Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες οι οποίοι προχωρούν σε  επ’ αόριστον αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών από το μεσημέρι, ενώ μπλοκάρουν και το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Την Παρασκευή οι αγρότες κατεβαίνουν με τα τρακτέρ τους στο Σύνταγμα και δηλώνουν αποφασισμένοι να κατασκηνώσουν έξω από τη Βουλή.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Η κάθοδος στο Σύνταγμα με τρακτέρ και… «τανκς»

Κλειστά τα Τέμπη

Στον επ’ αόριστον αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών, από το μεσημέρι της Τρίτης, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι αγρότες του μπλόκου, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο την στάση τους. Η κοιλάδα άνοιξε στις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας και θα κλείσει οριστικά στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης.

Ads

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών που μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών έδωσαν στην δημοσιότητα συγκεκριμένες προτάσεις – με βασικό αποδέκτη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα – για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο με βάση τις προτάσεις που κατέθεσαν.

Μπλόκο στο αεροδρόμιο Μακεδονία

«Με ανοιχτούς δρόμους θα αποκλείσουμε το αεροδρόμιο Μακεδονία από τις 12:00 έως και τις 22:00» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης Δημήτρης Παπαδάκης, και εξήγησε: «Θα ανέβουμε πάνω στην αερογέφυρα Θέρμης με τα τρακτέρ και θα την κλείσουμε, ενώ το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια θα φρακάρει τον δρόμο και το μπλόκο στο αεροδρόμιο θα κλείσει τη διασταύρωση στο Μακεδονία. Δεν θα αφήσουμε να περάσει κανείς, παρά μόνον ασθενοφόρα και περιστατικά που χρήζουν ιατρικής κάλυψης. Υπάρχει είσοδος για το αεροδρόμιο από το καζίνο, που βρίσκεται δίπλα. Ζητάμε κατανόηση από τον αστικό πληθυσμό. Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας και το δικαίωμά μας να μείνουμε στην ελληνική ύπαιθρο».

Κόντρες για την κάθοδο στην Αθήνα

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, η πρόταση της καθόδου στην Αθήνα την Παρασκευή δεν τυγχάνει καθολικής αποδοχής, με τα επιχειρήματα να ποικίλουν μεταξύ των διαφωνούντων. Κάποιοι μιλούν για «ξεπούλημα του αγώνα και ξεφούσκωμα», άλλοι ζητούν την κάθοδο στην αρχή ή στο μέσον της ερχόμενης εβδομάδας και κάποια τρίτη μερίδα αγροτών υποστηρίζουν ότι «η δύναμη είναι στα μπλόκα και αρκεί ένα μπλάκ άουτ σε όλα τα κομβικά σημεία της χώρας».

Στην Αθήνα θα έρθουμε για να συζητήσουμε, να διαπραγματευθούμε, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και όχι για να διαδηλώσουμε, δήλωσε ο εκπρόσωπος από το μπλόκο των Τεμπών Τριαντάφυλλος Τσινούλης. «Διαφωνούμε να πάμε να κάνουμε τη διαμαρτυρία στην Αθήνα και να κάνουμε σκηνάκια», είπε ο κ. Τσινούλης, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM και πρόσθεσε: «στην Αθήνα θα πάμε να κάνουμε διαπραγμάτευση και να τελειώσουμε τη διαδικασία αυτή. Θα καθήσουμε να μιλήσουμε με τον πρωθυπουργό».

Την άρνηση του να κατέβει στην Αθήνα έχει εκφράσει και το μπλόκο του προμαχώνα το οποίο συνεδριάζει σήμερα το βράδυ για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Όλγα Γεροβασίλη: «Δεν μπορεί να γίνει διάλογος από μηδενική βάση»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα, δήλωσε ότι «Η πρόσκληση προς τους αγρότες για εξαντλητικό και ειλικρινή διάλογο βρίσκεται πάντοτε στο τραπέζι, αλλά δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση».

Σημείωσε, δε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις. Παράλληλα, η κ. Γεροβασίλη ζήτησε από τους αγρότες να απομονώσουν εκείνους που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις κινητοποιήσεις για δικούς τους λόγους.

Και καταλήψεις δημοσίων κτιρίων

Σε αποκλεισμό υποκαταστήματος τράπεζας στην οδό Σταμαθιουδάκη, στο Ρέθυμνο, προχώρησαν σήμερα αγρότες, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ αποκλεισμένη είναι και η είσοδος της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) του νομού.

Σε αποκλεισμό της Γ’ ΔΟΥ Πατρών προχώρησαν λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τρίτης οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας που κατέφθασαν στην πόλη με τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα. Απέκλεισαν μάλιστα την κεντρική είσοδο του κτιρίου με ένα τρακτέρ.

Βούλγαροι οδηγοί έσπασαν το μπλόκο του Προμαχώνα

Κλειστό παραμένει και σήμερα για ένατη συνεχή μέρα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά υπερβαίνει τα 30 χλμ, σύμφωνα με δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αγρότη Βισαλτίας, μέλους της συντρονιστικής επιτροπής, Στέργιου Λίτου.

Οι συμμετέχοντες στο μπλόκο φαίνεται να έχουν παγιώσει την τακτική ανοίγματος των συνόρων αργά το βράδυ για τα ΙΧ οχήματα και τα τουριστικά λεωφορεία. Πάντως, η κατάσταση στον Προμαχώνα …μυρίζει μπαρούτι, καθώς οδηγοί φορτηγών, προερχόμενοι από την γείτονα, δηλώνουν αγανακτισμένοι.

Ενδεικτικό της έντασης είναι περιστατικό που συνέβη στις 02.30, όταν πέντε οδηγοί νταλίκας έσπασαν τις μπάρες στα ελληνικά σύνορα και κινούμενοι με τα οχήματά τους προς τις αστυνομικές δυνάμεις πριν το μπλόκο των αγροτών, έδειξαν αποφασισμένοι να περάσουν. «Ήταν μια πρωτοφανής κίνηση και είναι αλήθεια ότι όλοι τρομάξαμε» δήλωσε ο κ. Λίτος και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε την κατάσταση στα άκρα και να παλέψουμε αν χρειαστεί. Αυτό δεν θα επαναληφθεί».

Η εικόνα στα μπλόκα της Μακεδονίας σήμερα

«Κλειστό» θα παραμείνει και το Δερβένι στο χρονικό διάστημα 10:00-15:00, ενώ έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία ένα ρεύμα και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής, Θόδωρο Χατζητομάρη. Ο ίδιος επισημαίνει ότι άνδρες από το μπλόκο θα μεταβούν με τρακτέρ στην εφορία και σε υποκατάστημα τράπεζας στον Λαγκαδά, προκειμένου να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη περίπου μιας ώρας.

Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο. Είναι δυναμικότητας συνολικά άνω των 600 αγροτικών οχημάτων και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Όπως ενημέρωσε ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης, τα τρακτέρ κλειδώθηκαν μπροστά στην εφορία Μουδανίων, την οποία θα αποκλείσουν και σήμερα από την έναρξη του ωραρίου των εργαζομένων στην υπηρεσία έως τη λήξη του.

Το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, άνοιξε από αργά χθες τη νύχτα έως και τις 11 σήμερα το πρωί, οπότε αναμένεται να κλείσει εκ νέου.

* Υπό κατάληψη παραμένει από τις 20/1 η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ.

* Στις 12:00 ολοκληρώνεται η 24ωρη κινητοποίηση του αποκλεισμού στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας. «Θα αφήσουμε ανοιχτά λίγες ώρες και μετά θα κλείσουμε και πάλι τουλάχιστον έως αργά το βράδυ» δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Γιάννης Παναγής.

* Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα, στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ και στη Δοϊράνη, στο μεν πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός για τις ώρες 13:00-15:00 και 20:00-22:00, ενώ στο δεύτερο η διέλευση θα παραμείνει αποκλεισμένη τις ώρες 18:00-22:00.

* Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου τα καθηλωμένα τρακτέρ υπερβαίνουν τα 800, ο αποκλεισμός ξεκίνησε το Σάββατο στις 12:00 και θα συνεχιστεί έως και την Παρασκευή, 12/2, σύμφωνα με δήλωση του αγρότη Χαλάστρας, Αχιλλέα Καμπούρη, επικεφαλής του συντονιστικού. Ο ίδιος σημείωσε ότι ήδη σε γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο, που τάσσεται υπέρ της καθόδου στην Αθήνα, ετέθη το θέμα της μορφής των κινητοποιήσεων για μετά τις 13 Φεβρουαρίου. «Μέχρι να έχουμε νεότερα από το …μέτωπο της κυβέρνησης και να δούμε τι θα γίνει με τα νομοσχέδια, είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε στα μπλόκα μας καθ΄όλη τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός» τόνισε ο κ. Καμπούρης.

* Σε αποκλεισμό βρίσκεται σήμερα για ένατη ημέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ, ενώ μέλη της συντονιστικής που εκφράζουν «απογοήτευση για την πολυγλωσσία στον κλάδο», επισήμαναν: «Είναι επιτακτική η ανάγκη να κινηθούμε ενωμένοι, προκειμένου να φέρουμε θετικά αποτελέσματα στον κόσμο που μας πίστεψε και βγήκε στον δρόμο».

* Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία) καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00. Η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

* Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κινητοποιήσεις και κλείσιμο διεύλευσης στους κόμβους: Μελισσίου (17:00-22:00), Μαυροβουνίου Πέλλας (17:30-21:00), Μεσημερίου (17:30-21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00-14:00 και 17:30-21:00), Αψάλου 17:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

Σημειώνεται ότι στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο αποκλεισμός που αποφασίστηκε είναι 24ωρος, από τις 10:00 το πρωί. Επιπλέον συζητείται το ενδεχόμενο αποκλεισμού και του παράδρομου στη γέφυρα Τσικαρλί, όπως και η ενδυνάμωση του τελωνείου των Ευζώνων.

* Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν οι οδηγοί περισσοτέρων των 550 τρακτέρ στο μπλόκο της Χαλκηδόνας. Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Κουφαλίων, Μαυρουδής Μιντσιούδης, «σήμερα ο αποκλεισμός θα είναι έως τις 18.00».

* Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Δημαλή, θα γίνει αποκλεισμός δρόμων το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι τα μπλόκα από συνολικά 700 και πλέον τρακτέρ είναι στο Αιγίνιο και την Κατερίνη.

* Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στις 12:00 λήγει ο 24ωρος αποκλεισμός. Η συντονίστρια της εκεί κινητοποίησης Διαμάντω Κρητικού δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θα συνεχίσουμε τους πολύωρους αποκλεισμούς με ένταση».

Τέλος, το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, σύμφωνα με τον γενικό συντονιστή, Δημήτρη Μόσχο έχει ως εξής: Στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, και Νίκης, με την πΓΔΜ, 10:00-23:00 και 11:00-23:00, στα Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 13:00-15:00 και στα δύο ρεύματα, στη Νεάπολη Τσοτυλίου 14:00-16:00 και 18:30-20:00, στο Άργος Ορεστικού, κάθετα στην Εγνατία, στο ρεύμα προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:00-18:30, αντίστοιχα σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη. Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης ο αποκλεισμός θα διαρκέσει από τις 12:00 έως και τις 14:00.

Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί δρόμων και στην Πελοπόννησο

Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες της Πελοποννήσου και το απόγευμα οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων μπλόκων συνεδριάζουν στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, για να καθορίσουν τη στάσης τους, εν όψει της συγκέντρωσης που προγραμματίζεται  για την Παρασκευή στην Αθήνα.

Στην Κορινθία η νέα εθνική οδός είναι κλειστή για πάνω από δύο εβδομάδες και σήμερα οι αγρότες θα κλείσουν και την παλαιά εθνική στο Καλαμάκι, από τις 17:00 έως τις 20:00. Όταν είναι κλειστές και η νέα και η παλαιά Ε.Ο., η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Κορίνθου οι αγρότες της Αρκαδίας θα κλείσουν στα διόδια Νεστάνης από τις 18:00 έως τα μεσάνυχτα. Το διάστημα του αποκλεισμού η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Άργους μέσω Αχλαδόκαμπου.

Στην Αργολίδα οι αγρότες θα μείνουν στα μπλόκα τους σε Δαλαμανάρα και Κουτσοπόδι με ανοικτούς δρόμους και στη Λακωνία θα κλείσουν από τις 18:00 έως τις 20:00 την γέφυρα του Ευρώτα στην εθνική οδό Σπάρτης – Τρίπολης. Όσο είναι κλειστή η γέφυρα η κυκλοφορία θα των ΙΧ θα διεξάγεται από παράκαμψη 54 περίπου χιλιομέτρων, τμήμα του οποίου είναι χωματόδρομος από το χωριό Σκούρα, ενώ μεγάλα αυτοκίνητα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή Σπάρτη – Καστόρι – Λογγανίκος – Μεγαλόπολη.

Στα μπλόκα και οι αγρότες της Κρήτης

Οι αγρότες από το Ρέθυμνο παραμένουν στο μπλόκο Ατσιποπούλου, χωρίς, ωστόσο, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Στα Χανιά, παραμένει κλειστός ο κόμβος Κλαδισού, με την κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται μέσω παράπλευρων δρόμων, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας, παραμένουν στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, κλείνοντας για λίγα λεπτά την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου, στις 13:00 και στις 17:00. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από το συγκεκριμένο μπλόκο θα πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, όπου θα φθάσουν με το πλοίο της γραμμής, δίνοντας ραντεβού την Πέμπτη, στις 19:00, στο λιμάνι της Σούδας.