Σε 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας προχωρούν οι αρχαιοφύλακες το Μ. Σάββατο, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Ads

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), οι εργαζόμενοι στην φύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς διεκδικούν:

«1. Συνέχιση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΤΑΠΑ (σσ. Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων) και απρόσκοπτη και τακτική καταβολή των εξαιρεσίμων και πέραν πενθημέρου των αρχαιοφυλάκων από αυτό.

2. Η 6η ημέρα εργασίας μας να υπολογίζεται και συνταξιοδοτικά αφού κανένα δημοσιονομικό κόστος δεν θα υπάρξει από μια τέτοια ρύθμιση.

Ads

3. Κανονιστικό πλαίσιο για τις παντός τύπου εκδηλώσεις εκτός ωραρίου που πραγματοποιούνται σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα για το κράτος και να μην αμείβονται οι εργαζόμενοι.

4. Ανάκληση της απόλυσης των 5 αρχαιοφυλάκων αορίστου χρόνου.

5. Άμεση πρόσληψη των 200 μονίμων αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει τον Δεκέμβριο του 2016, με δέσμευση του, να έχουν προσληφθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017. Οι ανάγκες στη φύλαξη είναι τεράστιες και υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ασφάλεια και λειτουργία των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.

6. Συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου Αλληλοβοηθείας και του κοινωνικού του έργου, προς όφελος των εργαζομένων».

Η ΠΕΥΦΑ αναφέρει ότι ζήτησαν συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, «όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό». «Ευελπιστούμε σε μια καλή συνεργασία, διαφορετικά  θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, με ότι αυτό συνεπάγεται», προσθέτουν.