Με μια κοινή δήλωση, την οποία θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως κοινό πλαίσιο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο διήρκεσε από τις 10:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα. Σημειώνεται πως την κοινή δήλωση υπέγραψαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη εκτός του ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται πως «κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης που θα διασφαλίζει: α) Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, β) αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις, γ) ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, δ) δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Ads

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Καμμένος και  η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», Φώφη Γεννηματά.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος.  Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους. Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί – με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης – κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

Κοινή Ανακοίνωση

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Ads

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

  • Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
  • Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
  • Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
  • Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Μεϊμαράκης: Η ΝΔ βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου του κόμματος μετά την παραίτηση του Αντ. Σαμαρά, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου τόνισε: «Η ΝΔ στη διαδρομή της έχει αποδείξει ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα». «Προσήλθα στη συζήτηση με διάθεση συνεννόησης» είπε, επισημαίνοντας πως αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και παρα πολύ καιρό. «Χάσαμε χρόνο σε βάρος της οικονομίας και της χώρας» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η κατάσταση σήμερα είναι πολύ χειρότερη, με ευθύνη της κυβέρνησης. «Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε ώστε να βρουμε την ενότητα που απαιτείται, να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να μπορέσει να φέρει τη συμφωνία όπως μας υποσχέθηκε», είπε, ενώ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα έκανε λόγο για «διχαστική διαδικασία που δεν βοήθησε σε τίποτα». Υπογράμμισε ακόμη ότι όλες οι πολιτικές ηγεσίες του «δημοκρατικού τόξου» οφείλουν να παροτρύνουν την κυβέρνηση, η οποία έχει την κυρίαρχη ευθύνη να φέρει τη συμφωνία.

Καμμένος: Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί το πρόβλημα

Εξερχόμενος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε πως «ο πρωθυπουργός έλαβε τη διαβεβαίωση από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων ότι θα έχει την απόλυτη στήριξή τους». Το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων δίνουν τη δύναμη στον πρωθυπουργό να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί εκ μέρους του συνόλου του ελληνικού λαού, ανέφερε και πρόσθεσε: «Από εδώ και πέρα είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί άμεσα, ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Η συμφωνία πλέον είναι μονόδρομος». 

Θεοδωράκης: Θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, να είμαστε ενωμένοι

«Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες και θα πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες κρίσιμες στιγμές και να έχουμε θετική κατάληξη τις επόμενες ώρες. Αν τα πράγματα ηρεμήσουν, θα είμαστε εδώ για να κάνουμε πολιτική κριτική ο ένας στον άλλο», πρόσθεσε. Κατά τη σύσκεψη επεσήμανε ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη, αλλά θα πρέπει να διαψεύσουμε όλους αυτούς που θεωρούν ότι η ΕΕ μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει χωρίς τους Έλληνες». Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει άμεσα συμφωνία για ένα πρόγραμμα κοινωνκά δίκαιο. 

Γεννηματά: Η χώρα χρειάζεται μια συμφωνία

Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι επιτακτική ανάγκη, υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, εξερχόμενη του προεδρικού μεγάρου. «Ο Πρωθυπουργός δεν έχει εντολή για ρήξη» πρόσθεσε η κ. Γεννηματά, ενώ εξήγησε, ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ήρθε στο «και πέντε». Εάν είχε συμβεί νωρίτερα, υποστήριξε, πολλά από όσα βιώνουμε σήμερα θα είχαν αποφευχθεί. Όπως εξήγησε, η χώρα χρειάζεται μία συμφωνία, η οποία θα συνεπάγεται την άμεση αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. 

Κουτσούμπας: Ή επώδυνη συμφωνία ή κρατική χρεοκοπία

Την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση στην Ευρώπη εξέφρασε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το ανακοινωθέν που συμφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα. «Ακούσαμε για την πορεία των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων εκφράσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ τόσο για τις εκτιμήσεις του αποτελέσματος όσο και για τα προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός σε αυτή τη λυκοσυμμαχία της Ευρώπης» σχολίασε. «Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το ανακοινωθέν που συμφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα. Η διαφωνία έχει να κάνει με το πώς εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία αλλά και την πορεία» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας. Διεμήνυσε ότι «δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν για να πάει να υπογράψει νέο μνημόνιο». Ως εξέλιξη αναγνώρισε ότι «είτε θα υπογράψουν επώδυνη συμφωνία ή να δρομολογηθούν εξελίξεις κρατικής χρεοκοπίας. Και οι δύο αυτές εκδοχές θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού. Η ρήξη προϋποθέτει άλλη στρατηγική, λαϊκή εξουσία».