Κλιμακώνουν με πολύμορφες κινητοποιήσεις την αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση οι αγρότες, με τον αρμόδιο υπουργό να απαντά, ότι η σύνδεση της φορολογικής ελάφρυνσης με την ασφαλιστική επιβάρυνση τους έβγαλε κερδισμένους.

Ads

Όπως είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου στη Βουλή, αυτό το μείγμα διασφάλισε το ατομικό αφορολόγητο και την εθνική σύνταξη, που ήταν μεγάλα ζητούμενα του αγροτικού κόσμου.

Την ίδια ώρα, σε συμβολικό, ολιγόωρο, αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Άργους-Κορίνθου (στο ύψος του Κουτσοποδίου), προχώρησαν την Παρασκευή αγρότες της Αργολίδας, με πρωτοβουλία του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Συλλόγου του νομού.

Νωρίτερα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, έκαναν πορεία στο κέντρο του Άργους, με κατάληξη τη ΔΟΥ, όπου επέδωσαν ψήφισμα με σειρά αιτημάτων, μεταξύ των οποίων και αυτά που σχετίζονται με κατασχέσεις, «κόκκινα» δάνεια κλπ.

Ads

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «αυτή η μάχη στρέφεται ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, των μνημονίων και γενικότερα, των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Απέναντι στα μπλόκα που θα στήσουμε θα βρίσκονται και αυτή τη φορά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη.

Οι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν ν’ αρπάξουν τη γη και το βιος μας. Αγωνιστικά στο πλευρό μας θέλουμε να είναι ξανά οι σύμμαχοί μας, που ήταν δίπλα μας και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις μας.

Οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Αργολίδας. Μαζί στον αγώνα γιατί έχουμε κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Συγκέντρωση στη Μεσσήνη, πραγματοποίησαν την Πέμπτη αγρότες της ευρύτερης περιοχής, ενώ μέσα στος Σαββατοκύριακο, συγκεντρώσεις προγραμματίζονται στις περιοχές της Τριφυλίας και της Πυλίας. Ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ανταποκρινόμενος στο πανελλαδικό ξεσηκωμό της αγροτιάς, και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις του στον κόμβο της Μεσσήνης, όπου συμμετείχαν δεκάδες αγρότες με τα αγροτικά τους μηχανήματα.

Έγινε συζήτηση για τα προβλήματά μας και αποφασίστηκε οργανωμένα, καθημερινά να συγκεντρώνονται τρακτέρ από όλα τα χωριά του Δήμου Μεσσήνης για ενίσχυση και κλιμάκωση του αγώνα. Τέλος αποφασίστηκε η συμμετοχή του συλλόγου στην Πανελλαδική κινητοποίηση στην Θεσσαλονίκη στην έκθεση «Agrotika», με πούλμαν που θα βάλει ο σύλλογος το Σάββατο 3 Φλεβάρη.

Στον κόμβο της Καμπής στην Ιόνια Οδό, έστησαν μπλόκο οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ‘Αρτας και της Πρέβεζας. Οι Ομοσπονδίες των Αγροτικών Συλλόγων των δύο Νομών αποφάσισαν συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση και από νωρίς το πρωί, τα τρακτέρ βρήκαν στους δρόμους.

Στην ‘Αρτα οι αγρότες πραγματοποίησαν αρχικά, πορεία με τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, στην συνέχεια επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους στον Αντιπερειφεριάρχη και αμέσως μετά, πήγαν στον κόμβο της Καμπής. Οι αγρότες από την Πρέβεζα συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην γέφυρα Καλογήρου και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν στον κόμβο της Ιόνιας στο κοινό μπλόκο που αποφάσισαν με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ‘Αρτας.

Ο Σπύρος Κλινάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «οι αγρότες είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι, βγήκαν από τα χωράφια, προχωρούν σε κινητοποιήσεις, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα κλιμακωθούν με πιο έντονες μορφές πάλης».

Επίσης, τόνισε, πως η πολιτική που ακολουθείται ξεκληρίζει τον αγρότη και δίνει στους μεγαλοβιομήχανους φτηνή πρώτη ύλη και συνέχισε: «Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα την ώρα που προσπαθούν να παράγουν καλά και φτηνά προϊόντα για τον ελληνικό λαό».

Τρίτη ημέρα του αγροτικού μπλόκου στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων και ήδη οι συμμετέχοντες έχουν αποφασίσει και άλλης μορφής κινητοποιήσεις, ξεκινώντας από την ερχόμενη εβδομάδα.

Μία από αυτές η παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Τρικάλων, στις 11 το πρωί της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου, ενώ μία ημέρα νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, έχουν κληθεί Σωματεία και Τρικαλινοί φορείς στο μπλόκο του Μεγαλοχωρίου προκειμένου να εκφραστεί η αλληλεγγύη και η συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών. Το κάλεσμα απευθύνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη», παράλληλα με την πρόσκληση να ενισχυθεί το μπλόκο με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ, “σηκώνοντας ανάστημα ενάντια στην πολιτική που μας αφανίζει…”, όπως τονίζει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

”Η πείρα μάς έχει διδάξει ότι μόνο με τον αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε. Με τα μπλόκα κερδίσαμε το αφορολόγητο, τη σταδιακή – και όχι μονομιάς – επιβολή των αυξήσεων στις εισφορές για τον ΕΦΚΑ, την αναβολή για μια 5ετία του φόρου επιτηδεύματος, την νομοθετική παρέμβαση για τα αγροτοδικεία κ.α. Ο αγώνας είναι που φέρνει αποτελέσματα και δίνει προοπτική. Ο ”διάλογος” στον οποίο μας καλεί, αυτή την ώρα, η κυβέρνηση είναι προσχηματικός κι αποσκοπεί στο να μην στηθούν μπλόκα και να αποδυναμώσει τη συμμετοχή των αγροτών στον αγώνα…”, τονίζει στην ανακοίνωση η Τρικαλινή Ομοσπονδία.

Με μπλόκο στην ΕΟ Πατρών – Πύργου, στον κόμβο Μαραθιάς το Σάββατο 27/1 μπαίνουν στο χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Ηλείας, διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με αιχμή το ασφαλιστικό – φορολογικό. Το ραντεβού έχει κλειστεί για τις 11 το πρωί όπου οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Νομού μας θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στην άκρη του δρόμου, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο και για συμβολικό κλείσιμο της Ε.Ο., ενώ η συμμετοχή είναι αυτή που θα καθορίσει αν θα υπάρξει και δεύτερο μπλόκο, πιθανόν στον κόμβο Αγ. Γεωργίου στον Πύργο.

Τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα είναι το ραντεβού των Σερραίων αγροτών στο ξενοδοχείο Άκροπολ, για να αποφασίσουν τη περαιτέρω στάση και κινήσεις τους, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το φορολογικό και ασφαλιστικό, που όπως υποστηρίζουν είναι δυσβάστακτο και δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Σερρών ο αγροτοσυνδικαλιστής Διαμαντής Διαμαντόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη μιας ενιαίας γραμμής και πορείας αντίδρασης και εξήγησε πως είναι στα σκαριά η δημιουργία ενός ενωτικού Αγροτικού Πανσερραϊκού Συλλόγου. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η απόφαση της συνέλευσης που έγινε προ ημερών στη Λάρισα με τη συμμετοχή αγροτών από όλη σχεδόν την Ελλάδα, να υπάρξει δηλαδή μια ενωτική πορεία και έκφραση διαμαρτυρίας. Ο κ. Διαμαντόπουλος είπε πως θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη την 1η Φεβρουαρίου στα εγκαίνια της Agrotica 2018 και οι όποιες επιπλέον κινήσεις θα αποφασισθούν στην συνέλευσης της Δευτέρας.

Αποστόλου: Κερδισμένος ο αγροτικός κόσμος

Κατηγορηματικός ότι ο αγροτικός κόσμος βγήκε κερδισμένος από τον συνδυασμό των φορολογικών ελαφρύνσεων με τις ασφαλιστικές εισφορές, εμφανίστηκε την Παρασκευή στη συζήτηση της κοινής επερώτησης ΔΗΣΥ και Ποταμιού για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα και στις ζυμώσεις για την ΚΑΠ.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το 2015, πρώτη χρονιά ανάληψης της διακυβέρνησης, η κυβέρνηση απέτρεψε τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις που είχαν κληροδοτήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που αν προχωρούσε θα οδηγούσε σε αφανισμό τον αγροτικό κόσμο.

Ειδικά για τη νέα νομοθετική ρύθμιση με βάση τη συμφωνία με τους θεσμούς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι οι αγρότες πλήρωσαν το 2017 για το εισόδημα του 2016, όλοι οι έχοντες αγροτικό εισόδημα, κύριο ή μη, 129 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 50 εκατομμύρια λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Ο κ. Αποστόλου αναρωτήθηκε πώς μιλάει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για την καθυστέρηση στην αξιοποίηση πόρων, όταν η πλειοψηφία των αναπτυξιακών δράσεων του προγράμματος έχει ήδη προκηρυχθεί. Επίσης, υπογράμμισε ότι από την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) το σύνολο της δημόσιας δαπάνης των μέτρων που έχουν προκηρυχθεί έχει ξεπεράσει τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερα από 3,8 δισ. ευρώ έχουν δεσμευτεί σε νέες προκηρύξεις. Και αυτά, όπως ανέφερε, ενώ η κυβέρνηση παρέλαβε τις αρνητικές επιπτώσεις από την κάκιστη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων τόσο επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ.

Στο σκέλος των κοινοτικών πόρων η Ελλάδα είναι σε ρυθμό αύξησης πληρωμών, που τη φέρνουν δεύτερη μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Αποστόλου και πρόσθεσε ότι έγινε πολύ καλή διαχείριση στις ενισχύσεις.

Στρατηγικό Σχέδιο

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ξεχωριστή αναφορά στον στρατηγικό σχεδιασμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και στην αυστηρότητα με την οποία το υπουργείο θα σταθεί απέναντι σε φαινόμενα παρανομιών, όπως οι ελληνοποιήσεις κτηνοτροφικών και αγροτικών προϊόντων.

«Με το σχέδιό μας έχουμε συνδέσει την έξοδό μας από την κρίση με την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και ειδικότερα του αγροτοδιατροφικού τομέα. Εσείς μπορεί να διαφωνείτε, αλλά εμείς βλέπουμε στα περιφερειακά συνέδρια τον αγροτικό κόσμο να αποδέχεται ουσιαστικά τις προτάσεις. Το Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας υπηρετεί την ύπαιθρο και την περιφέρεια» πρόσθεσε.

«Να συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι μεγάλο θέμα η ανάγκη πάταξης των ελληνοποιήσεων» υπογράμμισε ο υπουργός και υποστήριξε ότι γίνονται προσπάθειες με την εντατικοποίηση ελέγχων.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Αποστόλου προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει δυναμικά το θέμα για την προστασία όχι μόνο του Έλληνα κτηνοτρόφου και αγρότη αλλά και του Έλληνα καταναλωτή.

Όσον αφορά την ΚΑΠ, ο υπουργός θύμισε ότι τα κόμματα έχουν κληθεί σε διάλογο και πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι η διασφάλιση πόρων, αλλά η ισορροπία μεταξύ πόρων και υποχρεώσεων.

Όπως τόνισε, θέση της κυβέρνησης είναι οι κοινοτικές ενισχύσεις να δίνονται με βάση το παραγόμενο προϊόν και όχι το στρέμμα και οι αγρότες να έχουν τα ίδια δικαιώματα στην περιοχή και στο προϊόν.

Aνακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων με ανακοίνωσή της «καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στα μπλόκα που έχουν στηθεί και σ’ αυτά που θα στηθούν στις επόμενες μέρες σ’ όλη τη χώρα, καθώς και στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνει το Σάββατο, 3 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Εκθεσης «AGROTICA».

Μέχρι στιγμής μπλόκα έχουν στηθεί σε Καρδίτσα (κόμβος «Δέλτα» Καρδίτσας στην Ε65), Τρίκαλα (κόμβος Μεγαλοχωρίου στην Ε65), Λάρισα (κόμβος Πλατυκάμπου στην ΠΑΘΕ), Αργολίδα (κόμβος Ινάχου), Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης), Χανιά (Μεγάλα Χωράφια), Ηράκλειο (Πραιτώρια), Ρέθυμνο (κόμβος Μαντρών), Ημαθία (κόμβος Κουλούρας), Πέλλα (κόμβος Γυψοχωρίου) Πρέβεζα (κόμβος Φιλιππιάδας) από τους αγρότες των νομών Πρέβεζας και Άρτα.

Νέα μπλόκα θα στηθούν:

  • Το Σάββατο 27/1, σε Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς), Αιτωλοακαρνανία (μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας, στο δρόμο Αγρινίου – Μεσολογγίου), Ημαθία (διασταύρωση Νάουσας), Εβρο (κόμβος Καστανιών).
  • Την Κυριακή 29/1, σε Ευρυτανία (γέφυρα Αγραφιώτη, στο Κρυονέρι), Κοζάνη (γέφυρα Σερβιών), Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου στο Αμύνταιο).
  • Τη Δευτέρα 29/1, σε Φθιώτιδα (κόμβοι Ανθήλης και Δομοκού), Καστοριά (Αργος Ορεστικό) και Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης).

Παράλληλα οργανώνονται συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια κι άλλες αγωνιστικές δράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καταγγέλλει «σχήματα» που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών, τα οποία, παίζοντας, για μια ακόμα φορά, τον ρόλο του υπονομευτή του αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας, εξήγγειλαν ξεχωριστό συλλαλητήριο, σε διαφορετική μέρα, στην «AGROTICA».

Αφού δεν μπόρεσαν – αν και πολύ θα το ήθελαν – να στήσουν ξεχωριστά μπλόκα, τα οποία και θα έστρεφαν κατά των μπλόκων της μικρομεσαίας αγροτιάς, επιχειρούν ν’ αποπροσανατολίσουν τους αγρότες και το λαό και να υπονομεύσουν το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνουμε.

Αδικος ο κόπος τους! Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι ξέρουν που είναι η θέση τους και δεν θα ξεστρατίσουν από το δρόμο υπεράσπισης των δικών τους συμφερόντων και αιτημάτων.

Θα πάρουν μαζικά μέρος στα μπλόκα και στο δικό τους συλλαλητήριο της 3ης του Φλεβάρη, γυρίζοντας την πλάτη σ’ αυτούς που άλλο δεν έχουν στο μυαλό τους, παρά το πώς θα τους βγάλουν από τη μέση, για να περάσει εξολοκλήρου στα χέρια των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών η γη, η παραγωγή, οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις.

Όλοι στα μπλόκα του αγώνα, όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 3 Φλεβάρη στην «AGROTICA».