«Κουτσουρεμένο» και με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια θα είναι το φετινό κοινωνικό μέρισμα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αφήνοντας εκτός πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Ads

Συγκεκριμένα, φέτος θα δοθούν 175 εκ ευρώ σε μόλις 250.000 νοικοκυριά, ενώ πέρσι για τον ίδιο σκοπό είχαν δοθεί 780 εκατ. ευρώ σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά. Αίσθηση προκαλεί μάλιστα η απουσία των συνταξιούχων από τους δικαιούχους του μερίσματος, ενώ σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι ηλικιακές εξαιρέσεις για ΑμεΑ με ανώτατο όριο τα 24 έτη, αλλά και τα κριτήρια για τους ανέργους. 

Ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε από το βήμα της Βουλής πως το ποσό του κοινωνικού μερίσματος φέτος ανέρχεται σε 175 εκατ. ευρώ, τα οποία, όπως είπε, «θα κατευθυνθούν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής», ψέγοντας παράλληλα την 13η σύνταξη που έδωσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πως  -σύμφωνα με τα λεγόμενά του – «η κυβέρνηση βρήκε δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ». 

Κατά τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, η έκτακτη ενίσχυση θα είναι ύψους 700 ευρώ για 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη. Συγκεκριμένα, ο Χρ. Σταϊκούρας παρέθεσε τις εξής τέσσερις κοινωνικές ομάδες που θα λάβουν μέρισμα:

Ads
  1. Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω. Με φορολογητέο εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Αριθμός ωφελούμενων 19.140.
  2. Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 163.778
  3. Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 40.927.
  4. Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ. Δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος έως 24 ετών. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 25.632.

Ως προς τα κριτήρια που θέτει το ΥΠΟΙΚ, ο υπουργός ανακοίνωσε: «Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία 10ετία. Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και το άθροισμα των καταθέσεων σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού αλλά και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ».

Διαβάστε επίσης: Φοροελαφρύνσεις – δώρο για ΠΑΕ και ΚΑΕ

«Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε»

Το μικρό κοινωνικό μέρισμα προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίο υπενθύμισε πως πριν από λίγους μήνες τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήριζαν «ψίχουλα» το κοινωνικό μέρισμα των 629 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους το 2016, των 750 εκατ. ευρώ σε 3.650.000 δικαιούχους το 2017 και των 780 εκατ. ευρώ σε 3.700.000 δικαιούχους το 2018. Παραθέτουν δε και τον σχετικό πίνακα: 

image

«Σήμερα, αφού η κυβέρνηση μείωσε τον δημοσιονομικό χώρο, κατευθύνοντας μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ελαφρύνσεις για τις πολύ μεγάλες περιουσίες, και χρησιμοποίησε όλον τον υπόλοιπο  χώρο  του 2019 – που δημιουργήθηκε χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ –  για να κλείσει τρύπες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, κάνοντας λογιστικά τρικ, πανηγυρίζει γιατί διανέμει κοινωνικό μέρισμα σε 250.000 νοικοκυριά, με πολύ αυστηρά κριτήρια, τα οποία αφήνουν προφανώς εκτός όχι μόνο τους συνταξιούχους αλλά και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε», αναφέρουν από την αξιωματική αντιπολίτευση.