Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με αντιπροσωπεία των αγροτών, που δήλωσαν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ήδη στις 15:00 έχει προγραμματιστεί πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στο μπλόκο της Νίκαιας. 

Ads

Όπως δήλωσαν αγρότες που συμμετείχαν στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία ζήτησε από τον υπουργό να αποσυρθεί το φορολογικό των αγροτών και να συζητηθεί από μηδενική βάση όλο το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Ο Γ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης του φορολογικού αλλά είναι ανοιχτός να συζητήσει ζητήματα του αγροτικού τομέα και να εξεταστούν τα φορολογικά μοντέλα που ακολουθούνται στην Ευρώπη. 

Ένα επίσης βασικό ζήτημα που έθεσαν οι αγρότες ήταν και το θέμα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, προτείνοντας να δοθούν στους παραγωγούς δάνεια για επενδύσεις με χαμηλό επιτόκιο.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Βαγγέλης Μπούτας, δήλωσε ότι ο υπουργός δεν έκανε δεκτό κανένα από τα αιτήματά τους, τα οποία αφορούν τη φορολογία, τα χρέη των αγροτών και τη μείωση του κόστους παραγωγής, και ανέφερε ότι αύριο το απόγευμα στο μπλόκο της Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί συνέλευση για να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Ads

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ζητά η καθιέρωση των λογιστικών βιβλίων να ισχύει για αγρότες με ετήσιο τζίρο 40.000 ευρώ και αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, θεσμοθέτηση αφορολόγητου πετρελαίου, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Ο Β. Μπούτας κατήγγειλε επίσης ότι «γίνεται ύπουλη προσπάθεια από παλιά θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, να θολώσουν τα αιτήματα των αγροτών με μπλόκα- “μαϊμού”».

Το μεσημέρι της Πέμπτης, αγρότες που έχουν στήσει μπλόκο στην περιοχή της Ανθήλης, στο 210 χλμ, κατέλαβαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας επί της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο αποκλεισμός της εθνικής οδού κράτησε για περίπου μισή ώρα.