Τη συγκρότηση ειδικής κοινής ομάδας Ελλάδας – Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Ads

Όπως έγινε γνωστό από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στη συνάντηση “συμφωνήθηκε ότι, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων”.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να συγκροτηθεί άμεσα ειδική ομάδα, αποτελούμενη από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της προεδρίας της Κομισιόν για να συντονίσει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν πόροι από:

  • Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (European Regional Development Fund)

    Ads
  • Τα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (European Social Fund)

  • την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Initiative)

  • Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (Fund for European Aid to the Most Deprived)

Η πρώτη σύγκληση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στελέχη της Κομισιόν επισήμαναν τη χαμηλή απορροφητικότητα, της τάξης του 1%,  που σημειώθηκε το 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση στα σχετικά κονδύλια