O συνήγορος του κατηγορούμενου για τα «μαύρα ταμεία της Siemens» Γιώργου Σκαρπέλη, Γιάννης Μαντζουράνης, ζήτησε να κληθούν να εξεταστούν ως μάρτυρες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Ντόρα Μπακογιάννη για τα δώρα που δέχθηκαν από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Ads

Ο συνήγορος του πρώην στελέχους του ΟΤΕ ζήτησε την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των δύο πολιτικών με τη γραμματέα του Μ. Χριστοφοράκου, η οποία συνεχίζει την κατάθεσή της για τρίτη ημέρα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο Γ. Μαντζουράνης έκανε λόγο για «σωρεία προσφορών» προς «τρυφερούς βλαστούς πολιτικής δυναστείας» που πρέπει να ερευνηθούν. Ανέφερε, επίσης, ότι «τα περίφημα τηλεφωνικά κέντρα» ήταν αξίας 137.000 ευρώ και τόνισε πως ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε προκαταβολή γι αυτά λίγες μέρες αφού έφυγε ο Μ. Χριστοφοράκος από τη Siemens τον Δεκέμβριο του 2007, ενώ τα εξόφλησε μετά την έφοδο του εισαγγελέα στα γραφεία της γερμανικής εταιρείας, τον Μάιο του 2008.

Το αίτημα απορρίφθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς το δικαστήριο, αποδεχόμενο την εισαγγελική πρόταση, απέρριψε το αίτημα με αιτιολογικό ότι οι καταθέσεις των δύο πολιτικών δεν θα εισφέρουν κάτι στη δίκη.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος «από την καταθεση της κ. Τσάκαλου δεν προκύπτει ότι η εξέτασή τους αναμένεται να συμβάλει στη διακρίβωση των κατηγοριών που έχουν αποδοθεί στους κατηγορούμενους, ούτε στην αποδόμησή τους».

Η διαδικασία, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της κ. Τσάκαλου, συνεχίζεται με την κατάθεση του Κυριάκου Μικέ, πρώην υπαλλήλου στο λογιστήριο της ελληνικής Siemens, κατά το χρονικό διάστημα 1990-2009.