Κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη προσπάθησαν να εμφανίσουν οι Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η ευρωζώνη βρίσκεται κοντά στην εξεύρεση μιας λύσης για το ελληνικό χρέος, μιά λύση όμως θα οριστικοποιηθεί στην νέα σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Για την Ελλάδα, ο Σαρκοζί είπε ότι «τα πράγματα προοδεύουν, αλλά δεν έχουν ακόμα καταλήξει» και εμφανίστηκε αισιόδοξoς ότι θα υπάρξει συμφωνία έως την Τετάρτη.

Ads

«Έχουμε πλήρη συνείδηση των ευθυνών μας», δήλωσαν οι δύο ηγέτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου και δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν απαντήσεις φιλόδοξες και βιώσιμες στην κρίση χρέους, οι οποίες θα επικυρωθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η Α. Μέρκελ είπε ότι την Τετάρτη δεν θα είναι το τελευταίο βήμα για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών της κρίσης.

Ερωτηθέντες Σαρκοζί και Μέρκελ για ποιό λόγο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι τώρα θα βρουν λύση στο πρόβλημα, τη στιγμή που δύο χρόνια αποτυγχάνουν, ο Γάλλος Πρόεδρος, σε υψηλούς τόνους, απάντησε ότι αφενός μεν δεν είναι ο ίδιος και η καγκελάριος Μέρκελ υπεύθυνοι για αυτήν την κρίση που έχει ξεσπάσει και αφετέρου ότι έχει υπάρξει πρόοδος τα τελευταία δύο χρόνια.

Ads

 Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν ήταν ο ίδιος και η κ. Μέρκελ που έβαλαν στο ευρώ χώρες που δεν πληρούσαν κανένα κριτήριο και που παραβίασαν επί σειρά ετών το Σύμφωνο Σταθερότητας.

 Επεσήμανε, στη συνέχεια, ότι υπάρχουν χώρες που έχουν βγει από την κρίση, φέροντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία που το 2008 ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και σήμερα βγαίνει από την κρίση, την Πορτογαλία που χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης είναι σε καλή κατεύθυνση και στην Ισπανία που δεν είναι πια στο μάτι του κυκλώνα, χάρη στα μέτρα που έλαβε ο πρωθυπουργός.

 «Καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις για χώρες στις οποίες δεν εκλεγήκαμε εμείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Σαρκοζί.

Μέρκελ:  Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος

 Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της τόνισε ότι η κρίση χρέους που ξέσπασε σήμερα είναι το αποτέλεσμα πολλών δεκαετιών και υπογράμμισε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου στην ευρωζώνη.

 «Αν επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, δεν πολεμάμε την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας πρέπει να το δούμε σε ρεαλιστική βάση και η ευρωζώνη πρέπει να προετοιμάσει την προστασία των άλλων χωρών μελών. Δήλωσε ωστόσο, ότι κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος 100% για το αποτέλεσμα των αποφάσεων.

 Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την περικοπή του ελληνικού χρέους, η Α. Μέρκελ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις άρχισαν πρόσφατα και συνεχίζονται με στόχο να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για να θωρακιστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι οι εργασίες προοδεύουν, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος επεσήμανε ότι οι υπουργοί οικονομικών επέτυχαν χθες συμφωνία.

 Ερωτηθέντες ποιός τελικά θα πληρώσει τις τράπεζες, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε ότι αρχικά οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν οι ίδιες τα κεφάλαια από τις αγορές, αν δεν μπορέσουν θα απευθυνθούν στα εθνικά κεφάλαια και ως ύστατη λύση θα αποταθούν στον Ευρωμηχανισμό οικονομικής αρωγής EFSF.

 Εν τω μεταξύ ο Ν. Σαρκοζί άφησε να εννοηθεί ότι εγκαταλείφθηκε η ιδέα το EFSF να χρηματοδοτείται από την ΕΚΤ, λέγοντας ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι «η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη».

Τέλος οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για να επιβληθεί φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. «Είναι υποχρέωση ηθική, πολιτική και οικονομική», δήλωσε ο Ν. Σαρκοζί.

Αισιοδοξία Βαν Ρόμπεϊ

Την πεποίθηση ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα συμφωνηθεί ένα «συνολικό πακέτο» που θα αφορά τη βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ σε άλλη συνέντευξη Τύπου.

Αναφερόμενος στις εργασίες της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο Ρόμπεϊ είπε ότι σημειώθηκε «ικανοποιητική πρόοδος» στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη.
Παράλληλα επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί διάσταση απόψεων Γαλλίας και Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι «εργαζόμαστε με πνεύμα συμβιβασμού». «Είδα ένα Γάλλο πρόεδρο και μία Γερμανίδα καγκελάριο αποφασισμένους να εργαστούν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι συμφωνήθηκε να διερευνηθούν οι δυνατότητες για «περιορισμένη» αλλαγή των Συνθηκών και ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.