Άλλη διάσταση παίρνει πλέον η ευθεία κόντρα του ισχυρού άνδρα της easyJetΣτέλιου Χατζηιωάννου με την Airbus για την αγορά των 107 αεροσκαφών την οποία ο πρώτος θέλει να ακυρώσει προσφέροντας μάλιστα αμοιβή έως 5 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας σε όποιον παράσχει σχετικά στοιχεία.

Ads

Οπως επισημαίνεται σε επίσημη ανακοίνωση «ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου προτίθεται να προσφέρει αμοιβή έως £5.000.000 σε μετρητά (πέντε εκατομμύρια λίρες Αγγλίας) από την προσωπική του περιουσία, σε όποιον παράσχει χρήσιμες πληροφορίες που θα επιτρέψουν την ακύρωση της παραγγελίας 107 επιπλέον αεροσκαφών της Airbus από την εταιρεία easyJet με συνολικό κόστος £4.500.000.000 (4,5 δισεκατομμύρια λίρες), που η easyJet αδυνατεί να πληρώσει».

Ο ίδιος μάλιστα καλεί όποιον διαθέτει σχετικές με το «σκάνδαλο Airbus», όπως το χαρακτηρίζει, πληροφορίες να στείλει e-mail με πλήρη εμπιστευτικότητα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] «και ο Sir Στέλιος θα αξιολογήσει τις πληροφορίες», ενώ η αποπληρωμή του συνολικού ποσού θα γίνει με την ακύρωση του εν λόγω συμβολαίου.

Η σχετική ανακοίνωση, έρχεται σε συνέχεια καταγγελιών του κ. Χατζηιωάννου, ήδη από το τέλος Μαρτίου σχετικά με τη σχεδιαζόμενη αγορά νέων αεροσκαφών της Airbus από την εταιρεία easyJet.

Ads

Οπως επισημαίνεται στο πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης, η εταιρία διοικείται αυτή τη στιγμή από συγκεκριμένους διευθυντές, τους οποίους αποκαλεί «καθάρματα», οι οποίοι όπως σημειώνει – θέλουν να διατηρήσουν το συμβόλαιο με την Airbus «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η υποχρέωση να πληρωθεί θα οδηγήσει την easyJet σε χρεοκοπία έως τον Δεκέμβριο του 2020».

Ο κ. Χατζηιωάννου υπογραμμίζει ότι η καμπάνια αναζήτησης χρήσιμων πληροφοριών με στόχο την ακύρωση του συμβολαίου με την Airbus είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, καθώς ωφελεί:

  • Τους μετόχους της easyJet (ανεξάρτητους, συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτικά κεφάλαια), οι οποίοι κινδυνευουν να χάσουν όλα τα χρήματα που έχουν επενδύσει «διότι οι αχρείοι αγόρασαν υπερβολικά πολλά αεροσκάφη».
  • Τους φορολογούμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας του δανεισμού ύψους 600 εκατομμυρίων λιρών μέσω του σχεδιασμού για τον Covid-19. «Το ποσό πρέπει να αποπληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2021, το οποίο σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο φορολογούμενος δε θα δει τίποτα απ΄αυτά τα χρήματα εγκαίρως εκτός εάν το συμβόλαιο ακυρωθεί», αναφέρει.
  • Για τους πελάτες της easyJet καθώς, όπως επισημαίνεται, κρατούνται οι εγγυήσεις των πελατών για μελλοντικές πτήσεις με τη μορφή “voucher” με ανοιχτή ημερομηνία και την υπόσχεση να πετάξουν στο μέλλον. «Εξακολουθούν να στέλνουν αυτό το 1 δισ, των χρημάτων των επιβατών στην Airbus. Εάν δεν ακυρωθεί το συμβόλαιο και η easyJet σταματήσει εντελώς να πετά (ο στόλος είναι ήδη καθηλωμένος στο έδαφος από την 30ή Μαρτίου), όλοι αυτοί οι πελάτες θα χάσουν τα χρήματά τους».
  • Για το προσωπικό της easyJet καθώς, όπως σημειώνει η ανακοίνωση, εάν το συμβόλαιο ακυρωθεί, υπάρχει τουλάχιστον η πιθανότητα ένα σημαντικό ποσοστό των θέσεων εργασίας στην εταιρία να διασωθεί. «Εάν οι αχρείοι συνεχίσουν να πληρώνουν την Airbus και μετά η εταιρία χρεωκοπήσει, το σύνολο των 15.000 άμεσων θέσεων εργασίας και πολλών άλλων που έμμεσα εξαρτώνται από την εταιρία, θα χαθούν».

Ο κ. Χατζηιωάννου δε διστάζει να αποκαλέσει για ακόμα μία φορά την Airbus ως τους ειδικούς στη δωροδοκία αναφερόμενος στην απόφαση του Ιανουαρίου του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο είχε καταδικάσει την Airbus ότι δωρδοκούσε στελέχη αεροπορικών εταιριών διεθνώς. Αμερικανικές, βρετανικές και γαλλικές έρευνες οδήγησαν σύμφωνα με τον επικεφαλής της easyJe στην πληρωμή αποζημιώσεων και προστίμων ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις κυβερνήσεις των χωρών.

Πάντως, ο Στέλιος Χατζηιωάννου διατηρεί ακόμη ποσοστό 34% στην Easyjet. 

Πηγή: Έθνος