Σε κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος προσανατολίζονται η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία όπως ενημέρωσε την Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ενώ παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου δράσης για το μεταναστευτικό.

Ads

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν συναντήσεις του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου με τους αρμόδιους υπουργούς των τριών χωρών, με τον κ. Αβραμόπουλο να ξεκινά από την Ισπανία την περιοδεία του, για να επισκεφτεί στη συνέχεια την Ιταλία και να έρθει στο τέλος της εβδομάδας στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, ο Νίκος Βούτσης απαντώντας στις επικρίσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ επί του μεταναστευτικού είπε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει εθνικό σχέδιο και μάλιστα υπό τον πρωθυπουργό εξελίσσονται συναντήσεις με τις Λιμενικές αρχές, τις αρχές των Περιφερειών, τους Δήμους κ.λ.π. με στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι μετανάστες στα νησιά δεν πρέπει να παραμένουν περισσότερες από τρεις ημέρες έως ότου προωθηθούν στην ηπειρωτική χώρα και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να δρομολογηθεί πλοίο με ειδικό σκοπό «να περνά από τα νησιά για να παίρνει αυτόν τον κόσμο». Είπε επίσης, πως στο Β. Αιγαίο υπάρχουν αρκετοί χώροι που θα μπορούσαν να γίνουν πρώτα κέντρα καταγραφής για προώθηση στον ηπειρωτικό κορμό ενώ για το Ν. Αιγαίο, που δεν υπάρχουν υποδομές, αυτές διαμορφώνονται σιγά σιγά.

Ads

Καταλήγοντας, άσκησε κριτική στη ΝΔ λέγοντας πως λυπάται γιατί «η αξιωματική αντιπολίτευση ακόμα και σήμερα που είχαμε αυτά τα δραματικά ναυάγια αντί να σκύψει στο πρόβλημα και να δει ότι το ζήτημα έχει ευρωπαϊκή διάσταση επιδίδεται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις στα όρια πολιτικού κυνισμού».