Ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας υπό «ευρωπαϊκή αιγίδα» θέλουν ΕΕ και Γερμανία. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το δήλωσε ξεκάθαρα στην Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ χρήσιμο «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των προσφύγων στην Ευρώπη.

Ads

Σημειώνεται ότι μόλις χθες η Κομισιόν είχε διαψεύσει ότι ζητά να πραγματοποιούνται κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο. Σήμερα όμως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε την ανατροπή παραδεχόμενος ότι η ΕΕ επιθυμεί την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου. 

Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι σε πρόσφατες συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις. Σημείωσε πάντως ότι «φαίνεται» η ελληνική πλευρά να έχει αντιρρήσεις για τις οποίες πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν διαβουλεύσεις». Τόνισε μάλιστα, ότι «είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφαν Ζάιμπερτ, πρότεινε επίσης τη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο. 

Ads

Σημειώνεται ότι μόλις χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά είναι ανοιχτή σε «πολυεπίπεδη συνεργασία» με την Τουρκία αλλά δεν συζητά σε καμία περίπτωση «ελληνοτουρκικές περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα».