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα και επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος είναι υπεύθυνος διαχείρισης και ανάπτυξης των κλινών ΜΕΘ.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι, μετά τις εκδηλώσεις για τον τριήμερο εορτασμό της 26ης και 28ης Οκτωβρίου του 2020 και τις εικόνες συνωστισμού στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, αλλά και η επιστροφή των φοιτητών, υπήρξε έκρηξη κρουσμάτων που οδήγησε τη Θεσσαλονίκη σε lockdown. Μάλιστα για τα τραγικά γεγονότα του δεύτερου κύματος ξεκίνησε και έρευνα από τη Δικαιοσύνη για το εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες από τη μη έγκαιρη εισήγηση για λήψη προστατευτικών μέτρων.

Η υπόθεση έλαβε σημαντικές πολιτικές διαστάσεις, καθώς από τη μία ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση παρά τις εισηγήσεις λοιμωξιολόγων για λήψη αυστηρότερων μέτρων πριν τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση «σεβόμενη την παράδοση της πόλης και την Ορθοδοξία», και από την άλλη υπήρξαν και οι αποκαλύψεις για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ είχε ως αποτέλεσμα να παραδίδονται ελλιπή ή καθυστερημένα στοιχεία στην Επιτροπή και άρα να υπάρχει πρόβλημα στην επιδημιολογική παρατήρηση και στις προτάσεις για μέτρα.  

Ads

Σήμερα, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 449 νέα κρούσματαμ από το σύνολο των 3040 που καταγράφηκαν στη χώρα. Επιπλέον, ανησυχία προκάλεσαν και οι ανακοινώσεις της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, με τα στοιχεία να καταγράφουν άνοδο στις νοσηλείες. Ειδικότερα, στα νοσοκομεία της περιοχής νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 53 ασθενείς (το 96,2% χωρίς να έχει κάνει το εμβόλιο), σε απλές κλίνες 248 ασθενείς με το 81,5% να είναι ανεμβολίαστοι και απλές κλίνες με μάσκα αυξημένης ροής οξυγόνου 22 ασθενείς, όλοι τους μη εμβολιασμένοι.

Προειδοποιήσεις από αρχές Σεπτεμβρίου – Ποια θα είναι τα μέτρα

Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, είχε κάνει λόγο για αύξηση κρουσμάτων και είχε μιλήσει για αναμενόμενη αύξηση της μεταδοτικότητας. Ειδικότερα, ανέφερε: «Όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς (στη Θεσσαλονίκη το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, στην Αθήνα προς το τέλος Οκτωβρίου). Κι αυτό γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να κάθεται έξω να διασκεδάζει το βράδυ, θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους και ως γνωστόν οι χώροι διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης».

Αν τελικά η Θεσσαλονίκη «κοκκινήσει», θα ισχύσουν για αρχή τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τι ειπώθηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, χθες, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετά από 16 μήνες. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας εμφανίστηκε ανήσυχος και επισήμανε ότι «καταγράφεται αύξηση 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες. Και δεδομένο ότι είχαμε συγκεντρώσεις, τη ΔΕΘ, ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ο Βασίλης Γάκης εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. «Τα κρούσματα είναι αυξημένα και πλησιάζουν αυτά της Αττικής. Ανησυχώ εάν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα σε μια ενδεχόμενη συνέχιση της έξαρσης», είπε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα».

Ο Γιώργος Ορφανός αναρωτήθηκε εάν ο δήμαρχος συζήτησε με αφορμή την παρουσία της κυβέρνησης στην πόλη μέτρα για την πανδημία. «Φέτος δεν άκουσα να κάνετε συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Δεν μου φαίνεται ότι πάμε καλά στο θέμα του κορονοϊού. Φτάσαμε να έχουμε έναν υψηλό αριθμό ατόμων που αρρωσταίνουν», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Ζέρβα, τονίζοντας πως κατά την παρουσία της κυβέρνησης στη ΔΕΘ «παρουσιάσατε έργα της προηγούμενης διοίκησης και κυβέρνησης ως δικά σας, όμως δεν ακούσαμε να διεκδικείτε τίποτα καινούργιο. Και σε μια πόλη που έχει θρηνήσει τόσους νεκρούς, που τα κρούσματα ανεβαίνουν κάθε μέρα και οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί λένε ότι η πόλη δεν αντέχει άλλο δεν ακούσαμε να ζητάτε τίποτα. Ούτε ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, ούτε σχολεία».

«Εμβολιαστήκαμε, αλλά να δούμε τι γίνεται και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου οι πολίτες στοιβάζονται στις μετακινήσεις τους» είπε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ ο Σπύρος Βούγιας από την «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» κάλεσε όλους να εμβολιαστούν για να επιστρέψει και πάλι η ελευθερία και η κανονικότητα. Τέλος, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη», που και ο ίδιος νόσησε βαριά από κορονοϊό, υπογράμμισε πως «η covid δεν τελείωσε. Δεν εξαφανίστηκε, συνεχίζει να υπάρχει και, χωρίς να έχουν πέσει τα κρούσματα, πήραμε απόφαση ότι ο κορονοϊός θα συνοδεύει τη ζωή μας για πολύ καιρό».