Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, τόνισε πως η λιτότητα τελείωσε – “enough is enough” είπε χαρακτηριστικά – και “θα πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη”.

Ads

Όπως ανέφερε ο όρος μεταρρύθμιση θα πρέπει να πάψει να είναι συνώνυμος με την κοινωνική απορρύθμιση και υπογράμμισε πως ο ΟΟΣΑ θα προσφέρει την αναγκαία τεχνική συνδρομή ώστε οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν με οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα έχει ως βάση ένα πρόγραμμα προοδευτικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Το νέο περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων έγκειται στο ότι αυτές βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας και θα έχουν υψηλό οικονομικό και κοινωνικό όφελος, τόνισε.

Σημειώνεται πως νωρίτερα οι Τσίπρας και Γκουρία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας. “Με την έλευση του ΔΝΤ η Ελλάδα έγινε παγκόσμιο θέμα με αρνητικό πρόσημο”, είπε και συνέχισε: “τα επόμενα τέσσερα χρόνια η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο θέμα με θετικό πρόσημο”. “Επιβλήθηκε σκληρή λιτότητα. Τώρα με έναν άλλο διεθνή οργανισμό θα υπάρξει συνεργασία για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος με δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να πάει μπροστά”, ανέφερε.

Δείτε ολόκληρη τη Συνέντευξη Τύπου

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup, αλλά και πως η νέα κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να έρθει σε ρήξη με τα συμφέροντα και να διαμορφώσει μια πλατιά κοινωνική συναίνεση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Σχετικά με το ζήτημα της ρευστότητας είπε πως ακόμη και αν δεν υπάρξει εκταμίευση της δόσης “είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της”. Όπως, όπως είπε, “αν δεν υπάρξει εκταμίευση θα έχουμε κάποιον που θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις και κάποιον που δεν είναι και αυτό θα δημιουργήσει σκεπτικισμό”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εμπιστοσύνης με τους εταίρους. “Υπάρχει κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας”, είπε, αλλά υπογράμμισε πως “είναι ανάγκη να οικοδομηθούν αμοιβαίες γέφυρες εμπιστοσύνης”. “Θα λυθούν οι παρεξηγήσεις και θα προχωρήσουμε μπροστά”, τόνισε. 

Ads

Γκουρία: Ενισχύουμε τη συνεργασία μας

«Για εμάς είναι τιμή και προνόμιο που δεχθήκαμε εδώ τον πρωθυπουργό και την ομάδα του» ανέφερε ο Γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία Γκουρία και τόνισε ότι απαιτείται ακόμη να γίνει σκληρή δουλειά, αλλά και ότι ήδη έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες. «Ενισχύσαμε την επιθυμία μας για περαιτέρω συνεργασία» ανέφερε ο κ. Γκουρία και σημείωσε ότι «κανένας δεν υποκαθιστά κανέναν, ο καθένας έχει να επιτελέσει ένα έργο. Δική μας δουλειά είναι πως μπορούμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο να συνεργαστούμε για την Ελλάδα για να ενισχύσουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ τόνισε ότι εκτιμά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά συνεργάζεται με τον Οργανισμό, παρά το γεγονός ότι αυτή την περίοδο συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους θεσμούς. «Υπάρχει το αύριο παρά τις δυσκολίες» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο καθένας έχει τον ρόλο του και υπάρχουν περιορισμοί και όρια. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο μεταρρυθμίσεων. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να πούμε στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν, το γνωρίζουν» τόνισε ο Άνχελ Γκουρία και συμπλήρωσε: «Πάντα προτείνουμε λύσεις συμβατές σε επίπεδο οικονομίας. Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Στο μεταξύ όμως γίνεται έργο σε πολλούς τομείς». «Έχουμε αισιοδοξία και αναλαμβάνουμε δράση στην πράξη», κατέληξε.

Οι προτεραιότητες

Μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΟΟΣΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις άμεσες προτεραιότητες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος τόνισε πως αυτές είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και «η απελπιστική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά». «Θα στοχεύσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα κάνουμε πιο αυστηρή τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλίσουμε την πλήρη λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της και θα διευρύνουμε τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργήσουμε την φορολογική ασυλία», δήλωσε.

Επίσης τόνισε πως η κυβέρνηση θα προωθήσει μηχανισμούς για αξιοκρατία στους διορισμούς και τις αξιολογήσεις και θα καθιερώσει δίκαιες διαδικασίες για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρωπίνων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα. Στόχος ακόμη των μεταρρυθμίσεων που θα προωθηθούν είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κεντρικών και τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών. 

Σχετικά με τις επενδύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως πρόθεση είναι η προσέλκυση επενδύσεων σε βασικούς τομείς και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους «πιο αποτελεσματικά, εξετάζοντας κάθε περίπτωση χωριστά και σεβόμενοι το δημόσιο συμφέρον». «Για παράδειγμα, πρέπει να ενοποιήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα», είπε. Τόνισε ακόμη πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση της ατζέντας σε τομείς όπως «η Πράσινη Ανάπτυξη, η κοινωνική οικονομία, τα νέα διαδικτυακά συστήματα και τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα (clusters)». «Ο πυρήνας των πολιτικών μας δεν είναι να αναμορφώσουμε την Ελλάδα. Είναι να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα» δήλωσε και τάχθηκε υπέρ «της ευρύτερης συμμετοχής και τον εκδημοκρατισμό της διαδικασίας λήψης οικονομικών αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα».

Ζωτικής σημασίας η αναδιάρθρωση του χρέους

Για το ζήτημα του χρέους είπε πως «δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο». «Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα το δημόσιο χρέος της να αναδιαρθρωθεί», πρόσθεσε. Ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν μιλά μόνο ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και ως Ευρωπαίος ηγέτης που αγωνίζεται ώστε η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα να δώσει μια νέα ώθηση στην Ευρώπη. «Επειδή η Ελλάδα δεν είναι sui generis αλλά αποτελεί σύμπτωμα μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής αδυναμίας» τόνισε και πρόσθεσε πως η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα να ξεφύγει από την παγίδα της λιτότητας για να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας.

Αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Γενάρη δήλωσε πως έδωσε  νέα ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πληγεί από την λιτότητα στην Ευρώπη και υπογράμμισε την ανάγκη για αποφασιστική στροφή υπέρ των συλλογικών συμφερόντων και των λαϊκών προσδοκιών. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξανακερδίσουμε τις καρδιές των Ευρωπαίων και να αποκατασταθεί το κύρος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» σημείωσε.